Διαμονή στον Παραδοσιακό Πύργο Αραπάκη στη Μάνη με τα παιδιά

Τον Ιούνιο του 2021, είχαμε την ευκαιρία για πρώτη φορά να μείνουμε σε έναν πραγματικό μανιάτικο πύργο, σε ένα τέλεια αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτήριο 200 ετών. Αυτή η εμπειρία με τα παιδιά δεν συγκρίνεται με τίποτε! Όταν κανονίσαμε τη διαμονή μας με τους φιλόξενους ανθρώπους του Πύργου Αραπάκη, θεώρησα ότι θα μείνουμε στο “αδερφό” Hotel Pandora ακριβώς δίπλα στον Πύργο. Θεώρησα ότι ως οικογένεια δεν θα είχαμε καν την επιλογή του Πύργου. Ωστόσο, ο Μύλος για 4 άτομα είναι από τις πιο family friendly διαμονές και των δύο καταλυμάτων και μια από τις πιο φιλικές που είχαμε ως οικογένεια.

Η οικογενειακή διαμονή μας σε έναν παλιό Μύλο

Ο Μύλος για 4 άτομα είναι ένα ισόγειο “διαμέρισμα” 4-5 ατόμων. Παλιά, χρησίμευε ως μύλος και φυσικά οι ιδιοκτήτες κατά την αναστήλωση κράτησαν πολλά από τα στοιχεία του Μύλου: η πέτρα, το τζάκι, οι μυστικές ντουλάπες, οι καμάρες και τα παραδοσιακά παράθυρα είναι εδώ. Και δένουν όμορφα με παραδοσιακά ξύλινα έπιπλα, σεκρετέρ και μπαούλα, αλλά και με την πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με οικοσυσκευές Smeg.

Ως οικογένεια, μας βόλεψε που δεν υπήρχαν σκάλες για την είσοδο, το αίθριο με θέα τον Πύργο, το ευρύχωρο σαλόνι με καθιστικό και τραπεζαρία, τα δύο μπάνια, τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων και η επιλογή τα δίδυμα να κοιμηθούν είτε στο σαλόνι είτε στο δώμα στο δικό μας υπνοδωμάτιο.

Ο Μύλος χρησιμεύει επίσης ως “μουσείο”, μιας και στους τοίχους του βρίσκονται κειμήλια και φωτογραφίες της οικογένειας, καθώς και αρθρογραφία διεθνούς τύπου σχετικά με το εγχείρημα του καπετάν Αραπάκη το 1910 να κάνει τον γύρο του κόσμου με το ιστιοφόρο “Πανδώρα”…

Η ιστορία του Πύργου Αραπάκη και του Ξενοδοχείου Πανδώρα

Ο Πέτρος Αραπάκης ανακάλυψε το 1884 ένα σπήλαιο κοντά στο πατρικό του στη Χάρια Μάνης. Το σπήλαιο αυτό είναι το πλέον επισκέψιμο Σπήλαιο Διρού, μόλις 1600 μέτρα από τον Πύργο Αραπάκη. Το σπήλαιο είναι ίσως από τα πιο μαγικά που έχουμε δει, μιας και η περιήγηση γίνεται και με βάρκα πλέοντας στο υπόγειο ποταμάκι.

Ο καπετάν Πέτρος Αραπάκης αργότερα βρέθηκε στην Αυστραλία ως καπετάνιος στο ιστιοπλοϊκό Pandora, μιας Αυστραλής καλλονής. Έβαλε στοίχημα με άλλους θαλασσοπόρους ότι θα καταφέρει με αυτό το ιστιοφόρο και με έναν ακόμα καπετάνιο να πλεύσουν στην Ελλάδα το 1910. Η ιστορία τους έγινε γρήγορα γνωστή, μίλησαν στους New York Times στο πέρασμά τους από Αμερική (το άρθρο θα το δείτε στον Μύλο) και το ημερολόγιο καταστρώματος δημοσιεύτηκε. Τελευταία φορά, εθεάθησαν κάπου έξω από τις ακτές της Ισπανίας.

100 χρόνια μετά, ο απόγονός του, Νίκος Αραπάκης, με τη σύζυγό του, Καίτη, πολιτικοί μηχανικοί και οι δύο, αναστήλωσαν με περίσση φροντίδα τον ιστορικό πύργο Αραπάκη, μετατρέποντάς τον σε ξενοδοχείο πρώτης κατηγορίας. Δίπλα, στον πεζοδρομημένο δρόμο στο παραδοσιακό χωριό Χαριά στον Διρό της Μάνης, έχτισε το ξενοδοχείο Πανδώρα, ονομάζοντάς το από το περίφημο ιστιοφόρο. Με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και με υλικά του τόπου, το Ξενοδοχείο Πανδώρα δένει άρτια στον οικισμό και με τον Πύργο. Και προσφέρει υψηλού επιπέδου διαμονή, σε πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, με προσεγμένη καλόγουστη διακόσμηση, παραδοσιακό πρωινό με υλικά που φτιάχνει η οικογένεια Αραπάκη και το απολαύσαμε με θέα τη θάλασσα πέρα από το Σπήλαιο Διρού.

