Πώς να κάνετε μεταφύτευση χωρίς να βλάψετε τα φυτά σας

Νωρίς την άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου για τη μεταφύτευση ενός φυτού.

Αν και ο γενικός κανόνας είναι ότι τα νεαρά και ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά θα πρέπει να μεταφυτεύονται κάθε 6 μήνες έως ένα χρόνο και τα παλαιότερα φυτά πρέπει να μεταφυτεύονται κάθε λίγα χρόνια, ένα φυτό μπορεί να σας πει ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη γλάστρα ρίχνοντας φύλλα. Άλλες ενδείξεις ότι το φυτό σας χρειάζεται μεταφύτευση είναι αν:

  • Οι ρίζες προεξέχουν από τις οπές αποστράγγισης ή είναι εκτεθειμένες λόγω ανεπαρκούς χώματος
  • Τα μικρά λευκά πετρώματα (που ονομάζονται περλίτης) στο χώμα, αρχίσουν να γίνονται κίτρινα ή καφέ

Αλλά ενώ ξέρετε ότι ο πράσινος φίλος σας θα είναι πιο ευτυχισμένος σε ένα μεγαλύτερο σπίτι, πιθανώς να φοβάστε ότι η μεταφύτευση θα τον σκοτώσει.

Για να βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας θα ευδοκιμήσει τα επόμενα χρόνια, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  1. Επιλέξτε τη σωστή γλάστρα

Όταν μεταφυτεύετε το φυτό σας, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το μεταφέρετε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να ανανεωθεί το μείγμα χώματος στη γλάστρα, για να του παρέχει νέα θρεπτικά συστατικά. Αλλά αν το φυτό σας γίνεται πολύ μεγάλο για τη γλάστρα του, επιλέξτε μία νέα λίγο μεγαλύτερο. Πώς θα βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει το κατάλληλο μέγεθος γλάστρας για το φυτό σας; Ιδανικά βρείτε κάποια με διάμετρο 2,5 έως 5 εκατοστά μεγαλύτερη. Εάν επιλέξετε μια γλάστρα που είναι πολύ μεγάλη, διατρέχετε τον κίνδυνο υπερβολικού ποτίσματος και σήψης των ριζών.

  1. Αγοράστε το σωστό χώμα

Εάν δεν είστε σίγουροι για το είδος του χώματος που χρειάζεται το φυτό σας,  επιλέξτε ένα μείγμα που αποτελείται από 70% τύρφη με χονδροειδείς ίνες και 30% περλίτη. Θα αναγνωρίσετε τον περλίτη ως τις μικροσκοπικές, στρογγυλές λευκές κηλίδες που εισάγουν αέρα στο έδαφος ανάμεσα στα άλλα συστατικά. Κατά τη μεταφύτευση του φυτού, ξεκινήστε γεμίζοντας τη γλάστρα κατά το 1/3 με φρέσκο ​​χώμα. Με αυτόν τον τρόπο έχει χώρο για να αναπτυχθούν όλες οι νέες ρίζες. Το πόσο χώμα προσθέτετε είναι συχνά θέμα εικασίας, αλλά μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερο.

  1. Επιθεωρήστε και ξεμπερδέψετε τις ρίζες

Τώρα που έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να επαναφυτεύσετε το φυτό σας, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Μόλις το βγάλετε από την παλιά γλάστρα, μπορείτε να επιθεωρήσετε τις ρίζες του για να βεβαιωθείτε ότι έχουν σχήμα κυλίνδρου και να τις αραιώσετε ξεμπερδέψετε για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Οι ρίζες μπορεί να είναι κάπως ευαίσθητες, οπότε μην τις τραβάτε πολύ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας για να απαλλαγείτε από όσο περισσότερο χώμα μπορείτε χωρίς να διαταράξετε το σύστημα. Εάν το φυτό σας έχει μια πολύ σφιχτή ρίζα, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό μαχαίρι. Απλώς κάντε μερικές τομές στο κάτω μέρος και στο πλάι του φυτού, που σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε τις ρίζες.

  1. Βάλτε το φυτό σας στο νέο του σπίτι

Αφού ξεμπερδέψετε τις ρίζες του φυτού σας, ήρθε η ώρα να το επαναφυτεύσετε. Αφού γεμίσετε τη γλάστρα μέχρι τη βάση με φρέσκο ​​χώμα, τοποθετήστε τη ρίζα από πάνω στο κέντρο. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια της ρίζας είναι κάτω από το χείλος, ώστε να είναι επαρκώς καλυμμένη με χώμα. Μόλις τοποθετηθεί σωστά η γλάστρα, τοποθετήστε απαλά το χώμα γύρω και πάνω από τις ρίζες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κινούνται και να αναπτύσσονται. Μόλις προσθέτετε χώμα, χτυπήστε ελαφρά τη γλάστρα στο έδαφος. Βάζοντας δύο δάχτυλα στο χώμα, θα καταλάβετε – αν υποχωρήσει – ότι δεν είναι αρκετά συμπαγές – κάτι που είναι απαραίτητο για να αναπτυχθούν οι ρίζες. Αφήστε περίπου ένα έως ενάμιση εκατοστό χώρο στην κορυφή, ώστε το νερό να μην ξεχειλίζει πάνω από τη γλάστρα κατά το πότισμα και κεντράρετε ξανά το φυτό σας. Ολοκληρώστε ποτίζοντας ελαφρά το χώμα και μην το ποτίσετε ξανά για τουλάχιστον μια εβδομάδα, για να δώσετε στο φυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί.

vita.gr/