Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια

Ολοι μιλάμε πια για εξοικονόμηση ενέργειας και αναζητούμε τρόπους να το πετύχουμε. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες καθώς πρόκειται για την εφαρμογή απλών μεθόδων που στόχο έχουν να μειώσουν την ενεργειακή δαπάνη, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον για να ζήσουν οι επόμενες γενιές σε έναν υγιή, φυσικό κόσμο χωρίς ρύπους.

Τα καλύτερα hack για εξοικονόμηση ενέργειας

Αυτό μπορεί να σημαίνει τη χρήση λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ενέργειας. Για να τα καταφέρουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε να:

1. Σβήνουμε τα φώτα

Μια βασική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσουμε, μικροί και μεγάλοι, είναι να φροντίζουμε να σβήνουμε τα φώτα όταν φεύγουμε από ένα δωμάτιο ή να αξιοποιούμε το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε έξυπνα φώτα LED, καθώς όχι μόνο είναι οικονομικά και έχουν κομψό σχεδιασμό αλλά είναι επίσης πολύ πιο αποτελεσματικά από τους λαμπτήρες αλογόνου.

2. Αποσυνδέουμε τις συσκευές

Σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να απενεργοποιηθούν χωρίς να διαταραχθεί ο προγραμματισμός τους. Οταν δεν τις χρησιμοποιείτε, μην τις αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (stand-by) αλλά αποσυνδέστε τες από την πρίζα.

Για εκείνες που δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να ανατρέξετε στις οδηγίες του κατασκευαστή.

3. Κάνουμε τη μετάβαση σε αποδοτικές συσκευές

Τα στεγνωτήρια και τα ψυγεία είναι δύο από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι και η αντικατάστασή τους με καλύτερα αποδοτικά μοντέλα μπορεί να μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στο μισό, μειώνοντας έτσι και τους λογαριασμούς ρεύματος.

Γενικά, η συντήρηση και η αντικατάσταση των οικιακών συσκευών κάθε λίγα χρόνια θα σας εξοικονομήσει ενέργεια αλλά και χρήματα.

4. Μειώνουμε την κατανάλωση του νερού

Μερικές εύκολες λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης νερού θα μπορούσαν να είναι τα πιο σύντομα ντους, να χρησιμοποιείτε μόνο την απαιτούμενη ποσότητα νερού κατά το μαγείρεμα και να κλείνετε τις βρύσες όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, ακόμα και αν πρόκειται για δευτερόλεπτα.

Εξίσου σημαντικό είναι χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν γεμίζει πλήρως για να μειώνετε την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείτε.

5. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία

Αν θέλετε να δείτε διαφορά στο κόστος ενέργειας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να διατηρείτε τον θερμοστάτη σας σε χαμηλότερη θερμοκρασία, γύρω στους 17 βαθμούς. Εναλλακτικά η χρήση ενός προγραμματιζόμενου έξυπνου θερμοστάτη είναι ακόμα καλύτερη.

Ο θερμοστάτης του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών θα πρέπει να ρυθμιστεί σε μεγαλύτερη θερμοκρασία ενώ του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερη.

Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ακόμα και αν όταν λείπετε, δοκιμάστε κατά τις ώρες απουσίας σας να το αφήνετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ενώ όταν κοιμάστε μπορείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία έως και δύο βαθμούς.

6. Μαγειρεύουμε με το καπάκι

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό hack που μπορείτε να εφαρμόζετε καθημερινά για να εξοικονομήσετε πολύτιμη ενέργεια, καθώς μαγειρεύοντας με το καπάκι φροντίζετε να μειώσετε σημαντικά τον χρόνο μαγειρέματος αλλά και τη χρήση νερού.

7. Κλείνουμε νωρίτερα τον φούρνο

Μπορείτε να κλείσετε δέκα με δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα τον φούρνο σας, αφού η θερμότητα που υπάρχει είναι αρκετή για να ετοιμαστεί το φαγητό, χωρίς να ξοδεύετε επιπλέον ενέργεια.

8. Πλένουμε σε χαμηλή θερμοκρασία

Γεμίζοντας πλήρως το πλυντήριο ρούχων και πλένοντας τα ρούχα σε πιο χαμηλή θερμοκρασία, εξοικονομείτε ταυτόχρονα νερό και ρεύμα.

9. Θωρακίζουμε παράθυρα και πόρτες

Συνήθως χάνουμε θερμότητα εξαιτίας των κενών που υπάρχουν γύρω από πόρτες και παράθυρα ή μέσω της καμινάδας.

Εκτός από το να στεγανοποιήσουμε παράθυρα και πόρτες ή να κλείσουμε την καμινάδα από το κλείστρο της όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, είναι σημαντικό να τραβάμε τις κουρτίνες μόλις σκοτεινιάσει, καθώς μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο.