Γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ τα αγόρια που είναι άφαντα στα social media

Αλήθεια, πόσες φορές έχεις αναζητήσει κάποιον στα social media πριν βγείτε το πρώτο σας ραντεβού; Πριν βιαστείς να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου, να ξέρεις πως σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, η «ιεροτελεστία» του αχόρταγου ψηφιακού ψαξίματος στα πρώτα στάδια ενός φλερτ, είναι ο ένοχος πειρασμός στον οποίον έχει ενδώσει το 75% των γυναικών και το 59% των αντρών συμμετεχόντων, μέσα από ένα δείγμα 2.000 ανθρώπων. Ποιος ξέρει; Ίσως η ανάγκη μας να μάθουμε περισσότερα για τον άλλο πριν γνωριστούμε καλύτερα, οφείλεται στα απογοητευτικά πρώτα ραντεβού του παρελθόντος που δεν κατέληξαν σε δεύτερα ή σε κάποιο βαθύτερο ένστικτο επιβίωσης, το οποίο μας καλούσε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από κάποιον πιθανό κίνδυνο. Τι γίνεται όμως, όταν το αντικείμενο του πόθου μας είναι άφαντο στον ψηφιακό κόσμο;

Κακά τα ψέματα. Σε μία εποχή που το παραδοσιακό φλερτ γίνεται πλέον μέσω apps και social media, η απουσία τους είναι ένα αρκετά ύποπτο red flag, το οποίο δεν γίνεται να παραβλέψουμε. Μας βάζει στη διαδικασία να αναρωτηθούμε αν το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει κρύβεται ή αν απλώς θέλει να διασφαλίσει πως δεν υπάρχει κάποιο διαδικτυακό «μονοπάτι», το οποίο θα οδηγήσει στην αλήθεια που θέλει να αποκρύψει. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ίσως είναι απλά μία επιλογή, μία προσωπική επανάσταση σε μία πραγματικότητα που μας θέλει διαθέσιμους και online 24 ώρες το 24ωρο. Σε κάθε περίπτωση, μία αναζήτηση στη Google ή το Twitter με τις λέξεις «man with no social media» ή «no social media boyfriend» αποκαλύπτει πως το 2022 δεν υπάρχει κάτι πιο γοητευτικό, σέξι και ελκυστικό, από το να πληκτρολογείς στο search το όνομα κάποιου και να μην σου βγάζει κανένα αποτέλεσμα.

Ένα πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την crème de la crème της πραγματικής ζωής

Όσες έχουμε παρακολουθήσει τη δεύτερη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς «You», ίσως θυμόμαστε τη σκηνή που κάποιος αποκαλεί creepy τον -πραγματικά creepy- πρωταγωνιστή, Joe Goldberg, επειδή εκείνος δεν διαθέτει λογαριασμούς στα social media. Αυτό αποκαλύπτει πως όταν η «ιεροτελεστία» του ψαξίματος δεν αποδίδει, δεν μας οδηγεί στο επιθυμητό προφίλ ή έστω σε κάποιο ψηφιακό εύρημα που θα ταυτοποιεί το άλλο πρόσωπο, ίσως μας απομακρύνει από εκείνο, μας κάνει καχύποπτες, σκεπτικές και προετοιμασμένες για τα χειρότερα. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη έχει αρχίσει σταδιακά να ανατρέπεται, αφού το γεγονός πως δεν μπορούμε να ξεψαχνίσουμε τα άδυτα του προφίλ κάποιου, τουλάχιστον δεν μας φέρνει αντιμέτωπες με φωτογραφίες από κάποια προηγούμενη σχέση του ή με το αίσθημα της ετεροντροπής για κάποια παλαιότερη και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη ανάρτησή του. Την ίδια στιγμή, ένα πέπλο μυστηρίου πλανάται γύρω από το συγκεκριμένο πρόσωπο, ένα πέπλο που μας παρακινεί να θέλουμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Διότι σε έναν παράλληλο, ψηφιακό κόσμο στον οποίο είμαστε όλοι ενεργοί διαδικτυακά, εκείνος μοιάζει με την crème de la crème, τον εκλεκτό, ανυπότακτο τύπο που δεν υποκύπτει στις πιέσεις και τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, αλλά ακολουθεί το δικό του ξεχωριστό μονοπάτι. Και είναι αλήθεια πως αυτό από μόνο του είναι αρκετά γοητευτικό.

