Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο γεμάτη γευστικούς πειρασμούς, γλυκούς και αλμυρούς. Πως μπορεί λοιπόν κάποιος να μην παραστρατήσει και να διατηρήσει τη σιλουέτα του; Υπάρχουν τρόποι να κρατήσουμε σε απόσταση τα παραπανίσια κιλά των γιορτών; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελευθερία Μπουντούρη απάντα..!
Οι γιορτές είναι συνυφασμένες στην σκέψη αρκετών με μεγάλες ποσότητες φαγητού. Πως θα καταφέρουμε να πολεμήσουμε την σκέψη αυτή;
Σκοπός των εορτών είναι να έρθουμε κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους και όχι το φαγητό. Δοκιμάζουμε απ’ όλα αλλά με μέτρο. Απολαμβάνουμε τις στιγμές αυτές παρέα με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και δίνουμε έμφαση σε αυτό και να ξεκουραστούμε από την καθημερινότητα. Το φαγητό λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι κυρίαρχα αυτές τις ημέρες.
Πως μπορώ να φτιάξω ένα πλάνο και να το τηρήσω στη διάρκεια των γιορτών;
Αρχικά ξεκινάμε τα γεύματά μας ακόμα κι αν πρόκειται να ακολουθήσει γιορτινό τραπέζι από το πρωινό. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν θα κάνουμε υπερβολές στο μεσημεριανό και θα καταναλώσουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε πραγματικά. Ανάμεσα στα κυρίως γεύματα επιλέγουμε κάποιο σνακ. Τέλος, το πιάτο μας πρέπει να αποτελείται από ½ σαλάτα, ¼ πηγή αμύλου όπως ρύζι ή πατάτα και ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως κρέας. Και πάντα ξεκινάμε το γεύμα μας από τη σαλάτα. Μ’ αυτό το πλάνο καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία και να μην κάνουμε υπερβολές αυτές τις ημέρες.
Οι εξαντλητικές δίαιτες πριν ή και μετά τις γιορτινές ημέρες είναι μια λανθασμένη τακτική;
Είναι ένα μεγάλο λάθος και μία παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί. Το να φάμε λίγο παραπάνω από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι οι διατροφικές συνήθειες που ακολουθούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δηλαδή από την Πρωτοχρονιά έως τα Χριστούγεννα. Επομένως, δεν χρειάζονται εξαντλητικές δίαιτες ούτε πριν ούτε μετά τα γιορτές. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ισορροπία και να τρώμε σωστά και υγιεινά. Σε συνδυασμό με την άθληση μας βοηθά να διατηρήσουμε τα κιλά μας.
Ποια είναι η ιδανική συχνότητα και ποσότητα σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να καταναλωθούν «γλυκές αμαρτίες» όπως τα λαχταριστά μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, ώστε και να μη στερηθούμε αλλά και να μην ξεφύγουμε;
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σύσταση σε αυτό το ερώτημα διότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες. Εγώ αυτό που θα τονίσω είναι ότι δεν έγινε και κάτι να φάμε κάτι παραπάνω αυτές τις ημέρες. Το θέμα είναι να γνωρίζουμε τι τρώμε και γιατί το τρώμε. Να υπάρχει δηλαδή ενσυναίσθηση της ποσότητας και της ποιότητας της τροφής που καταναλώνουμε. Τρώμε αργά έως εκεί που ζητάει ο οργανισμός μας, δηλαδή δεν κάνουμε υπερβολές με τη δικαιολογία ότι είναι γιορτινές μέρες.
Ένα σνακ πριν το γιορτινό γεύμα θα καταπολεμούσε το έντονο αίσθημα της
πείνας;
Ένα σνακ, όπως κάποιο φρούτο ή ξηροί καρποί, θα βοηθήσει να νιώθουμε κορεσμό και μην υπερβάλουμε με τα εδέσματα που μπορεί να έχουμε στο σπίτι ή πριν από ένα τραπέζι. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπολογήματα στους τυχόν πειρασμούς που υπάρχουν αυτές τις ημέρες και εν τέλει τρώμε όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, αποφεύγοντας τις υπερβολές.
