Ζero Wasting Περιποίηση: Τι είναι και πώς να την υλοποιήσουμε

Παρόλο που σχεδόν όλοι πετάμε τα σωστά υλικά στους κάδους ανακύκλωσης, φαίνεται ότι δεν έχουμε υιοθετήσει ακόμα μία παρόμοια νοοτροπία στην περιποίησή μας. Ενώ σχεδόν το 90% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζονται ότι ανακυκλώνουν τακτικά υλικά από την κουζίνα, μόνο το 52% λέει ότι κάνει το ίδιο στο μπάνιο, σύμφωνα με έρευνες. Ωστόσο αυτό αρχίζει να αλλάζει. Η μείωση των απορριμμάτων μας αποτελεί παγκόσμιο μέλημα και για τη βιομηχανία ομορφιάς εδώ και μερικά χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της Mintel. Ευτυχώς πλέον η μείωση του αποτυπώματος των απορριμμάτων μας στον πλανήτη έχει γίνει θέμα του «πώς» και όχι του «γιατί». Ας δούμε λοιπόν μερικά εύκολα tips για να υιοθετήσουμε μία zero wasting περιποίηση.

#Περιορίζουμε τα είδη μιας χρήσης που καταναλώνουμε καθημερινά.

Επιλέγουμε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον κατασκευασμένα από χαρτί ή μπαμπού, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα.

# Αποφεύγουμε τα υγρά μαντηλάκια.

Ναι, αναφερόμαστε σε αυτά για την αφαίρεση του μακιγιάζ, τα οποία ευθύνονται για το 80% των φραγμένων υπονόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές eco-friendly εναλλακτικές. Αντί για μαντηλάκια χρησιμοποιούμε ένα σφουγγαράκι konjac ή ένα καθαρό, μαλακό βαμβακερό πανί ή ένα πετσετέ γάντι. Επίσης, προτιμάμε τους υφασμάτινους δίσκους ντεμακιγιάζ που πλένονται.

#Αποφεύγουμε τις πλαστικές οδοντόβουρτσες.

Αλλος ένας «ένοχος», ειδικά αν αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες, όπως συμβουλεύουν οι οδοντίατροι. Ευτυχώς, και εδώ υπάρχουν εναλλακτικές: Μια ξύλινη ή μία οδοντόβουρτσα από μπαμπού χρειάζεται μόνο έξι μήνες για να βιοδιασπαστεί.

#Τα αμέτρητα πλαστικά μπουκάλια που ξεχειλίζουν από τα ντουλάπια του μπάνιου.

Μια έκθεση της Zero Waste (ZWE) διαπίστωσε ότι η βιομηχανία της ομορφιάς παρήγαγε πάνω από 120 δισεκατομμύρια τεμάχια συσκευασιών πέρυσι. Τα περισσότερα από αυτά είναι πλαστικά και μη ανακυκλώσιμα. Γι’ αυτό αναζητάμε προϊόντα με εύκολα ανακυκλώσιμες συσκευασίες, όπως γυαλί ή αλουμίνιο ή προερχόμενες από ανακυκλωμένα υλικά. Μόλις εξαντληθούν οι συνθέσεις, ξεπλένουμε τα γυάλινα μπουκάλια και τα χρησιμοποιούμε ως θήκη πινέλων, βάζο λουλουδιού κλπ. Δείτε εδώ και άλλες ιδέες.

Επιπλέον

Επιλέγουμε προϊόντα που έχουν refills, όπως κάποιες κρέμες και αρώματα ή καλλυντικά που δεν έχουν συσκευασία, όπως τα στέρεα σαπούνια. Μάλιστα οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 3% το 2018, μετά από χρόνια πτώσης, με ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το υγρό σαπούνι.

#Αγοράζουμε όσα πραγματικά χρειαζόμαστε

Διαχωρίζουμε τα θέλω από τις ανάγκες μας. Επενδύουμε σε πολυχρηστικά προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ. Για παράδειγμα, το έλαιο καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό μαλλιών, ενυδατική επιδερμίδα, προϊόν ντεμακιγιάζ, κρέμα ξυρίσματος ή και lip balm.

#Επιλέγουμε ένα νεσεσέρ από οικολογικά υλικά.

Τσεκάρουμε αν το υλικό του είναι ανακυκλώσιμο ή οικολογικό, όπως η ανακυκλωμένη ρητίνη (PCR), αλλά και το ύφασμα, το οποίο πλένεται εύκολα.

#Χαρίζουμε τα καλλυντικά που δε χρησιμοποιούμε.

Αντί να τα πετάξουμε –και με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν έχουν λήξει-  τα προσφέρουμε σε μία φιλανθρωπική οργάνωση.