Είναι ο Πύργος Αραπάκη και το Hotel Pandora family friendly;

Όπως σε κάθε κατάλυμα, έτσι και εδώ, κάποιες διαμονές προτείνονται για ενήλικες ή για οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά ή μωρά. Ο μόνος λόγος για αυτό εδώ είναι οι ξύλινες σκάλες, που είχαμε κι εμείς για το δώμα και στις οποίες έπαιξαν με ασφάλεια τα σχεδόν 5 ετών διδυμάκια μας. Αν λοιπόν τα παιδιά σας είναι εξοικειωμένα με σκάλες, μπορείτε να έρθετε ακόμα και με μικρότερα παιδιά, χωρίς περιορισμό στην επιλογή διαμερίσματος. Ωστόσο, δεν έχουν καν όλα τα διαμερίσματα σκάλες, ένα μάλιστα είναι ειδικά διαμορφωμένο για ΑΜΕΑ.

Σχεδόν κάθε διαμέρισμα τόσο στον Πύργο Αραπάκη όσο και στο Ξενοδοχείο Πανδώρα έχει καθιστικό με καναπέδες που γίνονται κρεβάτι. Ενώ κάποια διαμερίσματα ή μεζονέτες διαθέτουν δύο ξεχωριστά υπνοδωμάτια. Οι μεζονέτες διαθέτουν επίσης δεύτερο μπάνιο. Όλα έχουν αίθριο ή μπαλκόνι ή βγάζουν στην αυλή και άρα σε όλα θα έχετε έξτρα χώρο για να χαλαρώσετε όταν τα παιδιά κοιμηθούν, αλλά και χώρο για παιχνίδι.

Χώρος για παιχνίδι υπάρχει και στους κοινόχρηστους χώρους, μιας και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και αισθάνεσαι ασφάλεια. Υπάρχει ακόμα και παιδική χαρά με θέα τα βουνά της Μάνης, όπου τα δίδυμα έπαιξαν πολλή ώρα.

Όπως ξέρετε, ως “family friendly” εμείς εδώ, αλλά και στο Family Hotels Greece, θεωρούμε τα καταλύματα που έχουν υπηρεσίες και δομές τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους. Και ο Πύργος Αραπάκη μάς φροντίζει εξίσου. Στο ξενοδοχείο, υπάρχει γυμναστήριο, ενώ μπορείτε επίσης να κανονίσετε έξτρα pampering, με ένα χαλαρωτικό μασάζ στο δωμάτιό σας. Διοργανώνεται επίσης ιππασία, και η βόλτα είναι μοναδική: από τη Χαριά, μπορείτε να φτάσετε σε άλογο μέχρι την παραλία του Διρού, 1600 μέτρα απόσταση!

Όλα τα διαμερίσματα επίσης διαμερίσματα διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, με μεγάλο ψυγείο Smeg, φούρνο Smeg, κάποια ακόμα και πλυντήριο πιάτων ή και ρούχων.

Παρ’ όλ’ αυτά, σερβίρεται και πρωινό, με καφέ, γάλα (και αμυγδάλου), φυσικό φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, παραδοσιακή τραβηχτή τηγανίτα, τοπικό μέλι, σπιτική μαρμελάδα από τα δέντρα τους, αυγά από το κοτέτσι τους, σπιτικά γλυκά, φρούτα εποχής από την περιοχή, ακόμα και χαλούμι, που παρασκευάζει ο ίδιος ο κ. Αραπάκης.

Δεν σερβίρονται άλλα γεύματα, ωστόσο η Χαριά βρίσκεται σε τέλειο σημείο για να εξερευνήσετε τη Μάνη και μπορείτε να ρωτήσετε στη ρεσεψιόν να σας προτείνουν τα καλύτερα.

Γενικά, στα ξενοδοχεία Πανδώρα και Ιστορικός Πύργος Αραπάκη, θα νιώσετε την αίσθηση της μανιάτικης φιλοξενίας. Το προσωπικό είναι φιλικό και βρίσκονται δίπλα σας ακόμα και για να σας βοηθήσουν να οργανώσετε την παραμονή σας στην Μάνη, ακόμα και για να σας κάνουν κράτηση σε δραστηριότητες και εκδρομές. Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν έτσι ώστε οι διακοπές σας στην Μάνη να είναι μια υπέροχη εμπειρία.

