Ποια καθαριστικά του σπιτιού να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη. Η μέλλουσα μαμά είναι σημαντικό να φροντίζει τον εαυτό της, τη διατροφή της και την υγιή ανάπτυξη κατά συνέπεια του μωρού. Ως γνωστόν, το διάστημα αυτό καλό είναι κάποια πράγματα να αποφεύγονται όπως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, η έντονη σωματική άσκηση και η κατανάλωση φαρμάκων χωρίς την έγκριση του γιατρού.

Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι απαγορευτικές την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, καλό είναι να προσέξετε ορισμένα πράγματα όπως για παράδειγμα τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε. Τα περισσότερα καθαριστικά είναι ασφαλή, αν και κάποια θεωρούνται επικίνδυνα για το μωρό, ειδικά εφόσον χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα υγρά πιάτων, τα απορρυπαντικά πλυντηρίων, τα καθαριστικά για τα τζάμια αλλά και αυτά για όλες τις χρήσεις θεωρούνται ασφαλή στη χρήση από την έγκυο.
  • Καθαριστικά όπως η μη αραιωμένη χλωρίνη, τα καθαριστικά φούρνου, καθώς και κάποια αποσμητικά χώρου μπορεί να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες στον αέρα. Η εισπνοή τέτοιων καθαριστικών μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την εισχώρηση των χημικών ουσιών στον πλακούντα και θεωρούνται βλαβερές για την υγεία του εμβρύου.

Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά μαμάδων που χρησιμοποιούσαν συχνά καθαριστικά σπρέι -συμπεριλαμβανομένων και αυτών που περιέχουν χλωρίνη και άλλες απολυμαντικές ουσίες- και αποσμητικά χώρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και είχαν πιο συχνά παθήσεις όπως πνευμονία και βρογχίτιδα.

Τι να προσέξετε

Ένας τρόπος να αποφύγετε την έκθεση σε χημικές ουσίες είναι να προτιμήσετε τα μη τοξικά καθαριστικά για τον καθαρισμό του σπιτιού. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας καθαριστικά, εξίσου αποτελεσματικά, με υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι όπως είναι η μαγειρική σόδα και το ξύδι.

Επίσης, αποφεύγετε να αναμειγνύετε διαφορετικά καθαριστικά και πάντα επιλέξετε καθαριστικά εγκεκριμένα ως ασφαλή.

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο καθαριστικό δυνατό ή με δυνατή οσμή, ανοίγετε τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρο.