3 τροφές που πρέπει να αποφύγεις αν έχεις γρίπη και 6 must τρόφιμα για να γίνεις καλά

ι να προσθέσεις στη διατροφή σου για να ξεπεράσεις την γρίπη και διάφορες άλλες ασθένειες.

Διανύουμε τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς και το κρύο κάνει σταδιακά αισθητή την παρουσία του, ειδικά τις βραδινές ώρες. Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα «θερίζουν» και η αλήθεια είναι πως όταν είσαι άρρωστη το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις είναι να φας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ίωση, γρίπη ή κρυολόγημα έχουν αισθητά μειωμένη όρεξη ωστόσο χρειάζεται να καταναλώσουν τις κατάλληλες τροφές που παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας σημαντικά στην ανάρρωση.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να νιώσεις καλύτερα και να ανακτήσεις όλα τα υγρά που έχει χάσει το σώμα σου λόγω ασθένειας. Το πράσινο τσάι, το τσάι με βότανα και το τσάι με λεμόνι και μέλι είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές ροφήματος.

Ας δούμε όμως τι μπορείς να φας για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου και όλα όσα πρέπει να αποφύγεις αν είσαι κρυωμένη.

Τι να φας όταν είσαι κρυωμένη

1) Κοτόσουπα (ή γενικά σούπα)

O σούπες προλαμβάνουν την αφυδάτωση και καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και τη συμφόρηση. Το κοτόπουλο παρέχει στον οργανισμό σου μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και ψευδάργυρου.

2) Σκόρδο

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η χρήση συμπληρωμάτων σκόρδου σε ενήλικες με γρίπη ενίσχυσε την ανοσία και μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

3) Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια πο υενισχύουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

4) Φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και επιταχύνει την ανάρρωση. Όταν είσαι άρρωστη πρόσθεσε στη διατροφή σου πορτοκάλια, ακτινίδια, χυμό γρέιπφρουτ και μπρόκολο.

5) Μπρόκολο

Η κατανάλωση μίας μερίδας μπρόκολου θα σου προσφέρει βιταμίνες C και Ε που τονώνουν το ανοσοποιητικό, μαζί με ασβέστιο και φυτικές ίνες.

6) Oatmeal (πλιγούρι βρώμης)

Το πλιγούρι βρώμης είναι μια καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό, όπως: χαλκός, σίδερο, σελήνιο, ψευδάργυρος και πρωτεΐνη.

Tι να αποφύγεις

1) Αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση οπότε είναι απαγορευτικό τις ημέρες που είσαι άρρωστη.

2) Ροφήματα με καφεΐνη

Ο καφές, το μαύρο τσάι και η σόδα μπορεί να σε αφυδατώσουν πολύ και συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

3) Επεξεργασμένες τροφές

Mείνε μακριά από τα fast food και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αφού δεν σου παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να αναρρώσει.