Νηστεία: Τι να προσέξεις για να μην πάρεις κιλά

Η περίοδος της Σαρακοστής μόλις ξεκίνησε. Για τις επόμενες περίπου 50 ημέρες, μπορείς να δοκιμάσεις να αφαιρέσεις τα προϊόντα ζωικής προελεύσεως από το διατροφικό σου πλάνο και να τα αντικαταστήσεις με ομάδες τροφών που δεν απολαμβάνεις τόσο συχνά στην καθημερινότητα σου, όπως τα θρεπτικά όσπρια και άλλα υποκατάστατα ζωικών προϊόντων. Να δοκιμάσεις να νηστέψεις, δηλαδή.

Εκτός από τους θρησκευτικούς λόγους, δεσ΄ το σαν μία τέλεια ευκαιρία να διευρύνεις τα γευστικά σου σύνορα και να αποτοξινωθείς. Επειδή, όμως, η Νηστεία έχει τις παγίδες της, σου έχουμε συγκεντρώσει όσα πρέπει να κάνεις για να μην πάρεις κιλά. Scroll Down!

Ξεκινάς πάντα με πρωινό
Γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ψωμί πολύσπορο, 1 κομμάτι νηστίσιμο τυρί, μπορούν να αποτελέσουν υγιεινές επιλογές πρωινού. Φυσικά, μπορείς να διατηρήσεις και το ήδη υπάρχον πρωινό σου αν αυτό έχει στο μπολάκι σου νιφάδες βρώμης και γάλα αμυγδάλου ή φυτικό. Μην παραμελείς και τις κουταλιές με μέλι. Τα νηστίσιμα γλυκά δεν έχουν τόσο πολύ λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά. Συνεπώς, για τις επόμενες 50 ημέρες το μελάκι είναι απαραίτητο τόσο για τον ουρανίσκο όσο και για την επιθυμία σου για γλυκό. 

Πρωτεΐνη στο κυρίως
Δεν είναι μόνο στο κρέας ή τα αβγά. Αντιθέτως, αρκετές τροφές ιδανικές για την περίοδο της Νηστείας είναι πλούσιες στη συγκεκριμένη θρεπτική ουσία. Μην ξεχνάς ότι η πρωτεΐνη περιορίζει τις απότομες αυξομειώσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και σε κρατά χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πηγές πρωτεϊνών την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια και τα όσπρια σε συνδυασμό με ρύζι. 

Προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος
Το ότι μία τροφή είναι νηστίσιμη δεν σημαίνει ότι πρέπει να την ετοιμάσεις στο τηγάνι και όχι στο φούρνο. Ξέρω. Τα φαγητά στο τηγάνι έχουν άλλη γεύση, υφή, κρούστα. Με τη σιλουέτα σου τι θα γίνει, όμως; Καλό είναι να αποφεύγεις το τηγάνι και να είσαι συγκρατημένη στη χρήση ελαιόλαδου. Αν μαγειρεύεις πολλές μερίδες, μια κουταλιά της σούπας ανά μερίδα είναι υπεραρκετή.

Μην ενδίδεις στις λιγούρες σου
Με την απουσία των κρεατικών και των ψαριών είναι πιθανό να πεινάς περισσότερο. Πριν λοιπόν, πέσεις με τα μούτρα σε πατατάκια – κριτσίνια – παστέλια κλπ, θα πρέπει να οργανωθείς και να κουβαλάς μαζί σου φρούτα, στικάκια λαχανικών και αν χρειαστεί και καμιά μπάρα δημητριακών.

Απόφυγε το ψωμί και τα παράγωγα του
Είναι εκεί στη γωνία. Σε περιμένει, ειδικά αν βαριέσαι να ετοιμάσεις τα σνακ ή ακόμα και το κυρίως σου. Αν τους κλείσεις το μάτι, ετοιμάσου να δεις τον αριθμό στη ζυγαριά να ανεβαίνει. Προσπάθησε, λοιπόν, τις σφολιάτες, τα πατατάκια και την υπερβολική κατανάλωση αρτοσκευασμάτων πχ. κριτσίνια, κρακεράκια για να μην απομακρυνθείς από το #BikiniBody2k22.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

tlife.gr