Διόνυσος και Απόκριες

Γράφει η Οδοντίατρος κ. Γεωργία Κρύου

Αποκριές !! Γιορτή πανηγυρισμού της Αναγέννησης της Φύσης , κατά τη μετάβαση από το Χειμώνα στην Άνοιξη . Αναγέννησης του ανθρώπου καθώς έχει κοινή πορεία με τα δρώμενα στη Φύση , ανατρέποντας όμως τα καθιερωμένα , βγαίνοντας από τα τετριμμένα , τα καθημερινά , τα συμβατικά …

Οι ακόλουθοι του Διόνυσου μεταμφιέζονταν σε σάτυρους και ξεχύνονταν στους δρόμους .  Φορώντας μάσκες τολμούσαν να αμφισβητήσουν αξίες , νόμους , ιεραρχίες . Ακόμη και οι γυναίκες , έβγαιναν από το σπίτι και γίνονταν Μαινάδες ή Βάκχες , εκφράζοντας την ιερή μανία της Διονυσιακής έκστασης ! Με άγριες κραυγές , ξέφρενο χορό , με τη συνοδεία τυμπάνων , κυμβάλων και κροτάλων , καταλαμβάνονταν από ομαδική , ιερή τρέλα που οδηγούσε στην απελευθέρωση , την κάθαρση  , την ένωση με το Θείο … Γι αυτό ο Διόνυσος ονομαζόταν επίσης Λύσιος ή Απελευθερωτής .

Κορυφαία πομπή τα Ανθεστήρια , όπου με άνθη , τραγούδια , σατυρικούς αστεϊσμούς και προσωπεία , κρατώντας θύρσους  με κισσό ( σύμβολο γονιμότητας ) , αμφισβητούσαν τα καθιερωμένα όρια , τις ιεραρχίες και συμπορεύονταν με τη γονιμότητα και την Αναγέννηση της Φύσης .

Είναι λοιπόν γιορτή συμβολικής νίκης απέναντι στο θάνατο και στην καθημερινότητα , απέναντι  στις συμβάσεις και τις εξουσίες , απέναντι στην καταπίεση και τη φθορά . Γιορτή Απελευθέρωσης  , Κάθαρσης , ανάδειξης της Χαράς της Ζωής !!!

Γράφει η Οδοντίατρος κ. Γεωργία Κρύου