Λες δεν θα φας και τελικά τρως. Υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι θα πας γυμναστική και τελικά αναβάλλεις για άλλη μία φορά. Κατανοείς ότι δεν πρέπει να στείλεις μήνυμα και τελικά στέλνεις… Ο αυτοέλεγχος είναι η ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων και των αντιδράσεων μας, ένα άλλο όνομα για την αυτοπειθαρχία. Δεν είναι κάποια αρνητική και περιοριστική συμπεριφορά. Όταν ο αυτοέλεγχος χρησιμοποιείται σωστά και με κοινή λογική, γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την αυτοβελτίωση και για την επίτευξη της επιτυχίας. Αντίθετα όταν αναλαμβάνει δράση μόνο το συναίσθημα, η λογική συνήθως χάνεται και οι πράξεις ή οι αποφάσεις δεν είναι πιθανό να είναι τόσο παραγωγικές όσο θα έπρεπε.
Ο αυτοέλεγχος είναι πολύ σημαντικός για να ξεπεραστούν οι εμμονές, οι φόβοι, οι εθισμοί και κάθε είδους ακατάλληλη συμπεριφορά. Μας δίνει τον έλεγχο της ζωής μας, της συμπεριφοράς μας και των αντιδράσεών μας. Βελτιώνει τις σχέσεις μας, αναπτύσσει την υπομονή και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία και την ευτυχία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς να αναπτύξεις τον αυτοέλεγχό σου
-Πρώτα πρέπει να προσδιορίσεις σε ποιους τομείς της ζωής σου πρέπει να αποκτήσεις περισσότερο αυτοέλεγχο. Αυτοί μπορεί να είναι οι εξής: υπερκατανάλωση φαγητού, σπατάλη χρημάτων, διαφόρων ειδών καταχρήσεις, κάπνισμα, τυχερά παιχνίδια ή δυσλειτoυργικές συμπεριφορές που παρόλο που δυσκολεύουν την καθημερινότητα σου, τείνεις να επαναλαμβάνεις.
–Προσδιόρισε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που σε ωθούν να συμπεριφέρεσαι με ανεξέλεγκτο τρόπο και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές.
–Οραματίσου τον εαυτό σου να ενεργεί με αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. Πάρε μία από τις περιπτώσεις όπου συνήθως ενεργείς με έλλειψη ελέγχου και φαντάσου αντ’ αυτού ότι λειτουργείς ήρεμα και με αυτοπεποίθηση. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στα πλαίσια του διαλογισμού, που εκπαιδεύει τον εγκέφαλό για να γίνει μηχανή αυτοελέγχου βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη συναισθηματική νοημοσύνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
–Άσκηση. Το να κινείται το σώμα σου ακόμα και για 10 λεπτά απελευθερώνει το GABA, έναν νευροδιαβιβαστή που κάνει τον εγκέφαλό σου να αισθάνεται χαλαρωμένος και συγκρατεί τον έλεγχο των παρορμήσεων σου. Αν έχεις πρόβλημα να αντισταθείς σε κάτι, και υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος, περπάτησε. Είναι πολύ πιθανό να μπορείς να ελέγξεις την επιθυμία σου μέχρι να επιστρέψεις.
–Ύπνος. Όταν είσαι κουρασμένη, η ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να απορροφούν τη γλυκόζη μειώνεται σημαντικά. Η ικανότητα του εγκεφάλου να ελέγχει τις παρορμήσεις είναι μηδενική χωρίς γλυκόζη. Σαν αποτέλεσμα, χωρίς αρκετό ύπνο, είναι πιο πιθανό να επιθυμείς ζάχαρη για να αντισταθμίσεις τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης. Επομένως, εάν προσπαθείς να ασκήσεις τον εαυτό σου στον αυτοέλεγχο του τρόπου κατανάλωσης φαγητού ένας καλός ύπνος είναι μια από τις καλύτερες κινήσεις που μπορείς να κάνεις.
-Να δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να επανορθώσει και να τον συγχωρείς. Όταν νιώθεις ότι ξεφεύγεις είναι κρίσιμο να συγχωρείς τον εαυτό σου και να προχωράς. Μην αγνοείς το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι το λάθος. Απλά μην το αφήνεις και να κυριαρχήσει. Αντ ‘αυτού, εστίασε την προσοχή σου σε αυτά που πρόκειται να κάνεις για να βελτιώσεις τον εαυτό σου στο μέλλον.
-Όταν αισθάνεσαι ότι χρειάζεται να εμφανίσεις αυτοέλεγχο, επανάλαβε για ένα λεπτό ή δύο μία από τις ακόλουθες δηλώσεις:
“Έχω τη δύναμη να επιλέγω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου.”
“Κάθε μέρα η ικανότητά μου να ελέγχω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου αυξάνεται.”
“Έχω πλήρη έλεγχο του εαυτού μου.”