Ι. Αργυροπούλου: Δημιουργώ έργα τέχνης με φανταστικές εικόνες ή θέματα

Τη δική της αναδρομική έκθεση ζωγραφικής θα παρουσιάσει στο φιλότεχνο τρικαλινό κοινό η εικαστικός Ιωάννα Αργυροπούλου, τις επόμενες ημέρες.

Η έκθεση έχει ως θέμα «Από την Τέχνη στην Καλλιτεχνία» και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού στο Μουσείο «Τσιτσάνη»  από τις 27/12/2022

Με αφορμή την έκθεση η εικαστικός μίλησε στο trikalalife για τα έργα της, όλα όσα την εμπνέουν και τα επόμενα σχέδια της.

Οι πίνακες της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Από πότε άρχισε  η ενασχόληση σου με τη ζωγραφική;

Από μικρή συνειδητοποίησα ότι έχω μια κλίση στην ζωγραφική και άρχισα μαθήματα στο Βαρούσι. Τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούμαι πιο επαγγελματικά.

Μυήθηκα  στη ζωγραφική κοντά σε γνωστούς εικαστικούς της πόλης μας για περίπου δυόμισι χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησα μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και γλυπτικής σε τμήματα ενηλίκων για προετοιμασία Σχολής Καλών Τεχνών με τον γνωστό Διδάσκαλο Βαγγέλη Αβραμόπουλο.

 Ποια στοιχεία σε εμπνέουν και εστιάζεσαι σε αυτά, ώστε να δημιουργήσεις τα έργα σου;

Ξεκίνησα από την αγάπη μου για την αρχαία τέχνη επηρεασμένη από τα έντονα χρώματα της χαράς και της αισιοδοξίας που ζωγράφιζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αυτό με επηρέασε, ώστε να έχω  αυτά τα χρώματα της θετικής διάθεσης στην τεχνική μου. Οι πνευματικές αναζητήσεις, η αλήθεια είναι  ότι με  απασχολούν πολύ και ήθελα να τις αποτυπώσω στον καμβά που θα είναι πράγματα τα οποία θα είναι ωφέλιμα στον ψυχισμό του ανθρώπου!

Προσπαθώ με το μεράκι και την αγάπη προς την τέχνη να δημιουργώ έργα τέχνης με φανταστικές εικόνες ή θέματα.

Η εστίαση ως προς τα ενδιαφέροντα μου είναι συνήθως η καθημερινότητα, το εγγύτερο περιβάλλον στο οποίο ζούμε όπως και πολλά άλλα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν.

Θεωρείς ότι η τέχνη κατέχει στην πόλη των Τρικάλων τη θέση που της αρμόζει;

Τα Τρίκαλα είναι μια καλλιτεχνική πόλη, δεδομένου ότι αποτελεί γέννημα, θρέμμα πολλών καλλιτεχνών. Τραγουδιστές, μουσικοί και ζωγράφοι προέρχονται από εδώ και πιστεύω ότι χρόνια με τα χρόνια αλλάζει και η παιδεία των Τρικαλινών απέναντι στην τέχνη. Την ανακαλύπτουν και την αποζητούν!

Πόσο σε επηρέασε η πανδημία; Σε άλλαξε και σε ποιον βαθμό;

Με έκανε να βλέπω τα πράγματα  με περισσότερο διεισδυτικό καλλιτεχνικό βλέμμα. Έχω περισσότερες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. 

Σαφώς και είχα ανησυχία για την κατάσταση που επικρατούσε, αλλά είχα μια πιο αισιόδοξη ματιά. Επίσης, μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια μου δόθηκε η ώθηση στο να δημιουργήσω μια σειρά από έργα.

Η έκθεση ζωγραφικής τι περιλαμβάνει;

Η έκθεση περιλαμβάνει προσωπογραφίες ανθρώπων και αρχαίων Θεών, γεωμετρικά σχήματα, νεκρή φύση και μοντέρνα τέχνη με ιδιαίτερη τεχνοτροπία είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά στους πίνακες.

 Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι χαρτί, ξύλο, καμβά, κάρβουνο μολύβι, ακρυλικά, παστέλ και τα εργαλεία που δουλεύω είναι η  σπάτουλα, τα πινέλα.

Βιογραφικό

Η Ιωάννα Αργυροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε στην επαρχία Τρικάλων. Από μικρή ηλικία είχε επαφή με τη ζωγραφική καθώς η μητέρα της ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος. Τα πρώτα χρόνια της ζωγραφικής εμπνεύστηκε από την αρχαία ελληνική μυθολογία την ανθρώπινη μορφή και τη γεωμετρία. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην τέχνη αλλά η αγάπη της για τη ζωγραφική την έστρεψε σε άλλες κατευθύνσεις. Έχει δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Ιωαννίνων 2021 Χρησιμοποιεί κυρίως ακρυλικά, παστέλ, κάρβουνο, μολύβι, ξυλομπογιές. Έχει χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές που δίνουν περισσότερη εκφραστικότητα στο θέμα και εμπλουτίζουν τη σύνθεση.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού στο μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα το 202 και το 2022.