Κούραση μετά το γεύμα: Γιατί συμβαίνει; Πώς θα το αποφύγουμε

Αν σας έχει τύχει ποτέ να χασμουριέστε ασταμάτητα μετά από ένα μεγάλο γεύμα, τότε δεν είστε μόνοι σας. Αυτή η κούραση, γνωστό ως μεταγευματική υπνηλία ή “food coma” εμφανίζεται συχνά μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, δεδομένων των περίπλοκων σταδίων που περνά το σώμα σας για να διασπάσει όλα όσα μόλις φάγατε.

Σε αντίθεση με μια απογευματινή νωχελικότητα μετά το μεσημεριανό σας γεύμα, η οποία μπορεί να αποδοθεί κυρίως σε χημικές διεργασίες και στην μείωση της εγρήγορσής σας, αυτή η κούραση είναι διαφορετική, μιας και όσο μεγαλύτερο το γεύμα που φάγατε τόσο πιο έντονο και το αίσθημα της κόπωσης.

Που οφείλεται η κούραση μετά το φαγητό

Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος εξάντλησης είναι πιο συνηθισμένος μετά από γεύματα με μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που πλημμυρίζουν την κυκλοφορία του αίματος με γλυκόζη.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λευκούς αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα κέικ, τείνουν να έχουν αυτήν την επίδραση.

Αυτό οφείλεται σε μια απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που αρχικά σας δίνει μια ώθηση πριν πέσει κατακόρυφα και προκαλέσει πτώση της ενέργειας.

Επίσης, πολλές πηγές πρωτεϊνικών τροφών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, τον πρόδρομο της σεροτονίνης και οι δύο είναι γνωστό ότι αυξάνουν το αίσθημα υπνηλίας.

Πώς θα την αποφύγουμε

Μερικές χρήσιμες πρακτικές, περιλαμβάνουν:

Μικρότερα γεύματα πιο συχνά

Στοχεύστε σε μικρότερα γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα την ημέρα για να εξισορροπήσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη.

Με αυτόν τον τρόπο, αντί να γεμίζουμε το πεπτικό μας σύστημα με μεγάλη ποσότητα τροφής, το βοηθάμε να επεξεργαστεί όλα όσα τρώμε, επιλέγοντας μικρότερες και συχνότερες μερίδες.

Έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα θα παραμένουν σταθερά και τα επίπεδα της ενέργειας μας ανεπηρέαστα.

Εστιάστε στα μακροθρεπτικά συστατικά

Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να εξαντλήσει και να επιβαρύνει το σώμα, αναγκάζοντας το να λειτουργεί πιο έντονα για να το επεξεργαστεί και να απορρίψει οτιδήποτε δεν χρειάζεται.

Όταν είναι δυνατόν, επιλέξτε φρέσκες τροφές, φρούτα και λαχανικά αλλά και τρόφιμα με άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες που θα σας βοηθήσουν να έχετε ενέργεια ολόκληρη ημέρα.