Ρουτίνες χαλάρωσης: Ποιες μας ωφελούν πριν τον ύπνο;

Ένας καλός βραδινός ύπνος εξαρτάται από πολλά πράγματα και αποφέρει ποικίλα οφέλη στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό και οι βραδινές μας ρουτίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές ώστε να κοιμόμαστε ήσυχοι και να παραμένουμε ευδιάθετοι, όμορφοι και υγιείς.

Advertisement: 0:03

Πώς θα επιτύχουμε λοιπόν έναν ποιοτικό ύπνο με απλούς φυσικούς τρόπους;

Tips για ξεκούραστο ύπνο

  • Δοκιμάστε τη μέθοδο 4-7-8

Η μέθοδος 4-7-8 είναι μια πρακτική αναπνοής με τις ρίζες της στη γιόγκα. Βοηθά στη χαλάρωση του σώματος και του μυαλού, μας απαλλάσσει από το στρες και τυχόν αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και κατά συνέπεια διευκολύνει τον ύπνο. Πώς να το κάνετε;

Εισπνεύστε από τη μύτη για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή σας για επτά δευτερόλεπτα και εκπνεύστε από το στόμα σας μετρώντας μέχρι το οκτώ.

  • Κάντε απαλό μασάζ σε χέρια και πόδια

Τα πόδια και τα χέρια μας είναι «όργανα δράσης». Αξίζουν επομένως μια περιποίηση το βραδάκι.

Χρησιμοποιήστε ένα ηρεμιστικό έλαιο λεβάντας ή ευκαλύπτου που τονώνει το ανοσοποιητικό και σύρετε απαλά τον αντίχειρά σας σε όλο το πόδι σας, στην πατούσα και τα δάχτυλά σας. Τραβήξτε απαλά ένα- ένα τα δάχτυλά σας και πιέστε με τον αντίχειρά σας σε διαφορετικά σημεία της πατούσας, όπως στις καμάρες των ποδιών για να απελευθερώσετε οποιαδήποτε ένταση.

Αντιστοίχως στα χέρια, ασκήστε πίεση με μικρές, αργές κυκλικές κινήσεις σε κάθε άκρο του δακτύλου.

  • Απολαύστε ένα βραδινό μπάνιο

Ύστερα από μια κουραστική μέρα, γεμίστε τη μπανιέρα με ζεστό νερό, προμηθευτείτε τα απαραίτητα χαλαρωτικά αιθέρια έλαια όπως λεβάντα, χαμομήλι, μανταρίνι, γεράνι, πορτοκάλι ή τριαντάφυλλο και «ξεπλύντε» σώμα και νου.

  • Δώστε χρόνο στη χαλάρωσή σας

Αντί να πέσετε κατευθείαν στο κρεβάτι, επιτρέψτε στον οργανισμό σας να «απενεργοποιηθεί» τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά. Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ακούσετε μουσική, να κάνετε διαλογισμό ή οτιδήποτε άλλο σας «γεμίζει» και σας ηρεμεί. Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό και να κοιμηθείτε ήρεμοι αλλά και να ξυπνήσετε ευδιάθετοι.

  • Ξεκουράστε το πρόσωπό σας

Καθαρίστε το πρόσωπό σας από τυχόν υπολείμματα μακιγιάζ και εφαρμόστε μια κρέμα ή μια μάσκα νυκτός για απόλυτη χαλάρωση και ταυτοχρόνως περιποίηση του προσώπου σας πριν τον ύπνο.

  • Επιλέξτε χαλαρωτικά ροφήματα

Το να πιούμε ένα χαλαρωτικό ρόφημα όπως το τσάι προτού ξαπλώσουμε, μπορεί να μας ηρεμήσει σωματικά και να μας «αδειάσει» το νου που μόλις βρεθούμε στο κρεβάτι, πολλές φορές κατακλύζεται από σκέψεις.

Προτιμήστε ένα τσάι χωρίς καφεΐνη και με χαλαρωτικές ιδιότητες όπως τσάι χαμομηλιού, λεβάντας ή μέντας.