Τσεκάπ: Ενα δώρο στον εαυτό μας

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Και πώς θα καταφέρουμε να την επιτύχουμε; Με το τσεκάπ. Μία ολοκληρωμένη και προγραμματισμένη σειρά εξετάσεων, που ανάλογα με το φύλο μας και την ηλικία μας, και σε πιο εξατομικευμένες περιπτώσεις, ανάλογα και με το προσωπικό μας ιατρικό ιστορικό, θα μας βοηθήσει να ανιχνεύσουμε ασθένειες πριν γίνουν σοβαρές.

Οι άνθρωποι στις προηγούμενες γενιές συνήθιζαν να βλέπουν τον γιατρό τους μόνο όταν ήταν άρρωστοι. Στις μέρες μας, η προληπτική ιατρική έχει αποκτήσει τεράστια σημασία και όλοι εκπαιδευόμαστε στο να αντιλαμβανόμαστε την αξία της.

Αναζητούμε προληπτικά ιατρικές συμβουλές για το πώς να ζούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής διατηρώντας μια υγιεινή διατροφή, βάρος και επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, αποφεύγοντας κακές συνήθειες και κάνουμε προληπτικές εξετάσεις επιδιώκοντας να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.

Ουσιαστικά οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανεύρεση πιθανών προβλημάτων υγείας πριν αυτά γίνουν πραγματικό πρόβλημα.

Αν και οι υπερβολικές εξετάσεις μπορεί να μας δημιουργήσουν άγχος, αυτές που συμπεριλαμβάνονται σε ένα οργανωμένο τσεκάπ, που μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία ή δύο μέρες τον χρόνο, μας απαλλάσσουν από το περιττό άγχος αφού μας βοηθούν να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση της υγείας μας και να νιώθουμε την ασφάλεια πως οτιδήποτε κι αν προκύψει θα μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Οι εξετάσεις που περιλαμβάνονται σε ένα πλήρες τσεκάπ

Αιματολογικές εξετάσεις

Σε αυτές περιλαμβάνονται η γενική αίματος (αιματοκρίτης, αιμοσφαιρίνη, αιμοπετάλια, ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια κ.ά.), η ΤΚΕ (ταχύτητα καθίζησης ερυθρών, που μπορεί αν είναι αυξημένη να υπάρχει κάποια φλεγμονή, λοίμωξη ή γενικά μία διαταραχή στην ισορροπία του οργανισμού), οι εξετάσεις που διερευνούν την ηπατική λειτουργία [χολερυθρίνη ολική και άμεση, τρανσαμινάσες (SGOT και SGPT), αλκαλική φωσφατάση (ALP) και γ-GT], το LDH (ένζυμο που μπορεί να αυξηθεί σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις), το CPK (ένζυμο που μπορεί να αυξηθεί όταν πάσχει το μυϊκό σύστημα), το λιπιδαιμικό προφίλ (χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια και ολικά λιπίδια), το σάκχαρο αίματος, το κάλιο και το νάτριο (δύο ηλεκτρολύτες που πρέπει να βρίσκονται μέσα στα φυσιολογικά όρια), η ουρία και η κρεατινίνη (που δίνουν πληροφορίες για την καλή λειτουργία των νεφρών), οι θυρεοειδικές ορμόνες (TSH, Τ3, Τ4) και το ουρικό οξύ.

Γενική ούρων

Η εξέταση ούρων παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του ουροποιητικού αλλά και ολόκληρου του οργανισμού, από τα πιο απλά όπως είναι μία κυστίτιδα ή μία ουρολοίμωξη μέχρι τα πιο σημαντικά όπως μία αιματουρία, που μπορεί να υποδηλώνει ακόμα και ύπαρξη κακοήθειας.

Καρδιολογικές εξετάσεις

Το ποιες ακριβώς και πότε θα πρέπει να κάνει κάποιος έχει να κάνει με το φύλο, την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους που αντιμετωπίζει ο ίδιος (π.χ. κληρονομικότητα, κάπνισμα, παχυσαρκία κ.ά.).

Στις προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις συμπεριλαμβάνονται το ηλεκτροκαρδιογράφημα, ο υπέρηχος καρδιάς και η δοκιμασία (τεστ) κοπώσεως.

Ειδικά για τις γυναίκες

Από τη στιγμή που έχουμε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις: Θα πρέπει μία φορά τον χρόνο να κάνουμε Τεστ Παπανικολάου και γυναικολογική εξέταση.

Με αυτές τις εξετάσεις, τη γυναικολογική εξέταση (που συμπεριλαμβάνει και ψηλάφηση μαστών) και το Τεστ Παπανικολάου διερευνάται η υγεία του γυναικολογικού συστήματος (π.χ. ύπαρξη φλεγμονών αλλά και ανωμαλίες των κυττάρων που μπορεί να υποδηλώνουν προκαρκινικές ή και καρκινικές καταστάσεις).

Επιπλέον όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουμε και υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών κάθε χρόνο.

Επίσης, μετά τα 40 και κάθε χρόνο οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουμε ψηφιακή μαστογραφία και αν έτσι κρίνει ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε και υπέρηχο ή και μαγνητική μαστογραφία.

Αν έχουμε κληρονομικό ιστορικό θα πρέπει να σχεδιάσουμε τον προληπτικό μας έλεγχο με τη βοήθεια του γιατρού μας (θα ξεκινά σε μικρότερη ηλικία και θα είναι πιθανώς συχνότερος από μία φορά τον χρόνο).

Ειδικά για τους άνδρες

Μετά τα 50 – ή και μετά τα 40 ή τα 45 ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού όταν υπάρχει σχετικό κληρονομικό ιστορικό – θα πρέπει να κάνετε μία φορά το χρόνο PSA (μία απλή αιματολογική εξέταση κατά την οποία μετράται το ειδικό προστατικό αντιγόνο), κλινική εξέταση σε έναν ουρολόγο και ένα υπερηχογράφημα κύστεως – προστάτη.

Κολονοσκόπηση οπωσδήποτε στα 50

Μετά τα 50 (και επί οικογενειακού ιστορικού μετά τα 40) θα πρέπει όλοι να κάνουμε προληπτικά μία κολονοσκόπηση, είτε έχουμε ενδείξεις ή κληρονομικό ιστορικό είτε όχι, γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να ξεκινήσει από κάτι απλό, που αντιμετωπίζεται εύκολα όπως είναι ένας πολύποδας.

Αλλες εξετάσεις που πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο

Θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο:

* Να μετράμε την πίεσή μας.

* Να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο.

* Να ελέγχουμε τα μάτια μας στον οφθαλμίατρο.

* Να κάνουμε ένα υπερηχογράφημα άνω κοιλίας ώστε να διερευνάται η κατάσταση των οργάνων της κοιλιάς (χολή, πάγκρεας, νεφρά, σπλήνα, ήπαρ κ.λπ.).