Δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του

Τα περισσότερα παιδιά και ειδικά τα μικρότερα σε ηλικία, θα αναπτύξουν κάποιο φόβο που άλλοτε είναι ήπιος και άλλοτε όχι.

Οι παιδικοί φόβοι είναι μία φάση που περνούν τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν αρκεί να μην διαρκούν πολύ και να μην επηρεάζουν σημαντική την καθημερινότητά τους.

Δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να ξεπερνούν τους φόβους τους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει όσα φοβάται, μεταξύ αυτών και οι ακόλουθες δραστηριότητες:

paidikoi-fovoi.jpg

Ανάγνωση βιβλίων

Η αφήγηση ιστοριών ή η ανάγνωση ενός βιβλίου με θέμα τον φόβο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει τον δικό του φόβο. Αυτή η στρατηγική είναι γνωστή ως βιβλιοθεραπεία ή εκφραστική αφήγηση. Τα παιδιά ταυτίζονται με τον χαρακτήρα που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και συχνά τον μιμούνται.

Ζωγραφική

Η δημιουργική δραστηριότητα μπορεί να επιτρέψει στα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους υποσυνείδητους φόβους τους . Όταν ένα παιδί δεν μπορεί να μιλήσει για όσα φοβάται, μια κενή σελίδα είναι ένα καλό εργαλείο για να αντιμετωπίσει αυτό που έχει στο μυαλό του. Μόλις το παιδί αποτυπώσει στο χαρτί αυτό που το φοβίζει, θα μπορείτε να συζητήσετε μαζί του και να αναζητήσετε μια λύση.

Κρυφτό

Αυτό το δημοφιλές παιδικό παιχνίδι δεν είναι μόνο διασκεδαστικό αλλά και εκπαιδευτικό καθώς διδάσκει την εγκατάλειψη και τον χωρισμό.

Παίζοντας κρυφτό, το παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει τον φόβο του καθώς μένει μόνο του στην κρυψώνα του.

fovoi-moron.jpg

Συμβουλές σε γονείς

  • Ακόμα κι αν οι φόβοι του παιδιού σας φαίνονται αστείοι, θα πρέπει να μην τους θεωρείτε αβάσιμους. Είναι σημαντικό να νιώσει το παιδί σας ότι ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα.
  • Αποφύγετε να φοβίζετε άσκοπα το παιδί μόνο και μόνο για να το συνετίσετε.
  • Μιλήστε στο παιδί για τα πράγματα που σας φοβίζουν αλλά και τι κάνετε για να ξεπεράσετε τους δικούς σας φόβους.
  • Μη μεγαλοποιείτε τους φόβους του παιδιού δίνοντας υπερβολική προσοχή σε κάθε – φοβισμένη- αντίδρασή του.
  • Ελέγξτε τους δικούς σας φόβους γιατί συχνά το παιδί σας μιμείται.
  • Η πιο σημαντική συμβουλή, ωστόσο, είναι να είστε εκεί για το παιδί σας και να το υποστηρίζετε.

Με πληροφορίες από το youaremom.com