Χρήματα: Γιατί τα ζευγάρια πρέπει να συζητούν και γι’ αυτά

Κι όμως. «Πίσω» από τα χρήματα υπάρχουν.. συναισθήματα! Εξού και αποτελούν την κύρια πηγή άγχους, τσακωμών και χωρισμού των ζευγαριών. Εφόσον ο κάθε ένας από εμάς μεγαλώνει σε διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα, είναι φυσικό να σκεφτόμαστε και να «κατανοούμε» τα χρήματα με αντίστοιχα, διαφορετικό τρόπο. Το πρόβλημα είναι πως γενικά συνήθως μιλάμε εύκολα για άλλα θέματα όπως για παράδειγμα η πολιτική, αλλά τα οικονομικά είναι ένα θέμα που γενικώς.. αποφεύγεται.

Καλώς ή κακώς, ερωτική σχέση και χρήματα πάνε χέρι-χέρι κι όσο εύκολα μπορούν να τη βελτιώσουν, άλλο τόσο μπορούν και να τη βλάψουν.

Το «κλειδί» για όλα τα τυχόν προβλήματα στη σχέση μας βρίσκεται στην επικοινωνία. Τολμήστε λοιπόν να ξεκινήσετε αυτή τη συζήτηση όσο πιο νωρίς μπορείτε.

Ας μιλήσουμε (επιτέλους) και για τα χρήματα

Η οικονομική συμβατότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της σχέσης σας. Επηρεάζει τις επιλογές που εσείς και ο σύντροφός σας αποφασίζετε να κάνετε ή.. να μην κάνετε. Ας δούμε τις 4 συζητήσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν.

  • Συζήτηση 1: Οικονομικοί στόχοι

Ας είμαστε ρεαλιστές. Εάν με τον σύντροφό μας  δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες «αξίες» όσον αφορά τα χρήματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν προβλήματα στη «διαδρομή». Οικονομική συμβατότητα δε σημαίνει ότι ο σύντροφός μας πρέπει να είναι στην ίδια οικονομική κατάσταση με εμάς ή ότι θα απαξιώσουμε μια νέα γνωριμία εξαιτίας των λίγων χρημάτων που βγάζει. Αντιθέτως, έχει να κάνει με την «στάση» μας γύρω από αυτά.

Συζητήστε τους ατομικούς μα και κοινούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους με τον σύντροφό σας. Τα περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται να βρουν «κοινό έδαφος» για το πού θα πρέπει να ξοδεύουν τα χρήματά τους. Πρέπει λοιπόν να «εμβαθύνετε» στο εάν οι οικονομικές σας συνήθειες και στόχοι είναι συμβατοί μεταξύ τους και εάν είστε διατεθειμένοι και οι δύο να συνεργαστείτε κάνοντας «θυσίες» για να τους πετύχετε.

Δεν πειράζει αν οι στόχοι σας δεν είναι απόλυτα «ευθυγραμμισμένοι» αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντικό όμως να είστε πρόθυμοι να κάνετε συμβιβασμούς για να κατορθώσετε πράγματα που θα σας κάνουν και τους δύο ευτυχισμένους και ικανοποιημένους, οικονομικά και μη.

  • Συζήτηση 2: Οικονομική κατάσταση

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας δεν γνωρίζετε τις αντίστοιχες οικονομικές σας καταστάσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να έχετε ένα κοινό πλάνο για το οικονομικό σας μέλλον. «Αποκαλύψτε» το πού βρίσκεται ο καθένας σας οικονομικά. Μιλήστε για το πόσα κερδίζετε από την εργασία σας, πόσα χρήματα τυχόν χρωστάτε, πόσα ξοδεύετε και πόσα ενδεχομένως εξοικονομείτε.

Κανείς από τους δύο δεν χρειάζεται να είναι «τέλειος». Όντας όμως «ανοιχτοί», θα είναι πολύ πιο εύκολο να πραγματοποιήσετε τα σχέδιά σας και να αντιμετωπίσετε τρέχοντα ή μελλοντικά οικονομικά προβλήματα μαζί.

  • Συζήτηση 3: Κοινό ταμείο

Μερικά ζευγάρια επιλέγουν να έχουν έναν κοινό λογαριασμό ενώ άλλα προτιμούν να κρατούν τα χρήματά τους χωριστά. Και τα δυο, είναι ok ανάλογα με το τι λειτουργεί καλύτερα για το κάθε ζευγάρι. Δεν είναι απαραίτητο πάντως να έχετε έναν κοινό λογαριασμό, αρκεί να έχετε έναν κοινό προϋπολογισμό!  Να παρακολουθείτε δηλαδή τα έσοδα και τις κοινές σας δαπάνες για σωστότερη διαχείριση και λιγότερο οικονομικό άγχος.

  • Συζήτηση 4: Ποιος πληρώνει τι

Να είστε ξεκάθαροι με αυτό! Καλύτερα το «ποιος πληρώνει τι», να μην είναι ένα παιχνίδι εικασίας. Η κατάλληλη στιγμή για να το ξεκαθαρίσετε αυτό δεν είναι όταν έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος ή όταν χαλάσει μια οικιακή συσκευή, αλλά πολύ πιο πριν.

Οι 2 «χρυσοί κανόνες»

  1. Ανεξάρτητα από το τι θα συμφωνήσετε, μην προσπαθήσετε να επιβάλλετε τις αντιλήψεις και την στρατηγική σας ως προς τα χρήματα στον σύντροφό σας καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αγανάκτηση, συγκρούσεις, ακόμη και σε «οικονομική απιστία» που μπορεί να μην είναι το ίδιο με τη σεξουαλική, αλλά είναι εξίσου καταστροφική.
  2. Δεσμευτείτε να έχετε πάντα χρήματα για:
  • Να αγοράσετε τρόφιμα.
  • Να πάτε στον γιατρό.
  • Να πληρώσετε το ενοίκιο και τους λογαριασμούς του σπιτιού.

Όταν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τα απαραίτητα της ζωής, μπορούμε να προχωρήσουμε και σε επόμενα στάδια για περαιτέρω ανέσεις.

«The good news»

 Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που είναι σε σχέση τείνουν να αποδίδουν καλύτερα οικονομικά. Κι αν ζούμε σε έναν κόσμο στιγμιαίας ικανοποίησης με έλλειψη προγραμματισμού για το μέλλον ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι βέβαιο πως μια «ανοιχτή» και ειλικρινής συζήτηση με τον σύντροφό μας μπορεί να κάνει «θαύματα» αφού σε κάθε περίπτωση «δυο κεφάλια είναι πάντοτε καλύτερα από ένα».