Ειρήνη Στράκαρη: Το μυστικό της επιτυχίας

Στράκαρη Ειρήνη, καθηγήτρια Αγγλικών – ιδιοκτήτρια του UK, School of English.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο να επιλέξετε το επάγγελμα της καθηγήτριας Αγγλικών;

Η αλήθεια είναι πως δεν επέλεξα το επάγγελμα αλλά το αντικείμενο. Η επιλογή των σπουδών μου έγινε με γνώμονα τα ενδιαφέροντά μου και τις ανησυχίες μου. Οι γλώσσες, η λογοτεχνία, το θεατρικό κείμενο, τα ταξίδια και τα παιδιά είναι μάλλον οι αγάπες που με οδήγησαν να επιλέξω τις σπουδές μου. Η Αγγλία, στα 18, φάνηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόκληση και μου χάρισε εμπειρίες εκπαιδευτικές αλλά και μια στάση ζωής που με συνοδεύει μέχρι τώρα.

Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ένας καθηγητής ξένων γλωσσών;

Κάθε εκπαιδευτικός / παιδαγωγός ανεξάρτητα από το αντικείμενο είναι πολύ ωραίο να διακατέχεται από μια μόνιμη ανάγκη και επιθυμία για μάθηση. Το έργο μας μόνιμα μπορεί να εξελίσσεται και το μεγάλο στοίχημα του εκπαιδευτικού είναι να βρίσκεται πάντα σε κατάσταση ᾽ανησυχίας᾽, αν θέλετε. Στα Αγγλικά θα το έλεγα “LearntoUnlearn”, η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές της εποχής και να βρίσκεσαι ενημερωμένος ένα βήμα μπροστά. Έτσι μπορούμε να καθοδηγούμε τους μαθητές μας στο μέλλον αλλά και να βρίσκουμε το πάθος για την καινούρια γνώση.

Σε τοπικό επίπεδο ποια η σχέση των Τρικαλινών με την αγγλική γλώσσα τόσο των ανηλίκων όσο και των ενηλίκων;

Τα Τρίκαλα αγαπούν την εκπαίδευση και οι γονείς επενδύουν σε αυτή για τα παιδιά τους. Η ξένη γλώσσα είναι ένα εργαλείο που τη χρησιμότητά του την κατανοούν πια όλοι. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ενήλικες αποφασίζουν να συνεχίσουν ή να τελειοποιήσουν τα Αγγλικά τους. Υπάρχουν πια πολλά προγράμματα σπουδών που μπορούν να στηρίξουν τις διαφορετικές ανάγκες και στόχους τους.


Είναι γνωστό ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε έχουν επηρεάσει πολλούς κλάδου. Ο δικός σας κλάδος βίωσε κάτι ανάλογο;

Φυσικά! Ουδείς ανέγγιχτος! Ωστόσο θα ήθελα να σταθώ στα θετικά και να τονίσω πως ο κλάδος μας στην πλειοψηφία του ενήργησε πολύ δυναμικά και άμεσα απέναντι στις νέες συνθήκες. Ήμασταν βέβαια τυχεροί γιατί είχαμε εναλλακτικές(διαδικτυακή εκπαίδευση) που βοήθησαν να συνεχίσουμε το έργο μας. Η νέα αυτή προσέγγιση, βέβαια, της διδασκαλίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν ήταν εύκολη. Απαιτήθηκε συστηματική και συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μια και το onlineπεριβάλλον λειτουργεί πολύ διαφορετικά από το δια ζώσης. Τα εργαλεία είναι πολυάριθμα και η μεθοδολογία διαφορετική. Καταλήγουμε και πάλι σε αυτό που προσωπικά πιστεύω ισχύει για όλα τα επαγγέλματα και τους ανθρώπους που τα ασκούν. Αν η κινητήρια δύναμη είναι το μεράκι και η αγάπη γι αυτό που κάνεις βρίσκεις τους τρόπους. Εξάλλου, μέσα από τέτοιες απαιτητικές και δύσκολες στιγμές αναδύεται η δημιουργικότητα και η καινοτομία πολλές φορές.