Φαγητό και παγωτό/ποτό κοντά στον Πύργο Αραπάκη

Η Χαριά είναι ένα παραδοσιακό χωριό, αποκλειστικά για κατοικία. Απέχει όμως 5 λεπτά από την όμορφη πλακόστρωτη Αρεόπολη, όπου μπορείτε να πάτε για ποτό, μανιάτικη κουζίνα, χειροποίητο παγωτό, ψώνια και κούνιες. Επίσης στα 5 λεπτά, στον Πύργο Διρού και στην Τριανταφυλλιά, υπάρχουν ταβέρνες με σπιτικό φαγητό και ψητά. Στα 10 λεπτά είναι το γραφικό Λιμένι, για βουτιές, τέλειο ηλιοβασίλεμα και ψαροφαγία, κοκτέηλ ή διεθνή κουζίνα. Επιλογές για φαγητό υπάρχουν και στον Γερολιμένα αρκετές, ο οποίος είναι μόλις 20 λεπτά μακριά. Στα 25 λεπτά είναι και ο Κότρωνας με την αμμουδιά του και ταβέρνα, όπως και η παραλία Χαλικιά Βάττα με δύο ταβέρνες.

Για πιο μακρινή βόλτα, μπορείτε να πάτε στην αμμουδιά στο Σκουτάρι (30 λεπτά), όπου υπάρχουν 2 ή 3 ταβέρνες – στη μία κάτσαμε ένα μαγικό απόγευμα και σερβίρει φοβερό φαγητό (δοκιμάστε τον μουσακά θαλασσινών). Ή στη γραφική Αλύπα 30 λεπτά μακριά επίσης, έναν κόλπο με πέτρα και μια μικρή γραφική ταβέρνα.

Family friendly δραστηριότητες στην περιοχή

Παραλίες

Παραλίες με αμμουδιά δεν βρίσκεις εύκολα στη Μάνη. Η Στούπα και οι κοντινές της αμμουδιές είναι 1 ώρα μακριά, ο Κότρωνας 25 και το Σκουτάρι 45. Η Γυάλια είναι λίγο μετά τον Γερολιμένα, επίσης 25 λεπτά απόσταση. Στα 25 λεπτά, βρίσκεται και το Βαθύ στο Γύθειο, με αμμουδιά σε κάποια σημεία. Στα 10 λεπτά είναι και η αμμουδιά στο Νέο Οίτυλο, ενώ το Μαρμάρι είναι 45 λεπτά απόσταση. Στο Λιμένι όπου η πρόσβαση στη θάλασσα είναι από βραχάκια, αλλά μέσα έχει λευκή αμμουδιά και τα νερά είναι τυρκουάζ και υπέροχα. Είναι 10 λεπτά μακριά.

Η Χαλικιά Βάττα έχει χοντρό βότσαλο και είναι 25 λεπτά απόσταση. Aλλά η η μεγάλη Χαλικιά Διρού είναι η πιο κοντινή πεντακάθαρη και ωραιότατη παραλία με στρογγυλές άσπρες πέτρες (λαλούδες), και είναι μόλις 1600 μέτρα (5 λεπτά) από το κατάλυμα. Το καλύτερο; Μπορείτε να οργανώσετε με το κατάλυμα να πάτε μέχρι εκεί με άλογα και να κάνετε ιππασία ακόμα και στα ρηχά!

Ωστόσο, οι γραφικοί κόλποι του Διρού, της Αλύπας, του Μέζαπου, του Πόρτο Κάγιο και του Γερολιμένα, μπορεί να μην είναι για παιχνίδι στην άμμο, αλλά αν τα παιδιά δεν βγάλουν τα πλαστικά παπούτσια θαλάσσης που ούτως ή άλλως φοράνε όλο το καλοκαίρι, θα απολαύσουν βουτιές και μπάνιο σε πεντακάθαρα, κρυστάλλινα, μπλε-πράσινα νερά.

Water Sports

Στον Γερολιμένα, τρεις ντόπιοι περιπετειώδεις μπαμπάδες, ο Πουλίκος, ο Ηλίας και ο Κώστας, οργανώνουν θαλάσσια sports για όλες τις ηλικίες. Αναζητήστε τους στο Instagram στο Tenaro Adventures και κανονίστε SUP, κανό (ακόμα και με καθοδηγούμενη ξενάγηση), καταδύσεις, ή μικρές πεζοπορίες με τα παιδιά, καθώς και θαλάσσιο ποδήλατο, για να εξερευνήσετε οικογενειακώς τις μυστικές σπηλιές των πειρατών στον πανέμορφο κόλπο του Γερολιμένα.
Στο Λιμένι επίσης μπορείτε να αναζητήσετε θαλάσσια σπορ, ενώ διοργανώνονται επίσης εκδρομές με ταχύπλοο, για εξερεύνηση των απόκρημνων παραλιών και της μοναδικής μανιάτικης ακτογραμμής.

Bόλτα

Προτείνω επίσης βόλτα στην Αρεόπολη γιατί είναι πεζόδρομος και έχει μεγάλες κούνιες. Περίπατο στην καστροπολιτεία της Βάθειας ή και στη Λάγια αν έχει δροσιά. Επίσκεψη στο σπήλαιο Διρού. Και βόλτα για παραλία και φαγητό στην Κοκκάλα.

Πηγή:dreamista.gr