Αίσθηση πείνας: Γιατί μας προκαλεί νεύρα και πώς να τα ξεπεράσουμε;

Έφτασε 2 το μεσημέρι, είστε στη δουλειά και σιγά- σιγά νιώθετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν; Παράλληλα, τα αδιάκοπα «κλικ» στο πληκτρολόγιο του συναδέλφου σας, σας ηχούν διαπεραστικά; Και τώρα; Πώς θα συγκεντρωθείτε και πώς θα αποδώσετε; Η αίσθηση της πείνας μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε νεύρα που δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε.

Το «hangry», ο θυμός δηλαδή που ενεργοποιείται από την πείνα, δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Γιατί συμβαίνει και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν είμαστε πεινασμένοι

Η πείνα και η πέψη είναι περίπλοκες εσωτερικές και συχνά, πολύ «προσωπικές» διαδικασίες. Κατά κανόνα όμως, όταν αισθανόμαστε πεινασμένοι, ο «κινητήρας» του εγκεφάλου μας αργοσβήνει. Ο εγκέφαλος βασίζεται στη γλυκόζη για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του. Όταν πεινάμε λοιπόν, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια αυτοελέγχου.

Σαν αποτέλεσμα, η υπομονή μας εξαντλείται γρήγορα και ακόμη και οι ήπιες ενοχλήσεις μετατρέπονται σε φιτίλια που πυροδοτούν αισθήματα οργής.

Πώς να βάλετε «στοπ» στα νεύρα και στην πείνα

  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας και τα αίτια αυτών.

Εάν παρατηρήσετε πως μια κυκλοθυμική συμπεριφορά σας «χτυπά την πόρτα», μην χαρακτηρίζετε απλά τα συναισθήματά σας ως «κακά». Επιμείνετε και «ανακρίνετε» τον εαυτό σας ώστε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι. Μήπως τελικά έχετε μείνει πολλές ώρες με άδειο στομάχι;

Αναγνωρίζοντας το πώς αισθάνεστε και γιατί, ίσως προλάβετε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα με το να τσιμπήσετε για παράδειγμα κάτι.

  • Επιλέξτε τακτικά σνακ που συνδυάζουν υδατάνθρακες με πρωτεΐνη.

Η προφανής λύση για να μην αισθάνεστε πεινασμένοι είναι να φάτε κάτι το συντομότερο δυνατόν. Ένα οποιοδήποτε σνακ ωστόσο, μπορεί και να μην σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα μακροπρόθεσμα. Το σώμα σας αναζητά αναπλήρωση ενέργειας και ως εκ τούτου, ένας συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεϊνών, θα ήταν ιδανικός.

Σκοπός δεν είναι να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας, αλλά να το σταθεροποιήσετε. Συνδυάστε φρούτα, τοστ ή κράκερ με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς και «τροφοδοτείστε» το σώμα σας σε τακτική βάση.

Φυσικά, κανένα σνακ δεν υποκαθιστά ένα υγιεινό γεύμα. Επομένως, εάν νιώθετε πως πεινάτε τακτικά, ίσως αξίζει να πειραματιστείτε με μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες. Η ποικιλία στις τροφές που καταναλώνετε και μια επαρκής συνολικά ποσότητα πρόσληψης φαγητού μέσα στην ημέρα μπορεί να κρατήσει το σάκχαρό σας σε ένα «χαρούμενο» επίπεδο, το μυαλό σας διαυγές και τη διάθεσή σας αν μη τι άλλο απαλλαγμένη από έντονες κι «ανεξήγητες» αντιδράσεις.