“Σκέφτομαι να ξαναπαντρευτώ!” Τι χρειάζεται να προσέξεις

 Παντρεύτηκες, χώρισες και τώρα βρίσκεσαι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γάμου. Να το κάνεις το βήμα ή όχι; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τα σημεία που πρέπει να προσέξεις, τα κομμάτια που πρέπει να σκεφτείς πριν προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Ο λόγος στην ειδικό…

«Ο πρώτος μου γάμος δεν πήγε καλά και αυτό με κάνει να σκέφτομαι σοβαρά αν θα πρέπει να ξαναπαντρευτώ ή όχι!»
Μία σκέψη που όσοι και όσες έχετε περάσει από έναν όχι και τόσο επιτυχημένο γάμο ίσως κάνετε συχνά. Και λέω όχι και τόσο επιτυχημένο, καθώς μπορεί να έχετε αποκτήσει τα παιδιά σας που δεν θα τα αλλάζατε για τίποτα στον κόσμο.

Έχετε γνωρίσει έναν άλλον άνθρωπο και σκέφτεστε να κάνετε και πάλι το μεγάλο βήμα. Τι χρειάζεται να προσέξετε ώστε να ελαχιστοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητες να μην πάει καλά;

Πρακτικές συμβουλές
1. Μην βιάζεστε να παντρευτείτε ξανά: Κυρίως αν χωρίσατε πρόσφατα. Δεν είναι λόγος να βρείτε έναν άνθρωπο ή να προχωρήσετε μαζί του για να …μην πονάτε ψυχικά. Όσο και να είναι δύσκολος ο πόνος αυτός, χρειάζεται χρόνος για να θρηνήσετε και να βγείτε από το πένθος και την απώλεια. Μάθετε να διαχειρίζεστε την καθημερινότητα στη νέα της μορφή, καθώς θα δείτε τον εαυτό σας να δυναμώνει και θα ανακαλύψετε δυνάμεις που ούτε καν φανταζόσασταν!

2. Σκεφτείτε εάν πραγματικά θέλετε να μπείτε στην οικογένεια του νέου συντρόφου σας. Συνηθίζουμε να λέμε πως όταν παντρεύεστε κάποιον, δεν παντρεύεστε μόνο αυτόν αλλά και την οικογένειά του. Εάν λοιπόν δεν είστε και τόσο σύμφωνοι ο ένας με την οικογένεια του άλλου ή με τις σχέσεις που υπάρχουν, μήπως να το ξανασκεφτείτε, κυρίως αν και οι δύο έχετε κάνει τη δική σας οικογένεια; Ακόμα και αν αποφασίσετε να κάνετε το βήμα, μην προσπαθήσετε να αλλάξετε αυτές τις σχέσεις καθώς δεν είναι και τόσο εύκολο από τη μία, δεν είναι όμως και δική σας δουλειά από την άλλη!

3. Ύπαρξη συναισθηματικής αλλά και σεξουαλικής επικοινωνίας: Αν νιώθετε πως ήδη υπάρχουν κενά σε ένα ή και στα δύο αυτά σημαντικά για τη σχέση -πόσο μάλλον για το γάμο στοιχεία- ξανασκεφτείτε το!

4. Θα παντρευτείτε ξανά με κοινή απόφαση και των δυο σας! Όχι γιατί πιέζουν οι οικογένειες, γιατί θα είναι καλό για τα παιδιά ή γιατί πιέζει ο ένας εκ των δύο! Έχετε γευτεί ήδη την πίεση και είδατε που οδήγησε τον προηγούμενο γάμο…

5. Αξιολογήστε εάν θέλετε να …αποκτήσετε και άλλα παιδιά: Είστε σίγουρες ότι θέλετε να αναλάβετε και τα δικά του παιδιά που ναι μεν έχουν τη μαμά τους, αλλά θα υπάρχουν οι μέρες που θα βρίσκονται με τον μπαμπά τους… και βέβαια εννοείται πως θα είναι προτεραιότητά του τις μέρες αυτές, όπως και τα δικά σας παιδιά για εσάς.

6. Διαχείριση των δικών του ενοχών απέναντι στα παιδιά του: Αρκετά συχνά, όταν ένας μπαμπάς μεγαλώνει με τα παιδιά της νέας συζύγου από τον πρώτο της γάμο, νιώθει ενοχές για τα δικά του παιδιά που μεγαλώνουν μακριά του…

7. Αποδεχτείτε τον σύντροφό σας ως έχει: Μην προσπαθήσετε να τον αλλάξετε, γνωρίζετε πως αυτό δεν λειτουργεί αν δεν το θέλει ο ίδιος.

8. Εξετάστε το παρελθόν του: Το ιστορικό και η πορεία του προηγούμενου γάμου είναι συνήθως μια ένδειξη για το τι θα ζήσετε μαζί στο μέλλον. Για παράδειγμα, εάν ήταν άπιστος, αν ήταν ανεύθυνος, αν ήταν ζηλότυπος, κλπ.

9. Σκεφτείτε τι μάθατε από τον προηγούμενο γάμο σας: Αξιολογήστε τα μαθήματα από τον προηγούμενο γάμο σας και προσπαθήστε να αποφύγετε τα ίδια λάθη. Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί πως οι περισσότεροι άνθρωποι επαναλαμβάνουν αν όχι τα ίδια, παρόμοια προβλήματα στον επόμενο γάμο, επειδή υπάρχουν θέματα, εμπειρίες και βιώματα που κουβαλούν και που δεν έχουν φέρει στο συνειδητό τους κομμάτι, ώστε να τα δουλέψουν και να μπορούν να τα διαχειριστούν.

10. Αφήστε πίσω το παρελθόν: Η μεταφορά άλυτων συναισθηματικών ζητημάτων στον επόμενο γάμο σας είναι μια συνταγή …αποτυχίας!