Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, συλλογικά, έχουμε εξαντληθεί από τον κορωνοϊό και την ανησυχία για νέες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των «Κράκεν» και «Όρθρου«.
Επιπλέον, η αύξηση των περιπτώσεων γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) αυτή την περίοδο, έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει πλέον αποδυναμωθεί, καθώς καλείται να απαντήσει σε συνεχείς προκλήσεις.
Και η ανησυχία εντείνεται, αν σκεφτούμε ότι είναι δυνατό να αρρωστήσουμε με πολλούς ιούς ταυτόχρονα. Μπορεί επίσης να κρυολογήσουμε, εξαιτίας άλλων μικροβίων και λίγο μετά την ανάρρωση να νοσήσουμε με covid-19.
Μπορεί η επαναμόλυνση από τον κορωνοϊό να σας αποδυναμώσει;
Εάν έχετε μολυνθεί από τον κορωνοϊό μία ή περισσότερες φορές, οι ειδικοί προτείνουν να μην ανησυχείτε.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της μετάδοσης της μετάδοσης της covid-19 και της μακροπρόθεσμης, αυξημένης ευαισθησίας σε άλλες λοιμώξεις, όπως ιούς ή βακτηριακές λοιμώξεις.
«Μια οξεία λοίμωξη όπως αυτή που προκαλεί ο κορωνοϊός και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και πολλές σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, μπορούν να «καταλάβουν» το ανοσοποιητικό σύστημα για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε μια νέα μόλυνση.
Αν και διάφορες παραλλαγές και δευτερεύουσες παραλλαγές της covid-19, καθώς και άλλα παθογόνα, έχουν τρόπους να αποφύγουν ή να καταπολεμήσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δεν υπάρχουν στέρεες ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια μόνιμη αρνητική επίδραση από τον κορωνοϊό» λέει ο δρ Charles Bailey, ιατρός και διευθυντής στο Providence St. Joseph Hospital and Providence Mission Hospital.
Η μάσκα «μπλόκαρε» το ανοσοποιητικό;
Για αρκετά χρόνια, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν απαραίτητη για την προστασία του πληθυσμού από σοβαρά συμπτώματα και επικίνδυνες επιπλοκές όπως η πνευμονία και ο θάνατος εξαιτίας του κορωνοϊού.
Εκτός από την covid-19, αυτά τα μέτρα κράτησαν μακριά και άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των κοινών κρυολογημάτων, της γρίπης, της βρογχιολίτιδας και του RSV.
Σύμφωνα με ερευνητές στη Γαλλία, αυτή η παρατεταμένη περίοδος χαμηλής έκθεσης σε φυσιολογικά κυκλοφορούντα παθογόνα μείωσε την ανοσία της αγέλης, προκαλώντας την εμφάνιση αυτού που ονομάζεται «χρέος ανοσίας».
Δεδομένου ότι αυτός δεν είναι καθιερωμένος όρος στην επιδημιολογία, υπήρξε κάποια σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει στην πραγματικότητα.
Η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση δεν αποδυνάμωσαν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, μείωσαν προσωρινά την έκθεσή μας σε αυτά τα παθογόνα.
Καθώς αφήσαμε πίσω μας αυτά τα μέτρα και η συμπεριφορά μας καθημερινά άλλαξε, αυτά τα παθογόνα εξαπλώνονται πιο εύκολα. Έτσι, ένας πιο ακριβής όρος είναι στην πραγματικότητα το «κενό» ανοσίας.
«Κενό» ανοσίας και RSV
Αυτό το «κενό» ανοσίας εντόπισαν οι ερευνητές σε δράση στον μεγαλύτερο από το κανονικό πληθυσμό βρεφών και νηπίων που αντιμετωπίζουν λοίμωξη από RSV φέτος.
«Τα βρέφη, φυσικά, γεννιούνται συνεχώς και συνήθως μολύνονται με RSV στην ηλικία των 2 ετών. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών απομόνωσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, πολλές μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού δεν έκαναν τον συνηθισμένο κύκλο τους, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης, του RSV και άλλων.
Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες φέτος για ιούς να μολύνουν άτομα που δεν έχουν ανοσία», εξηγεί ο δρ Roger Seheult, πνευμονολόγος και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.