Άσκηση: Πώς θα ανανεώσετε τις προσπάθειες όταν νιώθετε κουρασμένοι

Από τα βάρη μέχρι τη γιόγκα και το «απλό» περπάτημα, η άσκηση μας ωφελεί ποικιλοτρόπως και αποτελεί ένα από τα απαραίτητα συστατικά μιας υγιούς και ευτυχισμένης ζωής. Τι γίνεται όμως όταν αθλούμαστε μα νιώθουμε πως έχουμε «βαλτώσει»; Η πιο δύσκολη πτυχή της τακτικής άσκησης είναι η διατήρηση των κινήτρων που μας ωθούν να συνεχίσουμε.

«No pain, no gain»
Αν το μότο σας είναι πως «τα αγαθά κόποις κτώνται», έχετε κατά νου πως αυτό δεν λειτουργεί πάντοτε με τη γυμναστική. Ο υπερβάλλων ζήλος στην προπονητική σας ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και σωματικό πόνο που μόνο «κέρδος» δεν μπορεί να σας προσφέρει. Το «μυστικό» είναι να «ακούτε» το σώμα σας. Ο πόνος του είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι πως η ισορροπία έχει χαθεί και πως η «σκληρή» δουλειά, σας έχει φτάσει σε ανεπιθύμητα όρια. Ένα διάλλειμα από την καθιερωμένη ρουτίνα σας λοιπόν είναι απαραίτητο και ίσως μια διαφορετικού είδους άσκηση να ταιριάζει εντέλει περισσότερο στις ανάγκες σας.

Σωστή διατροφή και νερό: Τα 2 απαραίτητα «καύσιμα» του οργανισμού
Μην περιμένετε να αποκτήσετε ένα υγιές, γεμάτο ενέργεια σώμα και «ανεβασμένη» διάθεση αποκλειστικά και μόνο από την άσκηση. Οι διατροφικές σας συνήθειες και η άφθονη κατανάλωση νερού είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνολική σας υγεία και ευεξία.

Εστιάστε στις υγιεινές διατροφικές επιλογές με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες καθώς και στην τακτική σας ενυδάτωση και σύντομα θα διαπιστώσετε πως με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ πιο εύκολο να απολαμβάνετε τη γυμναστική σας καθημερινά.

Μουσική στη «διαπασών» και ξεκινάμε..
Η μουσική είναι «σύμμαχος» της προπόνησης, και όχι μόνο. Μας εμπνέει, μας ενεργοποιεί και «αναζωπυρώνει» το χαμένο μας κίνητρο. Είτε είστε λάτρης της rock, είτε της pop, είτε της κλασικής μουσικής, η μουσική υπόκρουση θα σας βοηθήσει να ανανεώσετε και να διατηρήσετε την «ορμή» και την ενέργειά σας ενόσω αθλείστε.

Γυμναστική για το «είναι» και όχι για το «φαίνεσθαι»
Σε μικρότερη ηλικία είναι πιθανό να «ζηλέψουμε» εκείνο το κορμί που, σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα, θεωρείται «τέλειο». Μεγαλώνοντας, συνειδητοποιούμε πως το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό από το περιτύλιγμα και πως το μεγαλύτερο όφελος από την άσκηση δεν είναι οι «άψογοι» κοιλιακοί μα η διατήρηση της συνολικής μας υγείας και ευεξίας. Αν επικεντρώνεστε στην απόκτηση ενός «ελκυστικού» και όχι ενός υγιούς σώματος, η άσκηση μπορεί να καταλήξει σε μια ιδιαιτέρως αγχωτική διαδικασία και ίσως εντέλει μια αγγαρεία, χάνοντας το πολύτιμο και ουσιαστικό της νόημα.

«Καταγράφουμε με μολύβι και χαρτί»
Όταν η ρουτίνα της προπόνησής σας είναι καταγεγραμμένη, είναι πολύ πιο εύκολο να παραμένετε συνεπείς και να χαίρεστε την σταδιακή σας πρόοδο. Ξεκινήστε λοιπόν την καταγραφή των ασκήσεών σας στο ημερολόγιο ή στο κινητό σας ως μια καθημερινή υπενθύμιση που θα σας δίνει κίνητρο να συνεχίσετε.

«Σπάμε» το πρόγραμμα για να παραμένουμε «πιστοί» σε αυτό
Ξυπνήσατε με πεσμένη διάθεση και δεν έχετε καμιά όρεξη να ολοκληρώσετε το πλήρες πρόγραμμα άσκησής σας; Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό, όπως το να πάτε μια βόλτα. Μην νιώθετε «ενοχές» που καταλήξατε σε ένα τόσο «απλό» είδος άσκησης. Αναλογιστείτε πόσα οφέλη σας προσφέρει το περπάτημα. Αύριο είναι μια καινούρια μέρα και ίσως να θελήσετε να επιστρέψετε στην καθιερωμένη σας ρουτίνα κάνοντας κάτι περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε εκείνο που λειτουργεί καλύτερα στις εκάστοτε ανάγκες τόσο της ψυχολογίας, όσο και του σώματός σας.