Βιταμίνη Κ: Ποιες οι ενδείξεις ότι λείπει – Που την βρίσκουμε φυσικά

Όσον αφορά τις βιταμίνες, μερικές τείνουν να είναι πιο δημοφιλείς από άλλες. Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, έρχεται κατευθείαν στο μυαλό μιας και τον χειμώνα, γρίπη και ιώσεις κυκλοφορούν πιο έντονα και το ανοσοποιητικό μας χρειάζεται μια έξτρα ενίσχυση.

Advertisement: 0:06

Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε αρκετές ποσότητες από όλες τις βιταμίνες για να διατηρήσουμε την υγεία μας όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ.

Γνωρίζατε για την βιταμίνη Κ1 και Κ2;

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, «η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στην πήξη, τον μεταβολισμό των οστών και την καρδιαγγειακή υγεία», μας λέει η Erin Stokes, φυσιοπαθητική γιατρός. Οι κύριες μορφές της περιλαμβάνουν την Κ1 (φυλλοκινόνη) και η Κ2 (μενακινόνη).

«Η Κ1 βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η Κ2 παράγεται στο ανθρώπινο έντερο και βρίσκεται επίσης σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση», εξηγεί η ίδια.

Μήπως έχετε ανεπάρκεια;

Λόγω του σημαντικού ρόλου της στην πήξη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο ενδεικτικό σημάδι ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Κ είναι η υπερβολική αιμορραγία.

Μια τέτοια αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε ένα τυπικό κόψιμο που σε άλλη περίπτωση δεν θα του δίνατε ιδιαίτερη σημασία, αλλά αντίθετα έχει πολύ έντονη ροή ή ακόμα και στην έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία από το συνηθισμένο.

Στη συνέχεια, δεδομένου ότι η επαρκής βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της υγείας των οστών (πέρα από τη βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο), σημάδια που σχετίζονται με την αποδυνάμωση των οστών, όπως κατάγματα, κακή στάση του σώματος, πόνους στην πλάτη και/ή στον αυχένα και την πρώιμη σημάδια οστεοπόρωσης, μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ.

Που την βρίσκουμε φυσικά

Μερικές από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή για να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης Κ, περιλαμβάνουν:

Natto

Η δρ Erin Stokes προτείνει το Natto, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την «καλύτερη τροφική πηγή βιταμίνης Κ». Όπως εξηγεί η ίδια, πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό που παρασκευάζεται από ζυμωμένη σόγια που τρώγεται συχνά για πρωινό.

Φυλλώδη πράσινα  λαχανικά

Εκτός από το Natto, μπορείτε να επιλέξετε και φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το kale αλλά και το μαρούλι, μιας και είναι μερικά από τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.

Για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση ακόμη περισσότερο, οι ειδικοί προτείνουν να συνδυάσετε τις τροφές σας με βιταμίνη Κ με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο. Ενδεικτικά, μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα σπανάκι με dressing με βάση το ελαιόλαδο.

Αυτό το διατροφικό hack λειτουργεί επειδή η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα με τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά.