5 μεγάλα λάθη που κάνεις στην περιποίηση του κήπου σου

Ησύγχρονη νοικοκυρά καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλές, διαφορετικές εργασίες του σπιτιού από το καθάρισμα, μέχρι το πλύσιμο των ρούχων και την τακτοποίηση των δωματίων. Ο κήπος αποτελεί ένα από τα σημεία που χρειάζονται διαρκή φροντίδα και περιποίηση για να δείχνουν όμορφα και προσεγμένα.

Ένας καλοφτιαγμένος και όμορφος κήπος βελτιώνει αισθητά την εικόνα ενός σπιτιού και φυσικά τη διάθεση των ενοίκων. Πίστεψέ μας, η επένδυση σε εργαλεία χειρός υψηλής ποιότητας δεν θα είναι ποτέ χάσιμο χρημάτων αφού θα σου «λύσουν» τα χέρια, κάνοντας εύκολη κάθε εργασία στον κήπο σου.

Τα μεγάλα λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις τον κήπο σου

Ανεξάρτητα από το εάν είσαι αρχάρια ή λίγο πιο έμπειρη στην κηπουρική μπορεί να κάνεις άθελά σου κάτι λάθος και αυτό έχει συνέπειες. Τα φυτά σου ίσως δεν ανθίζουν όσο θα έπρεπε, πέφτουν τα φύλλα τους, δεν κάνουν ή δείχνουν ξερά. Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε στον κήπο μας και καλό θα ήταν να αποφεύγουμε με κάθε τρόπο.

kipos1

1) Φυτεύεις σε υγρό χώμα

Οι ανοιξιάτικες βροχές κάνουν το χώμα υγρό με αποτέλεσμα τα υγρά σωματίδια του εδάφους να συσσωρεύονται, αφήνοντας λίγο χώρο για να διεισδύσει νερό και αέρας. Αυτό είναι κακό για την ανάπτυξη των ριζών οπότε καλό θα ήταν να δουλεύεις μόνο σε στεγνό χώμα.

2) Λάθος φύτευση

Το πρόβλημα είναι πως φυτεύουμε πολύ ρηχά ή πολύ βαθιά. Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθέτησε το φυτό στην τρύπα στο ίδιο ύψος με αυτό που μεγάλωνε στο δοχείο του φυτωρίου (ή ελαφρώς ψηλότερα). Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να φυτέψεις πολύ βαθιά τους σπόρους.

3) Συντήρηση

Η έλλειψη νερού σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια μπορούν να κάνουν ακόμα και έναν περιποιημένο κήπο να δείχνει σαν ζούγκλα. Φρόντισε να ποτίζεις και να καθαρίζεις καθημερινά τα φυτά και τα λουλούδια σου, να συμπληρώνεις χώμα (εάν απαιτείται) για να δείχνουν πάντοτε όμορφα και περιποιημένα. Το ανεπαρκές ή υπερβολικό πότισμα μπορεί να είναι καταστροφικό για τον κήπο σου. Κάθε φυτό έχει τις δικές του απαιτήσεις και αυτό πρέπει να το σέβεσαι.

4) Το νερό

Το τακτικό πότισμα κάνει καλό στα φυτά και τα λουλούδια σου ωστόσο πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ναι λοιπόν στην καλή υγρασία όχι στην υπερβολή. Η ποσότητα νερού σκοτώνει τα φυτά.

5) Κακή λίπανση

Οι περισσότεροι νέοι καλλιεργητές ρίχνουν το λίπασμα στην τύχη με αποτέλεσμα να κάψουν τα φυτά ή να τα ταλαιπωρήσουν.

Πηγή κεντρικής: pexels.com

queen.gr