Πώς θα απολαύσεις τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς να πάρεις κιλά

Παραδοσιακά, κάθε χρόνο τέτοια εποχή το τραπέζι στολίζουν γλυκίσματα όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες. Προσπαθείς να συγκρατηθείς και να μην το παρακάνεις αλλά δεν είναι πάντα εφικτό. Κι αν ακολουθείς συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο θα πρέπει να τα στερηθείς; Η απάντηση είναι όχι αλλά με μέτρο. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Η αγαπημένη Γεωργία Καπώλη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος σου εξηγεί.

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες, μάλλον δεν γίνεται και αυτή πραγματικά είναι η αλήθεια μιας και Χριστούγεννα είναι μόνο μια φορά το χρόνο. Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί συστήνουμε την προσεκτική κατανάλωση γλυκών ώστε να φροντίζουμε τόσο το βάρος όσο και την υγεία μας.

Όμως, πως μπορούμε να απολαύσουμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς να παχύνουμε;

Η λύση φυσικά βρίσκεται στο τρίπτυχο ισορροπία- ποσότητα- συχνότητα, που σημαίνει ότι όλα τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν στην σωστή ποσότητα, συχνότητα και με τον κατάλληλο συνδυασμό. Έτσι, οι ακόλουθες διατροφικές οδηγίες θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου:

Η καλύτερη ώρα για να φάμε γλυκό και γενικότερα θερμιδογόνα τρόφιμα είναι όσο το δυνατόν πιο νωρίς μέσα στην μέρα, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στο μεταβολισμό μας να το κάψουμε.
Συνδυάζουμε το γλυκό με κάποιο ρόφημα (γάλα, τσάι, καφέ) ή απλά νερό, μιας και η ταυτόχρονη λήψη νερού με ο,τιδήποτε τρώμε βελτιώνει την πέψη και χορταίνουμε ευκολότερα.
Ακολουθούμε μικρά και συχνά γεύματα ανά 3 ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και αποφεύγουμε να μείνουμε νηστικοί, μιας και με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε καλύτερα την ποσότητα και μειώνεται η επιθυμία μας για γλυκό.
Καταναλώνουμε το γλυκό σε 1 από τα 5 γεύματα της μέρας και δεν το τρώμε άτακτα μέσα στην ημέρα.
Φροντίζουμε να μην παραλείπουμε φρούτα και λαχανικά, μιας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν και απομακρύνουν από το έντερο το λίπος των τροφών.
Ποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι καλύτερο;

Νικητές είναι το μελομακάρονο και οι δίπλες χάρη στη χαμηλότερη περιεκτικότητα τους σε καλά λιπαρά και θερμίδες. Ωστόσο, ότι και αν επιλέξουμε προσέχουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

1 μέτρια δίπλα (30γρ): 85kcal, 4,5gr λιπαρά
1 μέτριο μελομακάρονο (30γρ): 110Kcal, 5,13gr λιπαρά
1 μέτριος κουραμπιές (30γρ): 150kcal, 9,96gr λίπη
Πόση ποσότητα γλυκού μπορούμε να φάμε;

Σύμφωνα με τις συστάσεις, τα άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών θα πρέπει να διατηρούν τα σάκχαρα σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους. Για παράδειγμα, εάν ένας ενήλικας καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, δεν πρέπει να προέρχονται περισσότερες από 200 θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 100 γραμμάρια γλυκό που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 3 μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ή δίπλες.

Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να τρώνε ή να πίνουν πρόσθετα σάκχαρα.