Home deco: Ενα δωμάτιο – πολλές χρήσεις

Ενα από τα μεγαλύτερα trends που ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώνεται σταδιακά παγκοσμίως είναι το κίνημα των «tiny houses», το οποίο εντάσσεται στους κανόνες του μινιμαλισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για πολύ λιτά σπίτια, μεγέθους περίπου 40 τ.μ. τα οποία αξιοποιούν κάθε τετραγωνικό τους, είναι αυτόνομα ενεργειακά και, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, δεν στερούνται ανέσεων. «Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι μπορούν να ζήσουν με λιγότερα. Ετσι αντί να ψάχνουν για μεγαλύτερα σπίτι, εφευρίσκουν δημιουργικές ιδέες προκειμένου να κάνουν τους χώρους τους λειτουργικούς και πολυχρηστικούς» εξηγεί η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Αμι Λέφερινκ.

Για παράδειγμα, ένα υπνοδωμάτιο, όσο μικρό κι αν είναι, μπορεί να λειτουργεί και ως ένα πρακτικό γραφείο. Ή ένα καθιστικό μπορεί να είναι ταυτόχρονα τραπεζαρία, υπνοδωμάτιο και γραφείο. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την κουζίνα ή για οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού.

Στούντιο ή γκαρσονιέρα

Συνήθως δεν έχει διαχωριστικούς τοίχους, εκτός από το μπάνιο. Ετσι ο ενιαίος χώρος φιλοξενεί την κουζίνα, το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο. Ωστόσο με μερικές έξυπνες διακοσμητικές ιδέες έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα καλόγουστο, μικρό σπίτι.

Τι κάνουμε: Αρχικά διαχωρίζουμε το δωμάτιο σε νοητά τμήματα Π.χ. στη μία γωνία ένα μικρό καθιστικό, στην άλλη ένα κρεβάτι και στην τρίτη μία κουζίνα και ένα τραπέζι. Ωστόσο, αν είναι ιδιαίτερα μικρός ο χώρος, τότε ποντάρουμε στα πολυχρηστικά έπιπλα, όπως είναι για παράδειγμα ένας καναπές-κρεβάτι.

Καθιστικό – υπνοδωμάτιο – γραφείο

Οπως προαναφέραμε, για να δημιουργήσουμε ένα καλόγουστο και αρμονικά διακοσμημένο δωμάτιο με πολλές χρήσεις, τα έπιπλα τα οποία επιτελούν πάνω από έναν ρόλους είναι μονόδρομος.

Για παράδειγμα, ένας καναπές που γίνεται συγχρόνως κρεβάτι και χώρος αποθήκευσης. Ενα μικρό σεντούκι μπορεί να μετατραπεί σε ένα όμορφο τραπεζάκι του καναπέ-κρεβατιού αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως αποθηκευτικός χώρος είτε ως ένα στενό γραφείο. Μία άλλη ιδέα είναι το κρεβάτι με συρτάρια στο κάτω μέρος του, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε είτε ως λινοθήκες είτε ως αποθηκευτικό χώρο ρούχων. Επίσης επιλέγουμε βοηθητικά τραπεζάκια ή κομοδίνα που λειτουργούν και ως σκαμπό όταν έχουμε καλεσμένους.

Δεν προτιμάμε: Τα μεγάλα έπιπλα και τις ογκώδεις ντουλάπες γιατί καταλαμβάνουν αρκετό πολύτιμο χώρο. Αν η ντουλάπα είναι εντοιχισμένη, μπορούμε να «ντύσουμε» το μπροστινό μέρος των

φύλλων της με ολόσωμους καθρέφτες, οι οποίοι αντανακλούν περισσότερο φως και κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο.

Αλλη πρόταση: Αφαιρούμε 1 ή 2 πόρτες από την ντουλάπα, ώστε να δημιουργήσουμε στην εσοχή ένα cloffice (από τις λέξεις closet και office). Εκεί μπορούμε να εγκαταστήσουμε τον υπολογιστή και όλα όσα είναι απαραίτητα για ένα μινιμαλιστικό αλλά λειτουργικό γραφείο.

