Οι γυναίκες πλειοψηφούν και μιλούν για όλα

Η γιορτή των μικρομηκάδων αρχίζει αύριο στην πόλη τους, πλάι στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Ανανεωμένο το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (12-18 Σεπτεμβρίου), φέρνει στις οθόνες 158 ταινίες από 50 χώρες, νέων κυρίως δημιουργών οι οποίοι ξεκινούν την πορεία τους με τη μικρή φόρμα που «χωράει» μεγάλες κινηματογραφικές ιστορίες, τολμηρές, απρόσμενες, με όνειρα και καταγγελίες, με έρωτα και αντίσταση.

44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (12-18 Σεπτεμβρίου)

Ανανεωμένο από το λογότυπο (το επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπάζογλου) και το τρέιλερ (με την υπογραφή του Βασίλη Κεκάτου) μέχρι τα προγράμματα, το Φεστιβάλ Δράμας, για δεύτερη χρονιά με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη, δίνει έμφαση στο animation αλλά και στις ταινίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Μαζί τους το «Cinematherapy», ξεχωριστό τμήμα πλέον. Αυτά είναι τα τρία νέα παράλληλα προγράμματα που θα πλαισιώσουν τον βασικό κορμό του φεστιβάλ, δηλαδή το Εθνικό Διαγωνιστικό, το Διεθνές Διαγωνιστικό και το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα. Τις ταινίες, εκτός από τους τυχερούς θεατές της Δράμας, μπορεί να τις δει όποιος επιθυμεί από αύριο διαδικτυακά.

Ελληνικό Διαγωνιστικό, «Το Βανκούβερ» της Άρτεμις Αναστασιάδου

Η Δράμα φέτος θα μπορούσε να έχει τίτλο «Φεστιβάλ των γυναικών» ή «Φεστιβάλ γένους θηλυκού», αφού οι συμμετοχές των σκηνοθετριών που διαγωνίζονται ξεπερνούν για πρώτη φορά αυτές των αντρών συναδέλφων τους (19 γυναίκες – 14 άντρες) και μας παρουσιάζουν ταινίες με θέματα σύγχρονα και διαχρονικά, ελληνικά και παγκόσμια. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Σακαρίδης στο σύντομο σημείωμά του χαρακτηρίζει «δυνατό» το Εθνικό Διαγωνιστικό, αναφέρεται στη γυναικεία πλειοψηφία και βρίσκει επιβεβλημένες τις καινοτομίες των νέων προγραμμάτων, καθώς «το DISFF44, συντονισμένο με την παγκόσμια κοινότητα, προχώρησε σε οικολογικές δράσεις και ξεκίνησε φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Short and Green.

«Βαθυκοφτό» της Ιωάννας Κρυωνά

Για δεύτερη χρονιά, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Cinematherapy με επικεφαλής την Ντενίς Νικολάκου… Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros, την ΑSIFA και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργήθηκε το νέο Διεθνές Πρόγραμμα Animation με επικεφαλής τον εξαιρετικό σκηνοθέτη και καθηγητή στο ΠΑΔΑ, Σπύρο Σιάκα».

▶ Εθνικό Διαγωνιστικό

Τελικά 30 ταινίες (247 υποβλήθηκαν) θα διεκδικήσουν τα βραβεία, σε ένα «σφιχτό» πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει τη φετινή παραγωγή. Οι ερωτικές σχέσεις των γυναικών, η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, η εκδίκηση γυναικών απέναντι σε κακοποιητικούς άντρες καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της θεματικής (χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας εξάλλου η έκρηξη βίας την εποχή της πανδημίας, οι διαδοχικές γυναικοκτονίες, οι κακοποιήσεις), μαζί με ταινίες που ασχολούνται με το μπούλινγκ, τη θρησκοληψία, τη βία του όχλου, τη μετανάστευση, τις οικογενειακές σχέσεις κ.ά. Ανάμεσα στους δημοφιλείς ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν είναι και οι: Στεφανία Γουλιώτη, Κόρα Καρβούνη, Γιάννης Κοκιασμένος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ρομάνα Λόμπατς, Ηρώ Μπέζου, Αμαλία Μουτούση, Αργύρης Πανταζάρας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαρία Σκουλά, Ελλη Τρίγγου, Θεοδώρα Τζήμου, κ.ά.

▶ Διεθνές Διαγωνιστικό

Θα προβληθούν 23 ταινίες από 19 χώρες (υποβλήθηκαν από 105 χώρες). Ανάμεσά τους και οι ελληνικές: «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου, «Από το μπαλκόνι» του Αρη Καπλανίδη και «Brutalia, daysoflabour» του Μανώλη Μαυρή. «Πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ο επικεφαλής Γιώργος Ζώης, «με κινηματογραφιστές από όλες τις ηπείρους, που εστιάζουν με φρέσκια και μοντέρνα ματιά στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους κόσμο. Αυτή την χρονιά αυξήσαμε τη διάρκεια των ταινιών που δεχόμαστε στα 45 λεπτά και επιλέξαμε με χαρά πολύ δυνατές ταινίες που συνήθως δεν βρίσκουν θέση στα φεστιβάλ λόγω μεγαλύτερης διάρκειας».

«Motorway 65» της Εύης Καλογεροπούλου

▶ Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα

Το τμήμα που φέρνει ό,τι πιο φρέσκο και νεανικό θα προβάλει 22 ταινίες από 17 χώρες και 21 σχολές, σκηνοθετημένες από 13 γυναίκες και 11 άνδρες. Ανάμεσά τους και οι ελληνικές «Elevator Alone» της Aναστασίας Παπαδοπούλου, «Tolis Live (or Toronto)» του Αλέξανδρου Ρέλλου και «Ante Nte» της Aριάδνης-Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της χώρας, ενώ βρίσκεται στον χάρτη των μεγαλύτερων του είδους διεθνώς, 27 χρόνια μετά τη διεθνοποίησή του. Δίνει βήμα στους νέους σκηνοθέτες αλλά και στους μεγαλύτερους που έχουν αγάπη στις μικρού μήκους ταινίες.

Επίσημη προσκεκλημένη της διοργάνωσης είναι η διάσημη Ελληνογαλλίδα ηθοποιός Αννα Μουγκλαλίς, που θα συμμετάσχει στην Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, το DISFF, που και πέρυσι πραγματοποιήθηκε παραδειγματικά, θα διεξαχθεί με όλα τα υγειονομικά μέτρα στον κινηματογράφο «Ολύμπια» και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος», στο Drive-inCinema, στο καφέ-πολυχώρο «Ελευθερία» και διαδικτυακά. Μια πρώτη αίσθηση θα πάρετε από το νέο τρέιλερ, τη μικρού μήκους ταινία «Αεροπλάνα» διά χειρός Βασίλη Κεκάτου, του βραβευμένου με τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών για τη μικρού μήκους του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς». Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι εκ των χορηγών επικοινωνίας.

►Info: Το 44ο DISFF οnline, στην πλατφόρμα του φεστιβάλ https://disff.cine.gr και μέσω της ιστοσελίδας https://www.dramafilmfestival.gr από τον σύνδεσμο onlinefestival.

Πηγή:.efsyn.gr