Ψυχικές διαταραχές: Οι τροφές που επιδρούν θετικά στη χημεία του εγκεφάλου

Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η καλή ψυχολογία αποτελεί παράγοντα προστασίας από σωματικές ασθένειες.

Η κακή ψυχική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές εκδηλώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδοτούν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα.

Οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο ρόλο της διατροφής στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

Μία από τις πλέον διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές είναι η κατάθλιψη. Χαρακτηρίζεται από την κακή διάθεση, την έλλειψη ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, την αισθητή απώλεια ή αύξηση του βάρους, την κόπωση, τη δυσκολία συγκέντρωσης και τις αρνητικές σκέψεις. Τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη θεωρείται απειλητική για τη ζωή, καθώς ο πάσχων ενδέχεται να ταλαιπωρείται από αυτοκτονικές σκέψεις.

Τροφές που επηρεάζουν θετικά τη «χημεία» του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενισχύοντας τις άμυνές του ενάντια στην κατάθλιψη είναι οι εξής:

Φρούτα και λαχανικά: Η καθημερινή κατανάλωση σημαντικής ποσότητας λαχανικών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κατάθλιψης σε ποσοστό έως και 62%. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nutritional Neuroscience υπέδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποτελέσει ένα μη επεμβατικό, φυσικό και οικονομικά αποδοτικό θεραπευτικό μέσο που προωθεί την υγεία του εγκεφάλου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να παρατηρηθεί σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία μέσω της διατροφής, πρέπει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών να φτάνει τις 7 μερίδες ημερησίως.

Μπαχαρικά: Σύμφωνα με την επικρατούσα επιστημονική θεωρία, η ψυχική διαταραχή προκύπτει λόγω χημικής ανισορροπίας στον εγκέφαλο. Τα δισεκατομμύρια νεύρα του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω χημικών ουσιών που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, κάποιοι εκ των οποίων ελέγχονται από το ένζυμο που ονομάζεται μονοαμινοξειδάση (ΜΑΟ). Αρκετά προϊόντα της φύσης περιέχουν φυτικά συστατικά που μπλοκάρουν το ένζυμο ΜΑΟ ώστε να μην «κατατρώει» τους πολύτιμους νευροδιαβιβαστές. Αντίστοιχη επίδραση παρατηρείται και από μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, η ρίγανη, η κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα μικρά λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, αντσούγιες, σαρδέλες, ρέγγα) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έναν τύπο λιπαρών που έχει αποδειχθεί ότι απαιτούνται για την κατασκευή νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου, καθώς και των θέσεων υποδοχέων των νευροδιαβιβαστών όπως είναι η σεροτονίνη. Η έρευνα έχει δείξει ότι άτομα με κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

.onmed.gr