Ρετινόλη και Ρετινοειδή – Από την αισθητικό Φάνη Γκατζιού

Η ρετινόλη είναι μια μορφή Βιταμίνης Α. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά που έχουν μελετηθεί και αναγνωριστεί για την αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης και ιδίως της φωτογήρανσης (ρυτίδες, σημάδια, ατέλειες, δυσχρωμίες, χρωματικός τόνος), ενώ παράλληλα συμβάλλει και στη βελτίωση του λιπαρού δέρματος με τάση προς ακμή.

  • Επιταχύνει τη διαδικασία κυτταρικής ανανέωσης της επιδερμίδας (απολέπιση από μέσα προς τα έξω).
  • Ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου και γλυκοζαμινογλυκανών (υαλουρονικό οξύ) από τους ινοβλάστες (αυξάνει τόσο τον αριθμό των ινοβλαστών όσο και τη δράση τους). Παράλληλα δρα προστατευτικά αναστέλλοντας την αποικοδόμηση του κολλαγόνου από τις μεταλλοπρωτεϊνάσης και τη κολλαγενάση.
  • Αναδιοργανώνει τη κακή αρχιτεκτονική των ινών ελαστίνης (εξαιτίας της φωτογήρανσης), βελτιώνοντας την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
  • Προκαλεί αναδιάταξη της μελανίνης στην επιδερμίδα και αναστέλλει την μελανογέννηση.
  • Περιορίζει την παραγωγή σμήγματος, αναστέλοντας τη δράση ενζύμων που συμμετέχουν στη λιπογέννεση και μειώνει τον πολλασιασμό των σμηγματοκυττάρων ( κύτταρα του σμηματογόνων αδένων). Παράλληλα η κερατολυτική της δράση βοήθα στην απομάκρυνση του σμήγματος και στην απόφραξη των πόρων.

Ο όρος ρετινοειδές αναφέρεται σε συστατικά που είναι παράγωγα της βιταμίνης Α ή έχουν ανάλογη δράση με τη βιταμίνη Α. Η ομάδα των ρετινοειδών αποτελείται από τη βιταμίνη Α ( ρετινόλη), τα φυσικά παράγωγα της ?(ρετινόλης), ρετινοϊκό όξυ, εστέρες ρετινόλης πχ retinyl palmitate, καθώς και από ένα μεγάλο αριθμό συνθετικών παραγώγων.