5 τρόποι για να μην πηγαίνετε τόσο συχνά τουαλέτα τη νύχτα

Περίπου ένας στους 10 ασθενείς που βλέπει ο ουρολόγος Jamin Brahmbhatt, M.D., ανησυχεί για την υπερβολική ούρηση τη νύχτα. Η νυκτουρία είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως καθώς μεγαλώνουμε. Ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 30 ετών χρειάζεται τουλάχιστον δύο βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Ο Brahmbhatt υποψιάζεται ότι, αν και οι γυναίκες έχουν τη φήμη της υπερδραστήριας κύστης, οι άνδρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Σε κανέναν, όμως, δεν αρέσει να τον ξυπνά η κύστη του στη μέση της νύχτας και του χαλάει τη βόλεψη. Αν είστε ένας από αυτούς, υπάρχουν τρόποι να ελλατώσετε την ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

1. Σταματήστε να πίνετε υγρά τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε

Όταν πίνετε υγρά τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, τα νεφρά σας θα αρχίσουν να τα φιλτράρουν ενώ κοιμάστε. Αποφύγετε ιδιαίτερα το αλκόολ, δεδομένου ότι είναι διουριτικό. Ο Brahmbhatt συνιστά ομοίως να αποφεύγετε τις τροφές με πολλά υγρά, όπως το καρπούζι, πριν από τον ύπνο.

2. Πηγαίντε τουαλέτα πριν τον ύπνο, όχι πριν το Netflix

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, η Brahmbhatt λέει ότι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι να ουρούν όταν ετοιμάζονται να πάνε στο κρεβάτι. Μόνο που οι περισσότεροι από εμάς δεν πρόκειται να κοιμηθούμε για τουλάχιστον μια ώρα στο Netflix ή το TikTok.

Ο Brahmbhatt προτείνει να βάλετε στόχο να σηκωθείτε για τουαλέτα ακόμα μια φορά πριν κλείσετε τα μάτια σας. Διαφορετικά θα βρεθείτε ξύπνιοι λίγες ώρες αργότερα.

3. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης

«Εάν οι ασθενείς παρουσιάζουν πραγματικά υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αυτό μπορεί να ενοχλήσει την ουροδόχο κύστη τους», υπογραμμίζει ο Brahmbhatt. Η μείωση της ζάχαρης μπορεί με τη σειρά της να μειώσει το λίπος που δεν αφήνει χώρο στην κύστη να επεκταθεί και αυξάνει την επείγουσα ανάγκη.

Συν τοις άλλοις, ένα σύμπτωμα του διαβήτη είναι η υπερβολική ούρηση. Οπότε αυτό μπορεί να περιορίσει τις ανεπιθύμητες παρορμήσεις με διάφορους τρόπους.

4. Ενδυνάμωστε το περίνεο με ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις Kegel δεν είναι μόνο για τις γυναίκες. Η τακτική σύσφιξη και απελευθέρωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει και τους άνδρες με νυκτουρία. Αυτοί οι μύες βοηθούν στη στήριξη της ουροδόχου κύστης και μπορούν να αποτρέψουν κάτι χειρότερο και από το ξύπνημα – την απροσδόκητη ούρηση.

5. Βάλτε το μυαλό σας σε τάξη

Η νευρικότητα ή το άγχος μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή ούρηση, εκτιμά ο Brahmbhatt. Ομοίως, οι διαταραχές του ύπνου, μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να μπερδεύουν την ούρηση με τον λόγο για τον οποίο είναι ξύπνιοι. Επομένως, είναι σημαντικό να αποκλείσετε πιθανές διαταραχές του ύπνου και το άγχος πριν κατηγορήσετε την κύστη σας.

«Αν προσπαθείτε να κοιμηθείτε και βαριέστε υπερβολικά, τότε το να πηγαίνετε στην τουαλέτα μπορεί απλώς να είναι κάτι που κρατά το μυαλό σας απασχολημένο», εξηγεί ο Brahmbhatt.