5 σημαντικές αλήθειες για την εποχική γρίπη που ο Covid-19 μας έκανε να ξεχάσουμε

Κάθε φορά που φυσάμε τη μύτη μας, εμφανίζουμε δέκατα και έναν ελαφρύ πόνο στο σώμα, το μυαλό μας πλέον πηγαίνει κατευθείαν στον αόρατο εχθρό. Από τότε που έκανε την εμφάνισή της στη ζωή μας η πανδημία, ξεχάσαμε τη γρίπη και άλλα κοινά κρυολογήματα της εποχής.

Με τα πρώτα συμπτώματα, πιστεύουμε πως μολυνθήκαμε από τον κορωνοϊό και αυτόματα με εικόνες μεταφερόμαστε σε ένα κρεβάτι και λίγο- λίγο χάνουμε την αντοχή και το οξυγόνο μας.

Ωστόσο, οι ειδικοί προβλέπουν πως, φέτος η γρίπη θα είναι σε έξαρση γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπαρξή της, εξηγούν πώς μπορεί να προσβάλλει το ανοσοποιητικό και τι μπορούμε να κάνουμε από πλευράς μας, για να αποκτήσουμε αντισώματα. 

Η γρίπη θα είναι σε έξαρση αυτήν την εποχήRemaining Time-0:00FullscreenMute

Αυτό θα συμβεί ακριβώς επειδή το ποσοστό των ασθενών που μολύνθηκε από τη γρίπη πέρσι, ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Για την ακρίβεια, το 2020 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία εξαιτίας της γρίπης. Η διαπίστωση έγινε από το Centers for Disease Control and Prevention που συλλέγει δεδομένα με τον αριθμό των ασθενών από το 2005. 

Όπως δηλώνει η πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης των Οικογενειακών Γιατρών της Columbia στη νότια Καρολίνα, Ada Stewart, «δεν καταγράψαμε αρκετές περιπτώσεις ασθενών με γρίπη τον περασμένο χρόνο ή τουλάχιστον, ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με αυτές που παρατηρούσαμε τους προηγούμενους. Γιατί συνέβη αυτή η μείωση; Οι λόγοι είναι προφανείς: Η καθημερινή χρήση της μάσκας, του αντισηπτικού, το social distancing και φυσικά η καραντίνα έπαιξαν τον ρόλο τους».

Η αποφυγή των μικροβίων δεν θα μας κάνει πιο ευάλωτους στη γρίπη

Ισχύει πράγματι ότι όσο το ανοσοποιητικό μας παραμένει εκτεθειμένο σε βακτήρια και ιούς, μαθαίνουμε καλύτερα να καταπολεμάμε ασθένειες, σύμφωνα με τους γιατρούς. Αλλά δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν πως τα μέτρα προστασίας που πήραμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα μας κάνουν πιο ευάλωτους σε άλλους ιούς, όπως της γρίπης. 

Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε στην πραγματικότητα, είναι πως το social distancing λειτούργησε ως μια παύση στο ανοσοποιητικό μας προκειμένου να ανακαλύψουμε νέους τρόπους άμυνας και προστασίας του οργανισμού μας, κι όχι ως ένα βήμα πίσω. 

Η γρίπη μπορεί να λέγεται “εποχική”, αλλά δεν είναι

Όπως τονίζει η Stewart στη HuffPost, «Η μόλυνση του αναπνευστικού εξαπλώνεται στον αέρα με τον βήχα και όσοι δεν πλένουν σωστά και τακτικά τα χέρια τους και αγγίζουν το πρόσωπό τους, επιτρέπουν στον ιό να εισέλθει στον οργανισμό τους μέσω της μύτης ή του στόματος». Η χαλάρωση των μέτρων κάνει πιο εύκολη τη μετάδοση της γρίπης εκτός από την εξάπλωση της Covid-19.

Είναι σημαντικό οπότε να καταλάβουμε πως η γρίπη δεν έχει εποχή αλλά μπορεί να είναι το ίδιο μεταδοτική όλο τον χρόνο. Το CDC συνιστά σε όλους, ηλικίας έξι μηνών και άνω, να κάνουν το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο – ιδανικά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, περίπου τη στιγμή που αρχίζει να εμφανίζεται η γρίπη. 

Η παγίδα των συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα της γρίπης με του κορωνοϊού μοιάζουν πολύ οπότε προσέξτε τους διαφοροποιητικούς τους παράγοντες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα συμπτώματα της Covid- 19 κάνουν πέντε με έξι ημέρες να εμφανιστούν ενώ της γρίπης είναι ορατά περίπου την τρίτη ημέρα μόλυνσης.

Το σημαντικό είναι να κάνετε ένα μοριακό τεστ και νωρίτερα, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σημαντικό πάντως, να προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα που παρουσιάζετε και να τα περιγράψετε επαρκώς στον γιατρό που συμβουλεύεστε. 

Το μυστικό για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού

Σύμφωνα με τη Stewart, «Το ανοσοποιητικό δυναμώνει με το εμβόλιο της γρίπης» και αυτό είναι ίσως το βασικότερο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή, όπως προτρέπουν οι ειδικοί, προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον ιό της γρίπης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, είναι ο ετήσιος εμβολιασμός μας κατά της γρίπης, ο οποίος μπορεί να μην μας προστατεύει από τον κορωνοϊό αλλά έχει μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία μας και κυρίως για το ανοσοποιητικό μας.  

Πηγή:jenny.gr