Άννα Μπέλτσιου: Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής

Η Άννα Μπέλτσιου δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι γνωστή από την εθελοντική δράση που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια, ενώ εδώ και ένα χρόνο σχεδόν είναι πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας ACT4V.

Πως γεννήθηκε η ιδέα;


Είναι μια ερώτηση, στην οποία χαίρομαι να απαντώ κάθε φορά, διότι μου δίνεται η δυνατότητα να θυμηθώ , τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησα τον εθελοντισμό.
Η ιδέα λοιπόν γεννήθηκε πριν λίγα χρόνια, όταν οι σημερινοί μας εθελοντές-σπουδαστές ήταν ακόμη μαθητές Γυμνασίου. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αντιλήφθηκα πως οι έφηβοι του σχολείου είχαν ιδιαίτερη ανάγκη να ανήκουν κάπου. Η πρώτη σκέψη, λοιπόν, ήταν να δημιουργηθεί μια ομάδα , η οποία θα έκανε μικρές δράσεις προσφοράς . Ήταν κρίσιμο να μάθουν για το τι ελπίζουν ,για ποιους και για τι νοιάζονται και για το πώς αυτή η ελπίδα και η φροντίδα επηρεάζει την συμμετοχή τους στην ζωή της τοπικής και όχι μόνο κοινότητας . Το εγχείρημά μας απέκτησε παλμό φτάνοντας μέχρι τη σημερινή του δυναμική μορφή.


Ποια είναι η σχέση των τρικαλινών με τον εθελοντισμό;


Στα Τρίκαλα, εκτός από την Act4v, δραστηριοποιούνται και άλλοι εθελοντικοί σύλλογοι . Αυτό σημαίνει ότι οι Τρικαλινοί έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς και το αποδεικνύουν άλλωστε και σε κάθε εθελοντική δράση, αφού είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν με κάθε τρόπο.


Ποια από τις δράσεις που έχετε κάνει αυτά τα 7 χρονιά σας έχει σημαδέψει ποιο πολύ σαν ομάδα;


Όλες οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα. Όλα τα μέλη της ομάδας συμφωνούν πως οι δεσμοί με τα παιδιά που φιλοξενούντα στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρίες Καρδίτσας μας έχουν σημαδέψει. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που επισκεφτήκαμε το κέντρο την χαρά των παιδιών που ζούσαν εκεί μέσα μόλις μας είδαν και τα βλέμματα των δικό μου παιδιών την αγωνία, την αμηχανία, τον φόβο ,τα δάκρυα Βέβαια όλα αυτά έχουν παραγκωνιστεί και στην θέση τους υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, η αγάπη ,η φροντίδα άλλωστε επιθυμία όλης της ομάδας είναι να βαφτίσουμε παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.


Τι είναι για σας ο εθελοντισμός ;


Ο εθελοντισμός για εμένα είναι μεγάλο σχολείο. Θεωρώ ότι αναδεικνύει τα θετικά και σμιλεύει τα αρνητικά στοιχειά του χαρακτήρα ενός ατόμου. Έμαθα να εκτιμώ τα όσα προσφέρει η ζωή. Η αγάπη για προσφορά υπήρξε ανέκαθεν κινητήριος δύναμη και για μένα είναι η ύψιστη μορφή προσφοράς του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙΚΤΟΣ Καμία άλλη ενασχόληση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συναισθηματική πληρότητα που μου δίνει η ιδέα της ανιδιοτελούς προσφοράς , αφού είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο . Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλές φορές αυτά που νιώθουμε δεν μπορούν να συμπτυχθούν σε λέξεις. Θα πρέπει κανείς να το δοκιμάσεις για να καταλάβει τι εννοώ.


Ποιες δράσεις τρέχετε αυτό το διάστημα;


Όπως είναι γνωστό οι δράσεις μας σχετίζονται με την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη στη φάση αυτή βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με αρμόδιους φορείς ώστε να ενισχύσουμε τους κατοίκους στις σεισμόπληκτες περιοχές, ταυτόχρονα λαμβάνει χώρα μια δράση που σχετίζεται με το Δημοτικό Ίδρυμα Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης Αγ Στυλιανός φυσικά και η κιβωτό που τρέχει ως δράση όλο τον χρόνο.


Τι είναι η Act4v;


H Act4v είναι μια εθελοντική ομάδα που δραστηριοποιείται στην πόλη των Τρικάλων από το 2014. Δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να προσφέρει. Η εθελοντική ομάδα «ACT4V» είναι επί της ουσίας η συνέχεια της Εθελοντικής Ομάδας Νέων που είχε συσταθεί πριν χρόνια από μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της πόλης μας. Στην ομάδα συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και όποιος άλλος επιθυμεί να συνδράμει με τον τρόπο του, στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Απώτερος στόχος της όλης πρωτοβουλίας είναι η προσφορά και η στήριξη σε όσους χρειάζονται βοήθεια.