Υλικά
Κομμάτια: 10
Μήλα
- 500 γρ. κόκκινα μήλα Στάρκιν, ζυγισμένα καθαρισμένα (περίπου 3 μήλα)
- λίγος χυμός λεμονιού
- 150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 10 γρ. (1 κουτ. σούπας) κανέλα, σε σκόνη
- 5-6 καψάκια καρδάμωμο (κακουλέ), σπασμένα
Κέικ
- 2 μεγάλα αυγά
- 100 γρ. γιαούρτι αγελάδας, πλήρες
- 160 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
- 200 γρ. (1½ κούπα) αλεύρι
- 90 γρ. (σχεδόν 1/2 κούπα) φρέσκο γάλα, πλήρες
- 90 γρ. (σχεδόν 1/2 κούπα) ηλιέλαιο
- 15 γρ. (3 κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1½ κουτ. γλυκού σποράκια καρδάμωμου, σπασμένα (ή έτοιμο τριμμένο κακουλέ)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
Διαδικασία
Μήλα
- Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τους πυρήνες με τα κουκούτσια των μήλων και τα ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε τα φρούτα σε ροδέλες ή φέτες πάχους 1 εκ., τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό και λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα μπαχαρικά και αφήνουμε και αυτά στην άκρη, μαζί με τα μήλα, μέχρι να ετοιμάσουμε το μείγμα του κέικ.
Κέικ
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου φτιάξουμε ένα παχύρρευστο, ομοιογενές μείγμα για κέικ.
Συναρμολόγηση
- Αδειάζουμε το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης σε στρογγυλό και βαθύ ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Από πάνω στρώνουμε με όμορφο τρόπο τις ροδέλες ή φέτες μήλου, μισοκαλύπτοντας τη μία με την άλλη, ώστε να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά.
- Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 5 λεπτά, ίσα ίσα για να σφίξει το βούτυρο.
- Το βγάζουμε από το ψυγείο και αδειάζουμε πάνω στα μήλα το μείγμα κέικ που ετοιμάσαμε. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Ψήνουμε το γλυκό σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 25 λεπτά. Τρυπάμε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να βγει σχεδόν στεγνό και καθαρό, αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος για 40 λεπτά και το ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζοντάς το με
- προσοχή σε μια μεγάλη πιατέλα.
Πηγή:gastronomos.gr