Είναι καλύτερο να προτιμούμε τα ζεστά φαγητά;
Το ψήσιμο του φαγητού αλλά και η θερμοκρασία επηρεάζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την πέψη αλλά και την απόλαυση. Η πέψη του φαγητού είναι πολύ καλύτερη όταν το φαγητό είναι ζεστό. Η διαφορά που μπορεί να κάνει η θερμοκρασία είναι στην κατανάλωση. Δηλαδή όταν το φαγητό είναι ζεστό υπάρχει κίνδυνος να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειαζόμαστε. Το καλύτερο είναι να προτιμάμε το φαγητό να βρίσκεται σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, ούτε πολύ ζεστό αλλά ούτε και πολύ κρύο. Τρώγοντας το σε θερμοκρασία δωματίου αποφεύγουμε και τυχόν ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα. Το πιο σημαντικό για να απολαύσουμε τη γεύση του φαγητού, είναι να τρώμε αργά με μικρές μπουκιές και χωρίς να βιαζόμαστε.
Τι δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο μου στο γιορτινό τραπέζι;
Σίγουρα αυτό που θα απαντούσα είναι η σαλάτα. Πάντα ξεκινάμε το γεύμα μας από τη σαλάτα και όπως είπα και παραπάνω πρέπει να αποτελεί το ½ του πιάτου μας. Μας βοηθά ώστε να μην κάνουμε υπερβολές και να φάμε όσο πραγματικά χρειαζόμαστε από το κυρίως γεύμα και τα ορεκτικά.
Αναμφισβήτητα οι γιορτινές μέρες είναι συνδεδεμένες και με το αλκοόλ. Υπάρχουν κάποιες επιλογές ποτών τις οποίες θα πρέπει να προτιμήσω;
Δεν είναι μυστικό ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ακόμη και αυτά που δεν συσχετίζονται με τη γλυκιά γεύση περιέχουν σάκχαρα. Το λευκό κρασί σίγουρα είναι μία καλή και πιο υγιεινή επιλογή, χαμηλό σε θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα ποτά. Επίσης, η βότκα, η τεκίλα, το κονιάκ, το ουίσκι και το τζιν είναι από τα ποτά με τις πιο χαμηλές θερμίδες. Ας μην παραλείπουμε όμως την ανάμειξη που μπορεί να κάνουμε των αλκοολούχων ποτών με κάποιο αναψυκτικό ή άλλο ποτό. Προτιμάμε να τα πίνουμε σκέτα ή με σόδα έτσι ώστε το θερμιδικό φορτίο να είναι μειωμένο.
Θα είναι καταστροφικό αν επιλέξω τις ημέρες των εορτών να μην γυμναστώ καθόλου;
Αυτό βρίσκεται στην κρίση του κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι κουρασμένοι αρκετά από την καθημερινότητά τους και το μόνο που ζητάνε αυτές τις ημέρες είναι να ξεκουραστούνε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό! Υπάρχει ένας νέος χρόνος μπροστά τους ώστε να φροντίσουν το σώμα τους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι οι οποίοι βρίσκουν ελεύθερο χρόνο αυτές τις ημέρες και επιλέγουν να τον αξιοποιήσουν κάνοντας κάποιο είδος άθλησης. Εγώ αυτό που θα σύστηνα είναι ότι άμα νιώσετε πως ξεφύγατε με το φαγητό ή νιώσετε φούσκωμα και δυσανασχέτηση, ένας περίπατος θα σας έκανε να νιώσετε πολύ καλυτέρα.
Ποια είναι τα 5 βασικά tips που πρέπει να θυμάμαι;
- Δεν παραλείπουμε το πρωινό.
- Το πιάτο στο γιορτινό τραπέζι αποτελείται από ½ σαλάτα, ¼ κρέας και στο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων, όπως ρύζι ή πατάτες.
- Αφαιρούμε την πέτσα και το ορατό λίπος από το κρέας.
- Δεν πίνουμε νερό, αλκοόλ και αναψυκτικά κατά τη διάρκεια του φαγητού, αλλά μετά το φαγητό.
- Δεν ξεχνάμε να πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό μέσα στην ημέρα.