Παιδικός Διαβήτης: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την αύξηση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα λόγω μερικής ή ολικής έλλειψης ινσουλίνης.

Οι πιο συχνές μορφές του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) είναι δύο, ο Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1) και ο Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2).

Ο ΣΔτ1 ή παιδικός διαβήτης καταγράφει, τα τελευταία χρόνια, ανησυχητική ετήσια αύξηση (περίπου 5%), ιδιαίτερα σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

Τα κύρια συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη είναι:

1. Πολυφαγία
2. Απώλεια βάρους σώματος
3. Πολυουρία
4. Πολυδιψία
5. Ταχύπνοια
6. Άσχημη μυρωδιά αναπνοής

Αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα τότε τα οξέα που παράγονται επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου και το παιδί μπορεί να πέσει σε κώμα.

Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει στην αρχή ένα παιδί με σακχαρώδη διαβήτη και είναι χρήσιμο να τα γνωρίζετε.

1. Να βρέχει το κρεβάτι του το βράδυ, ενώ δεν το έκανε προηγουμένως. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε παιδί που ξαφνικά αρχίζει να βρέχει το κρεβάτι του έχει σακχαρώδη διαβήτη.
2. Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει κοιλιακά άλγη (κοιλόπονο) που καμιά φορά μπορεί να συγχυστεί με σκωληκοειδίτιδα ή ίωση.
3. Τα κορίτσια μπορεί να παρουσιάσουν μυκητιασικές κολπίτιδες.

Αντιμετώπιση:

Ο σακχαρώδης διαβήτης δυστυχώς ακόμη δεν θεραπεύεται. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η σωστή ρύθμιση του επιπέδου της γλυκόζης αίματος χορηγώντας την κατάλληλη ινσουλίνη και ακολουθώντας την ανάλογη δίαιτα.

Η καθημερινή χορήγηση της ινσουλίνης προϋποθέτει και καθημερινά τρυπήματα του σώματος του παιδιού. Ευτυχώς ο καινούριος τρόπος χορήγησης της ινσουλίνης με τα “πενάκια” είναι σχεδόν ανώδυνος. Η ινσουλίνη βρίσκεται σε ένα στυλό.

Εσείς ή το παιδί σας μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε την δόση της ινσουλίνης, που έχει εισηγηθεί ο γιατρός να δοθεί στο παιδί, και με ένα γρήγορο τσίμπημα χορηγείται η ινσουλίνη στο παιδί.


Πηγή: govastileto.gr