10′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40′
Υλικά
Μερίδες: 4-5 μερίδες
- 10 μικρές μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
- 1 μπούτι αρνιού, περίπου 1½ κιλό, ξεκοκαλισμένο, σε μέτριους κύβους
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 2 πιπεριές κέρατο, ολόκληρες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 80 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για τις μελιτζάνες με αρνάκι στην κατσαρόλα με δυόσμο, αλατίζουμε τους κύβους μελιτζάνας και τους αφήνουμε σε σουρωτό για 30 λεπτά. Τους στύβουμε και στεγνώνουμε με πετσέτα.
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο (περίπου 1 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους) και το ζεσταίνουμε μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει περίπου τους 170°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν το λάδι έχει τη σωστή θερμοκρασία με έναν κύβο ψωμιού: το λάδι πρέπει να «τσιτσιρίσει», χωρίς να βγάλει καπνούς.
- Τότε ρίχνουμε τα κομμάτια μελιτζάνας, χωρίς να τα αλευρώσουμε, και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και να είναι μισοέτοιμα. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας , να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το αρνί για 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τις πιπεριές, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το αρνί. Ελέγχουμε τα υγρά – αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Ρίχνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και μαγειρεύουμε για ακόμα 5-7 λεπτά, μέχρι να ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις, αλλά να μη λιώσουν οι μελιτζάνες.
- Ρίχνουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τις μελιτζάνες με αρνάκι στην κατσαρόλα με δυόσμο ζεστές, συνοδεία λευκού πιλαφιού.
gastronomos.gr/