Μελιτζάνα, ένα υπέροχο λαχανικό!- Από την Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Παλάτου Παρασκευή

Η μελιτζάνα είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό που αυτήν την περίοδο ειδικά βρίσκεται στο άνθος της εποχής της! Πέρα από τις πολύ χαμηλές θερμίδες που έχει, είναι ένα πολύ πλούσιο λαχανικό σε μάκρο και μικροθρεπτικά συστατικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Επιγραμματικά λοιπόν έχει  ανθοκυανίνες  οι οποίες έχουν ευεργετική δράση στον εγκέφαλο ενώ έχει βρεθεί ότι  μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και την ψυχική λειτουργία. Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης καθώς επίσης και στη βελτίωση της γλυκόζης του αίματος μέσω των πολλών φυτικών ινών που έχει. Τέλος έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση μέσω της πολύ καλής περιεκτικότητας της σε νιασίνη.

Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στη διατροφική της αξία, μπορούμε έυκολα να καταλάβουμε ότι πρόκειται για έναν ακόμη θησαυρό της Μεσογειακής Διατροφής!

Στις πηγές περιλαμβάνονται: USDA

Ποσότητα ανά 100 g100 g
Θερμίδες (kcal) 24
Λιπίδιο 0,2 g  
Κορεσμένα λιπαρά 0 g  
Χοληστερόλη 0 mg  
Νάτριο 2 mg  
Κάλιο 229 mg  
Υδατάνθρακες 6 g  
Φυτικές ίνες 3 g  
Ζάχαρη 3,5 g  
Πρωτεΐνη 1 g  
Βιταμίνη C2,2 mg    Ασβέστιο9 mg
Σίδηρος0,2 mg        Βιτ. D0 IU
Βιταμίνη B60,1 mg    Βιτ. B120 µg
Μαγνήσιο14 mg

 

Αν και οι περισσότερες συνταγές της ελληνικής κουζίνας την έχουν ως τηγανητή, μπορούμε πολύ εύκολα να τη χρησιμοποιήσουμε ψητή ώστε να έχουμε τη θρέψη της χωρίς την επιβάρυνση σε θερμίδες!

Μία εξαιρετική συνταγή είναι κριθαρότο στο φούρνο με μελιτζάνες, πιπεριά Φλωρίνης και φέτα! Το μυστικό στη γεύση της συνταγής κρύβεται στην ετοιμασία της μελιτζάνας, την οποία αφού κόψουμε σε μικρά κυβάκια και ξεπικρίσουμε, την ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει και μετά τη χρησιμοποιούμε στη συνταγή. Τώρα για το ποια ποσότητα υλικών θα χρησιμοποιήσετε αυτό εξαρτάται και από το πόσες μερίδες θέλετε να βγάλετε αλλά και από το πόσο έντονη θέλετε την παρουσία των λαχανικών στο φαγητό σας! Το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσετε!

Παλάτου Παρασκευή

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος