Πρωτεΐνη: Το συστατικό που κρατά μακριά τα περιττά κιλά

Πολλοί βλέπουν το αδυνάτισμα ως ένα “παιχνίδι” αριθμών, που πρέπει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε για να χάσουμε κιλά. Και ενώ είναι αλήθεια ότι το ενεργειακό ισοζύγιο έχει σημασία για τον αριθμό που βλέπουμε στην ζυγαριά, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το είδος των θερμίδων που καταναλώνουμε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη που προσλαμβάνουμε μπορεί να κάνει την διαφορά για ένα αδυνάτισμα εύκολο και με διάρκεια.

Είναι λοιπόν, σημαντικό να καταναλώνετε άπαχα κρέατα, αυγά και γιαούρτι αν θέλετε να αδυνατίσετε; Οι ειδικοί μας λένε ναι και στην συνέχεια μας εξηγούν τους λόγους:

Η πρωτεΐνη χορταίνει

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι, από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά – λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη – η πρωτεΐνη είναι η πιο χορταστική.

Καθώς διέρχεται από το πεπτικό σας σύστημα, τα αμινοξέα της πρωτεΐνης ωθούν το σώμα σας να απελευθερώσει ορμόνες που ενεργοποιούν τα κέντρα κορεσμού στον εγκέφαλό σας.

Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού μακράς διαρκείας που μπορεί να σας “κρατήσει» ανάμεσα στα γεύματα, μειώνοντας την επιθυμία να τσιμπήσετε επιπλέον θερμίδες.

«Καίει» περισσότερες θερμίδες κατά την πέψη

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που την καθιστά ιδανική για την απώλεια βάρους, είναι ότι “καίμε” περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά, απλώς με την διαδικασία της πέψης.

Η πρωτεΐνη έχει υψηλότερη θερμική επίδραση, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για την πέψη και τον μεταβολισμό από τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

Μας βοηθά να “χτίσουμε” μυς

Επειδή κατά την απώλεια βάρους, συχνά χάνουμε εκτός από λίπος και μυς, η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την μυϊκή μάζα στο σώμα.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης σας βοηθά να “χτίσετε” ή να διατηρήσετε μυϊκή δύναμη, η οποία ξεκινά να μειώνεται με την δεκαετία των τριάντα.

Μειώνει τις λιγούρες

Ακόμα και αν έχετε το τέλειο πλάνο, η έντονη επιθυμία για γλυκά ή αλμυρά θερμιδικά σνακ μπορεί να “εκτροχιάσουν” τις προσπάθειές σας.

Αν όμως συνδυάσετε την πρωτεΐνη με υδατάνθρακες ολικής άλεσης, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα θα είναι σταθερά, θα έχετε ενέργεια όλη την ημέρα και η απορρόφηση του σακχάρου θα γίνει σταδιακά, γεγονός που θα μειώσει την έντονη επιθυμία για φαγητό.