Ώρα για μπάνιο;

Πέραν της σπουδαιότητας της προσωπικής υγιεινής, η διαδικασία του μπάνιου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς με το παιδί μας και να τονώσουμε την αυτονομία του. Γι’ αυτό και η στιγμή αυτή είναι σημαντικό να είναι εκτός από ασφαλής, ευχάριστη και διασκεδαστική.

· Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή.

Είναι γνωστό πως τα παιδιά «λατρεύουν» τη ρουτίνα αφού τους προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας και του ελέγχου και τα βοηθά να «χτίσουν» σταδιακά την ταυτότητά τους ενώ αναπτύσσονται και διαρκώς εξερευνούν και ανακαλύπτουν. Η διαδικασία του μπάνιου δεν αποτελεί εξαίρεση στις σημαντικές για τη ζωή ενός παιδιού, ρουτίνες. Είναι ωφέλιμο λοιπόν, το παιδί σας να καταλαβαίνει από μόνο του ότι ήρθε η στιγμή να κάνει μπάνιο. Πώς θα το βοηθήσετε;

Δεν είναι απαραίτητο να καθορίσετε με ακρίβεια την ώρα που πρέπει το παιδί να πλυθεί. Θα ήταν πιο λειτουργικό και πιο κατανοητό από πλευράς του εάν συνδέατε την ώρα αυτή με άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα, (μετά) το δείπνο ή (πριν) τον ύπνο. Έτσι, διευκολύνεται συνολικά η διαδικασία του μπάνιου και αυτομάτως γίνεται πολύ πιο ευχάριστη.

· Ρυθμίστε σωστά τη θερμοκρασία του νερού.

Για να αποφύγετε δυσάρεστες ακόμη και επικίνδυνες καταστάσεις, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του, βάλτε τον αγκώνα σας ή το κάτω μέρος του καρπού και όχι τα χέρια σας μέσα στο νερό προτού ξεκινήσετε να κάνετε μπάνιο το παιδί.

· Προσέξτε τις ευαίσθητες περιοχές.

Αν και από την ηλικία του ενός έτους, τα μωρά μπορούν να αρχίσουν να συμμετέχουν έως ένα βαθμό στην προσωπική τους υγιεινή, οι ευαίσθητες περιοχές είναι ευθύνη των γονιών μέχρι η ατομική ανάπτυξη του παιδιού να επιτρέψει μια μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Τα παιδιά μπορεί να είναι σε θέση να πλύνουν με το δικό τους σφουγγάρι την κοιλίτσα, τα χέρια και τα πόδια τους, ωστόσο εσείς θα πρέπει να καθαρίσετε προσεχτικά: τα αυτιά (ξεπλένοντάς τα ή απαλά με μια μπατονέτα χωρίς ποτέ να την βάζετε μέσα στον ακουστικό πόρο) και τη μύτη τους (χρησιμοποιώντας μαλακό σφουγγάρι και αλατούχο διάλυμα).

· Παίξτε, συζητήστε, εξερευνήστε

Εάν το παιδί σας πηγαίνει σχολείο, «εκμεταλλευτείτε» τη στιγμή του μπάνιου για να το ρωτήσετε πώς πάνε τα πράγματα με τους δασκάλους και τους φίλους του.

Έτσι, ενθαρρύνεται η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια. Το μπάνιο είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για μάθηση, πειραματισμούς και παιχνίδια.

Για παράδειγμα, μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας άγνωστα για εκείνο μέρη του σώματος ή να ενισχύσετε τις κινητικές του δεξιότητες δείχνοντάς του πώς να βάλει νερό από το μπουκάλι στο φλιτζάνι, χωρίς να χυθεί.

Μπορείτε επίσης να γίνετε κι εσείς για λίγο «παιδιά» τραγουδώντας με το παιδί τα αγαπημένα σας τραγούδια, δημιουργώντας μια φανταστική ιστορία ή φτιάχνοντας αστεία σχήματα με τα μαλλιά σας και τις σαπουνάδες..

Πότε τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν μπάνιο μόνα τους;

Όταν τα παιδιά γίνονται 6 ετών, είναι συνήθως έτοιμα να κάνουν μπάνιο μόνα τους (όλα εξαρτώνται φυσικά από την ατομική ανάπτυξη του κάθε παιδιού).

Πριν ανεξαρτητοποιηθούν στον τομέα αυτό, θα πρέπει να έχουν ήδη μάθει πώς να πλένονται βήμα προς βήμα και φυσικά να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Φυσικά, συνίσταται να έχετε και πάλι έως ένα σημείο τον έλεγχο ώστε να είστε βέβαιοι πρωτίστως για την ασφάλεια του παιδιού και δευτερευόντως για το αν όντως πλένεται σωστά και μόνο του.