Η τηλεκπαίδευση αναμφισβήτητα στην εποχή του κορωνοϊού βρήκε πρόσφορο έδαφος. Πιστεύεται ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να καθιερωθεί με επιτυχία;

Τους μαθητές μας ιδανικά τους θέλουμε στις τάξεις μας μια και η επαφή και η διαδραστικότητα της δια ζώσης διδασκαλίας είναι αναντικατάστατη. Η τηλεκπαίδευση, ωστόσο μας εξυπηρέτησε πολύ καλά τον τελευταίο χρόνο και πιστεύω πως υπό συγκεκριμένες συνθήκες και για συγκεκριμένους λόγους μπορεί να συνεχίσει να μας εξυπηρετεί. Μαθητές που βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη έχουν τη δυνατότητα πια να παρακολουθήσουν τάξεις που πριν δεν μπορούσαν, προγράμματα που διατείθονταν μόνο σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας έγιναν ξαφνικά προσβάσιμα σε όλους. Ενήλικες με περιορισμένο χρόνο και δυνατότητα μετακίνησης κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Είμαι από τους υποστηρικτές της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της όταν κάθε τι που προσφέρουμε ή αναλαμβάνουμε γίνεται με γνώση και επαγγελματισμό.

Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι τελικά για μια γυναίκα να συνεργάζεται κυρίως με άτομα του ίδιου φύλου. Αληθεύει ότι κυριαρχεί ο ανταγωνισμός;

Στο UKείμαστε 13 γυναίκες και συνεργάτιδες πολλών ετών. Το σχολείο μας λοιπόν, πρέπει να πω, πως είναι δημιούργημα και των δεκατριών. Υπάρχει χώρος για πρωτοβουλία, για έκφραση, για εξέλιξη και απλόχερα μοιραζόμαστε τα πάντα. Το χιούμορ είναι μεγάλο προσόν της ομάδας μας. Ανταγωνισμός; ῾Δεν είμαστε τέτοιοι τύποι῾.

Γιατί ένας γονιός, ένας ενήλικας να επιλέξει το φροντιστήριο UK;

Οι άνθρωποι που έρχονται στο UKχωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που πολύ συνειδητά γνωρίζουν γιατί μπορούν να μας εμπιστευτούν τα παιδιά τους και σ εκείνους που καταλήγουν μετά την πρώτη γνωριμία μαζί μας και μετά από συζήτηση και παρουσίαση της φιλοσοφίας μας και της προσέγγισής μας για την εκπαίδευση να μας εμπιστευτούν. Το σχολείο μας δεν είναι απλά ένα σχολείο Αγγλικών, είναι ένας χώρος που σέβεται το παιδί που βλέπει τις ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον του και στόχος του είναι να του δώσει ερεθίσματα και δεξιότητες που θα το κάνουν πολίτη του κόσμου. Γι αυτό και τρέχουν προγράμματα στο σχολείο μας που δεν σχετίζονται άμεσα με τη διδασκαλία των Αγγλικών όπως το ArtfulThinking σε συνεργασία με το ProjectZeroτου Harvard(διδασκαλία της γλώσσας μέσω της Τέχνης), STEAM, το Φινλανδικό KideScienceκτλ. Η γλώσσα είναι το εργαλείο της διδασκαλίας μας σ᾽ένα ῾περιβάλλον᾽ διαθεματικό. Μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν να μαθαίνουν!

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα με τόσο απαιτητικό ωράριο εργασίας να συνδυάζει με τόση μεγάλη επιτυχία δουλειά και οικογένεια;

Με κόπο αλλά και με μπόλικη ευγνωμοσύνη. Ότι κάνω με ευχαριστεί και με γεμίζει. Στόχος μου δεν είναι η επιτυχία αλλά η ευτυχία σε μεγάλες δόσεις. Όλοι αυτοί οι ρόλοι μου δίνουν πολλές τέτοιες στιγμές και με βοηθούν να αντιμετωπίζω με χαρά τη ζωή και την καθημερινότητα.

Πως θα περιγράφατε την Ειρήνη μέσα από μια πιο οικεία-οικογενειακή ματιά;

Μ αρέσει να φροντίζω τους ανθρώπους γύρω μου, τιμώ τη φιλία, σέβομαι την ποικιλία της ανθρώπινης φύσης, πιστεύω στα παιδιά και στους νέους, απολαμβάνω τα ταξίδια, ένα καλό βιβλίο και την καλή μουσική, παθιάζομαι με κάθε τι καινούριο.

Θα ήθελα να κλείσουμε ως εξής: Μια συνεργασία που θα την θυμάστε με αγάπη…

Η καλύτερη συνεργασία είναι αυτή που έχω με τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και τη σκέφτομαι με αγάπη μια και σ αυτή την κοινή μας πορεία έχουμε μάθει πολλά, με κάνουν να αισθάνομαι πιο ολοκληρωμένη και με κινητοποιούν να εμπνέομαι και να αναζητώ.