Bonus tip: Προαιρετικά διαχωρίζουμε το cloffice από το υπόλοιπο σπίτι με ένα παραβάν.

Κουζίνα – γραφείο

Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε μια τεράστια κουζίνα για να διαμορφώσουμε μέσα σε αυτήν το γραφείο μας. Η τραπεζαρία ή ένα πάσο κουζίνας μετατρέπεται σε έναν χώρο όπου μπορούμε να μελετάμε ή να εργαζόμαστε. Αν δεν διαθέτουμε τίποτε από τα δύο, στερεώνουμε έναν πτυσσόμενο μακρόστενο πάγκο σε έναν άδειο τοίχο, τον οποίο θα κλείνουμε όταν δεν τον χρειαζόμαστε.

Ετσι αξιοποιούμε κατακόρυφα την επιφάνειά του σπιτιού μας. Ομοίως, μία τροχήλατη συρταριέρα που θα μετακινούμε κάτω από τον πάγκο όταν δεν τη χρειαζόμαστε είναι ένα εξίσου χρήσιμο πολυμορφικό έπιπλο, στην επιφάνεια της οποίας μπορούμε να τοποθετούμε το λάπτοπ μας και στα συρτάρια της τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εργασία ή την κουζίνα μας, π.χ. μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κ.λπ.

Προτιμάμε τα ανοιχτά, neutrals χρώματα

Για να δώσουμε την ψευδαίσθηση ότι η γκαρσονιέρα ή το πολυχρηστικό δωμάτιό μας δείχνουν πιο ευρύχωρα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, επιλέγουμε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις στους τοίχους, όπως μία φωτεινή απόχρωση κάποιου γήινου τόνου ή μία «σπασμένη» απόχρωση του λευκού.

Τα σκούρα χρώματα ή οι χρωματικές αντιθέσεις κάνουν τον χώρο να φαίνεται σκοτεινός και μικρότερος. Αν επιθυμούμε να δώσουμε μία έξτρα πινελιά προσωπικού στυλ, μπορούμε να τοποθετήσουμε σε μία πλευρά του δωματίου μία neutral ταπετσαρία με γεωμετρικά σχέδια.

Εναλλακτικά: Σε περίπτωση που είμαστε φαν των χρωμάτων, τότε κινούμαστε σε μία παστέλ χρωματική γκάμα, όπως το ροζ, το baby blue, το ανοιχτό πράσινο κ.λπ., τα οποία όχι μόνο μεγαλώνουν οπτικά το δωμάτιο, αλλά δημιουργούν και μία cozy αίσθηση.

Αξιοποιούμε και τους εξωτερικούς χώρους

Αν το σπίτι μας διαθέτει βεράντα, έστω και μικρή, ποντάρουμε σε μία ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες ντουλάπα. Μέσα εκεί θα τοποθετήσουμε όμορφα κουτιά αποθήκευσης, στα οποία θα φυλάξουμε τα πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, αλλά πιάνουν χώρο στο δωμάτιο. Ετσι θα εξοικονομήσουμε περισσότερο χώρο και το σπίτι μας θα είναι πάντα οργανωμένο και τακτοποιημένο.

Τι αποφεύγουμε

Λέμε «όχι» στα πολλά και μεγάλα έπιπλα, ντουλάπια, ράφια και αντικείμενα. Αφενός γιατί ο χώρος θα φαίνεται ακόμα πιο μικρός και στενάχωρος, αφετέρου το μυαλό μας θα αποσπάται πιο εύκολα. Ενα τακτοποιημένο και οργανωμένο σπίτι πάντα διευκολύνει τη χαλάρωση και την αυτοσυγκέντρωσή μας, που είναι άλλωστε και ο τελικός μας στόχος.