Πρωτότυπο και εντυπωσιακό, ένα απίθανο τσιζκέικ με γεύση μπλάκ φόρεστ.
45′ προετοιμασία 20′ ψήσιμο2 ώρες και 30′ αναμονή Σύνολο: 3 ώρες και 35 λεπτά
Υλικά
Μερίδες: 8
Για την καρυδόπιτα
- 75 γρ. (2/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. (περίπου 1/3 κούπας) καρύδια, χοντροκομμένα
- 50 γρ. (1/4 κούπας) ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 25 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 50 γρ. γιαούρτι με 10% λιπαρά
- 40 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 10 γρ. (2 κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Για την κρέμα
- 600 γρ. τυρί μασκαρπόνε (πωλείται σε κεσεδάκια σε σούπερ μάρκετ)
- 200 γρ. (1 κούπα) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 100 γρ. (3/4 κούπας + 1 κουτ. σούπας) ζάχαρη άχνη
- 20 γρ. (1 κούπα) χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ (προαιρετικά)
Για τη διακόσμηση
- 150 γρ. βύσσινα κομπόστα που τα έχουμε σουρώσει από το σιρόπι τους
- 50 γρ. (2½ κουτ. σούπας) σιρόπι από τα βύσσινα
- 20 γρ. (3 κουτ. σούπας) φιστίκια Αιγίνης (ωμά), χοντροκομμένα
- 70 γρ. σταγόνες σοκολάτας
- ξύσμα λάιμ (προαιρετικά)
Διαδικασία
Καρυδόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το αλεύρι με τα καρύδια.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας καλά και αδειάζουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ., στο οποίο έχουμε προηγουμένως φτιάξει έναν πάτο από αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά (περίπου 1 ώρα). Αν έχει φουσκώσει σε κάποια σημεία η καρυδόπιτα, την ξεφορμάρουμε και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Στην ουσία θα κόψουμε και θα αφαιρέσουμε όλο το επάνω μέρος της, αφήνοντας μια βάση πάχους 2-3 εκ. Αυτή τη βάση θα την ξαναβάλουμε στο τσέρκι, το οποίο ακουμπάμε τώρα σε πιατέλα και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο που είχαμε βάλει πριν από το ψήσιμο.
Κρέμα
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να σχηματίζει γραμμές και να δένει λίγο.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την καρυδόπιτα και αφήνουμε στο ψυγείο για 1½ ώρα περίπου.
Διακόσμηση
- Με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε το γλυκό από το τσέρκι και ξεφορμάρουμε.
- Απλώνουμε τα βύσσινα πάνω στο τσίζκεϊκ. Σκορπάμε εδώ κι εκεί τις σταγόνες σοκολάτας και τα φιστίκια Αιγίνης.
- Τέλος, περιχύνουμε με το σιρόπι από τα βύσσινα και ρίχνουμε ομοιόμορφα το ξύσμα λάιμ, αν το βάλουμε.
Πηγή:.gastronomos.gr