Εστίασε στα σημαντικά γεγονότα & σε 2 ακόμη tips για να βελτιώσεις τη μνήμη σου

Η υπερβολική πληροφορία που περνά μπροστά από τα μάτια μας καθημερινά δεν βοηθάει. Δες, λοιπόν, πώς θα «προστατεύσεις» τη μνήμη σου.

Ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας. Το ένα νέο διαδέχεται το άλλο, οι εικόνες που περνούν καθημερινά μπροστά στα μάτια μας είναι πραγματικά άπειρες, οι ειδήσεις, τα e-mails, οι συζητήσεις με φίλους και οικογένεια συσσωρεύονται στον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα πολλές φορές αυτή η υπερπληροφόρηση να μας κάνει κακό.

Δεν σου έχει τύχει κι εσένα να έχεις φρακάρει, να έχεις κολλήσει και να μη θυμάσαι πράγματα; Να, για παράδειγμα, όταν βιάζεσαι και δεν θυμάσαι πού παράτησες τα κλειδιά σου, όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και δεν θυμάσαι για ποιον σκοπό βρίσκεσαι εκεί, όταν μιλάς με έναν γνωστό σου και σου διαφεύγει το όνομά του, όταν μια φίλη σου σου θυμίζει μια ωραία στιγμή και εσύ δεν καταλαβαίνεις καν σε τι αναφέρεται… Όλα αυτά συμβαίνουν και δεν είναι παράλογο. Για όλα φταίει η υπερβολική πληροφορία που όλοι λαμβάνουμε καθημερινά, αλλά με μια μικρή προσπάθεια μπορείς να το αλλάξεις αυτό.

Όχι να σταματήσεις να δέχεσαι υπερπληροφόρηση, αλλά να κάνεις πράγματα για να βελτιώσεις τη μνήμη σου.

Τα tips για να βελτιώσεις τη μνήμη σου

Άρχισε να δίνεις σημασία σε σημαντικά γεγονότα

mnimi1.jpg

Διαχώρισε στην καθημερινότητά σου τι είναι σημαντικό και τι όχι. Από τις τόσες πληροφορίες που λαμβάνεις σίγουρα μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι σημαντικό και τι όχι. Εστίασε στα πιο αξιόλογα νέα και θα δεις ότι μετά θα θυμάσαι τι έμαθες, έκανες, άκουσες ή διάβασες.

Κάνε ακόμα και τις καθημερινές στιγμές αξέχαστες

Γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυξημένων συναισθηματικών καταστάσεων – φόβος, χαρά, άγχος, ενθουσιασμός, λύπη – είναι πιο αξιομνημόνευτα. Γι’ αυτό θυμάσαι την ημέρα του γάμου σου και ίσως όχι το 10ο ραντεβού σου. Θα μου πεις… Γίνεται να τα ζεις όλα στο peak τους; Όχι, βέβαια! Αλλά μπορείς να φροντίζεις για περισσότερες ξεχωριστές στιγμές που σίγουρα θα θυμάσαι για καιρό.

01

03

Αφιέρωσε χρόνο στο τέλος της ημέρας για σκέψη

Πριν πέσεις για ύπνο το βράδυ σκέψου τι έκανες μέσα στη μέρα σου. Είδες ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα; Σου είπε κάτι αστείο το παιδί σου; Έφαγες κάτι νόστιμο; Όσο πιο συχνά το κάνεις αυτό τόσο περισσότερο θα βελτιώνεις τη μνήμη σου.