Συμβουλές από την διατροφολόγο Ελευθερία Μπουντούρη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την εποχή οι ιώσεις και οι εποχικές γρίπες που σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων, καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την θωράκιση του οργανισμού μας μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελευθερία Μπουντούρη μας εξηγεί πως μπορεί η διατροφή να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Πως επηρεάζεται και αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα από τη διατροφή;
Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που δεν τρέφονται σωστά παρουσιάζουν ελλείψεις σε απαραίτητα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Η ανεπάρκεια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε ασθένειες και μπορεί να έχει επιπτώσεις στη συνολική κατάσταση υγείας του ανθρώπου. Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από «επιθέσεις» μικροοργανισμών. Κάποιες φορές όμως δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί επιτυχώς. Μπορούμε να παρέμβουμε και να το «ενισχύσουμε» μέσω της υγιεινής διατροφής. Μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και υψηλής περιεκτικότητας σε ωφέλιμες τροφές αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συντελεστές διατήρησης του μηχανισμού άμυνας του οργανισμού και φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.


Πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας μέσω της διατροφής;
Το πιάτο μας πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά(φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως). Η ζάχαρη να είναι περιορισμένη καθώς προκαλεί φλεγμονές. Η ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για την καλή υγεία, αλλά και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα γεύματά μας.


Τι θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα γεύματά μας για να το επιτευχθεί αυτό;
Το πιάτο θα πρέπει να περιέχει τροφές υψηλής διατροφικής αξίας και καλό είναι με περιλαμβάνει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά(υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) στις κατάλληλες ποσότητες. Συνεπώς το 1/2 πιάτο καλό είναι να περιλαμβάνει λαχανικά, το 1/4 του πιάτου αμυλούχες τροφές (πατάτα, ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, ψωμί) και το υπόλοιπο 1/4 του πιάτου πρωτεϊνούχες τροφές (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας). Επίσης, τα ω-3 λιπαρά οξέα και ξηροί καρποί βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη D είναι από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Τέλος, ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος είναι αρκετά ωφέλιμα.


Υπάρχουν τροφές που «ρίχνουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Υπάρχουν τροφές που συνήθως περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή μας και μειώνουν τις άμυνες του οργανισμού, όπως η ζάχαρη η οποία προκαλεί φλεγμονές. Τα ραφιναρισμένα(επεξεργασμένα) τρόφιμα, τροφές με πρόσθετα, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες, τα γλυκά και οι κονσερβαρισμένες τροφές.


Η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Τις περισσότερες φορές, η διατροφή δεν αρκεί για να καλύψουμε κάθε ανάγκη του οργανισμού για γερό ανοσοποιητικό. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, έρχονται τα συμπληρώματα διατροφής να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας με βιταμίνες και άλλα χρήσιμα συστατικά. Ιδιαίτερα τις περιόδους όπου κουραζόμαστε πολύ ή είναι σε έξαρση οι ιώσεις, οι βιταμίνες για πεσμένο ανοσοποιητικό βοηθάνε αρκετά. Βέβαια πρέπει να εντοπιστούν οι ελλείψεις αυτές και να καλυφθούν μόνο αυτές. Δηλαδή μην φτάσουμε στο άλλο άκρο να βομβαρδίσουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία χωρίς να τα χρειαζόμαστε ουσιαστικά.


Όταν ταλαιπωρούμαστε από μία ίωση, ποιες τροφές είναι αυτές που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας;
Καταρχάς, πρέπει να τρώμε σωστά και ισορροπημένα με μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα. Να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό όπως φρούτα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και μοσχάρι. Επίσης, να μην ξεχνάμε το νερό το οποίο είναι απαραίτητο για την ενυδάτωσή μας. Οι σούπες με λαχανικά και κρέας είναι μία καλή επιλογή καθώς περιέχουν τα απαραίτητα υγρά για τον οργανισμό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα και οι χυμοί μας δίνουν τις απαραίτητες βιταμίνες. Τέλος, αφεψήματα όπως το τσάι, το χαμομήλι και το φασκόμηλο είναι αρκετά ωφέλιμα καθώς προσθέσουν πληθώρα αντιοξειδωτικών.

Ελευθερία Μπουντούρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ασκληπιού 9, Τρίκαλα
2431304686