Καρδιακά επεισόδια: Ποιες μέρες των γιορτών είναι πιο επικίνδυνες;

Οι ήμερες των γιορτών μας δίνουν την πολύτιμη ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τους αγαπημένους μας και να γιορτάσουμε το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απόλαυση νόστιμων γευμάτων, δελεαστικών επιδόρπιων και μερικών έξτρα ποτηριών κρασιού. Αν και οι νόστιμες λιχουδιές και τα ποτά μπορεί να αποτελούν μέρος της διασκέδασης των διακοπών, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε καρδιακά επεισόδια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει τρεις επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν τον αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρων καρδιακών προσβολών κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Αυξάνονται τα καρδιακά τα Χριστούγεννα
Η πρώτη, που δημοσιεύτηκε από το Circulation, διαπίστωσε ότι τα περισσότερα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν την ημέρα των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου), ενώ η 26η Δεκεμβρίου βρέθηκε να είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα ημέρα όσον αφορά τα εμφράγματα, ακολουθούμενη από την Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου).

Αν και ορισμένοι μπορεί να υποθέσουν ότι ο ψυχρότερος καιρός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, η δεύτερη μελέτη διαπίστωσε σημαντική αύξηση στον αριθμό των θανατηφόρων καρδιακών προσβολών κατά τη διάρκεια των διακοπών σε θερμότερες περιοχές όπως η κομητεία του Λος Άντζελες, με περισσότερα εμφράγματα που συμβαίνουν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες και τις αρχές του φθινοπώρου.

Η τρίτη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα με αποτελέσματα από τη Νέα Ζηλανδία όπου οι διακοπές πραγματοποιούνται κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι χειμερινές διακοπές είναι μια πολυάσχολη, συχνά αγχωτική, περίοδος για πολλούς από εμάς. Οι ρουτίνες διαταράσσονται· μπορεί να έχουμε την τάση να τρώμε και να πίνουμε περισσότερο.

Μπορεί επίσης να μην ακούμε το σώμα μας ή να μην προσέχουμε τα προειδοποιητικά σημάδια, λένε οι ειδικοί.

Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο
Είναι σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της σωστής διατροφής και των τεχνικών διαχείρισης του στρες για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και σοβαρών καρδιακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών, εξηγούν.

Και φυσικά, μην αγνοείτε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια καρδιακών προβλημάτων. Εάν έχετε πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ζαλάδα ή πόνο στο πάνω μέρος του σώματος σας, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε ένα καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τα εποχικά φαγητά και ποτά.

Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε, είτε τρώγοντας γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή νάτριο, είτε καταναλώνοντας αλκοόλ.