Ποιο είναι το μυστηριώδες αγόρι που κρύβεται πίσω από μία ψηφιακή απουσία;

Αν θέλουμε να εξηγήσουμε για ποιον λόγο μας γοητεύουν τα αγόρια που δεν έχουν social media, αρκεί να σκεφτούμε τι αποκαλύπτει αυτή η επιλογή για εκείνους. Μία υγιή και ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό τους; Σίγουρα. Μία πασίδηλη αδιαφορία για τους ανθρώπους που δεν συγκαταλέγονται στην πραγματική ζωή ή στη λίστα των τηλεφωνικών επαφών τους; Μία αξιοζήλευτη αυτοκυριαρχία που τους επιτρέπει να περιφρονούν το αίσθημα ικανοποίησης ή αποδοχής, το οποίο αποζητούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες, τραγούδια και απόψεις, περιμένοντας να επιβραβευτούμε με likes και καρδούλες; Ό,τι και αν υποδηλώνει η απουσία κάποιου από τα social media, το σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει απελευθερωθεί από την ανάγκη να «σκοτώσει» τον ελεύθερο χρόνο του σκρολάροντας ατέρμονα σε μία αρχική σελίδα, να κατασκοπεύσει ή να κουτσομπολέψει προφίλ παλιών συμμαθητών ή συμφοιτητών, να υπάρχει σε κάποιον παράλληλο κόσμο πέρα από τον αληθινό, δηλαδή εκείνον που μοιράζεται με τους ανθρώπους που είναι πραγματικά κοντά του, είτε λόγω συνθηκών (συνάδελφοι, οικογένεια), είτε λόγω επιλογής (φίλοι, συγκάτοικοι). Ταυτόχρονα, η στάση του επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, καθώς δεν τον αγγίζει ο φόβος του FOMO, ούτε η επιθυμία να συμμετέχει σε μία παγκόσμια κοινότητα, η οποία δημιουργεί δικές της τάσεις, κοινότητες και αυτοκρατορίες -τύπου Kardashian.

Τα άφαντα αγόρια των SoMe μας προσκαλούν και μας προκαλούν να «βουτήξουμε» στη ζωή

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτό που μας κάνει να βλέπουμε με «καλό μάτι» τα αγόρια που είναι άφαντα στον ψηφιακό κόσμο, είναι το γεγονός πως υπάρχει μόνος ένας τρόπος να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Εφόσον δεν διαθέτουν κάποιο διαδικτυακό προφίλ, το οποίο θα μας βοηθήσει να σκιαγραφήσουμε μία γενικότερη εικόνα για αυτούς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να μάθουμε ποιοι είναι στην πραγματικότητα, είναι να βγούμε μαζί τους. Να «βουτήξουμε», δηλαδή, μαζί τους στην ομορφιά της αληθινής ζωής! Κακά τα ψέματα. Αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι από εμάς, παρουσιάζουμε στα SoMe μία εξιδανικευμένη, ωραιοποιημένη -ή έστω περιορισμένη- εικόνα του πραγματικού μας εαυτού. Κάτι τέτοιο όμως, δεν είναι εύκολο να γίνει στην πραγματική ζωή. Διότι, όπως και να το κάνουμε, στην πραγματική ζωή φαίνεται… «πόσα απίδια βάζει ο σάκος». Και ένα αγόρι που δεν περνάει το 1/3 της ημέρας του πάνω από μία οθόνη, πιθανότατα θα μας χαρίσει ένα πολλά υποσχόμενο ραντεβού, αφού είναι ένας άνθρωπος που έχει μάθει να απολαμβάνει τη ζωή… offline, χωρίς να χρειαστεί να αποδείξει σε followers ή σε ψηφιακούς φίλους πως περνάει καλά -και αυτό βγαίνει στον κόσμο. Για την ακρίβεια, δεν τον απασχολεί καθόλου. Επιπλέον, ακριβώς επειδή δεν διαθέτει SoMe ξέρει καλά πώς να αναπτύξει μία ουσιαστική, αμφίδρομη συζήτηση, ξέρει να ακούει, να συγκεντρώνεται και να μην σπαταλά άδικα τον χρόνο μας.

Κλείνοντας, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω πως υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός λόγος που ξεχωρίζουμε τα αγόρια που δεν έχουν SoΜε: Μας επιτρέπουν να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πως stalkάρουν άλλα κορίτσια στα SoMe, κάνοντας spread στο ομαδικό chat με τους κολλητούς τους σέξι πόζες από γνωστές-άγνωστες. Και κυρίως, είμαστε περισσότερο σίγουρες πως δεν αφήνουν κάτω από τις φωτογραφίες τους, creepy σχόλια.

queen.gr