Κατοικίδια και παιδιά: Τα οφέλη μιας υπέροχης φιλίας

Δεν υπάρχει παιδί που δεν ονειρεύεται να έχει ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι του – σκυλάκι, γατάκι, ακόμη και ψάρι. Η αρχική επιθυμία του είναι να αποκτήσει ένα ζώο συντροφιάς ώστε να έχει παρέα και να μπορεί να παίζει. Τα οφέλη, όμως, από τη συνύπαρξη με τα κατοικίδια μπορεί να είναι πολύ περισσότερα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατοχή ενός κατοικιδίου απαιτεί χρόνο, ενέργεια και υπομονή, αλλά με τη βοήθεια ενός ζώου συντροφιάς τα παιδιά μπορούν να πάρουν μεγάλα μαθήματα για τη ζωή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Υπευθυνότητα

Ένας από τους λόγους που οι γονείς μπορεί να θέλουν για το παιδί τους ένα κατοικίδιο, είναι το γεγονός ότι τα ζώα χρειάζονται συνεχή φροντίδα. Τα μικρά παιδιά όμως, μαθαίνουν πολλά για την υπευθυνότητα κάνοντας απλές εργασίες, όπως το γέμισμα του μπολ ενός κατοικίδιου με νερό ή το να βάλουν τροφή σε μια γυάλα ψαριών. Αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά καθήκοντα όχι μόνο διδάσκουν την ευθύνη, αλλά επίσης, μαθαίνουν στα παιδιά να φροντίζουν καλύτερα και τον εαυτό τους.

Αυτοπεποίθηση

Τα κατοικίδια μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως δομικό στοιχείο για κοινωνικές δεξιότητες. Όταν τα παιδιά καταφέρνουν να μεγαλώνουν σωστά τα κατοικίδιά τους, νιώθουν καλύτερα και περήφανα για τον εαυτό τους. Ενώ μπορεί να διστάζουν να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους, ένα κατοικίδιο μπορεί να τους ενθαρρύνει να γίνουν πιο κοινωνικοί.

Συναισθηματική βοήθεια

Τα μικρά παιδιά βιώνουν έντονα συναισθήματα που μπορεί να είναι περίπλοκα για να τα επεξεργαστούν. Όταν πρόκειται για το αίσθημα θυμού, λύπης ή ακόμα και αμηχανίας, η άνεση ενός ζώου μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή υποστήριξης για ένα παιδί. Τα κατοικίδια είναι πιστά, δεν επικρίνουν και προσφέρουν αγάπη άνευ όρων. Μπορούν να ηρεμήσουν το μικρό σας σε συναισθηματικές στιγμές και να το βοηθήσουν να μάθουν να εκφράζει και να κατανοεί τα δικά του συναισθήματα.

Άσκηση και παιχνίδι

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία και είναι πιο δραστήρια. Τα κατοικίδια που απαιτούν τακτική άσκηση βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία της κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά τα σκυλιά, χρειάζονται άσκηση και παιχνίδι καθημερινά. Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υγιή και να παραμένουν fit στην ζωή τους όταν ασκούνται καθημερινά με τα κατοικίδιά τους.

Πειθαρχία και συνέπεια

Τα παιδιά αποκτούν πειθαρχία, καθώς το να έχουν πρόγραμμα για τις δραστηριότητες του κατοικίδιου τα βοηθάει να έχουν και τα ίδια πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, μαθαίνουν και τις συνέπειες των πράξεων τους. Για παράδειγμα, όταν τα ζωάκια δεν φροντίζονται κατάλληλα υπάρχουν επιπτώσεις και τα παιδιά το κατανοούν αυτό και δεν το επαναλαμβάνουν.

Λιγότερες αλλεργίες

Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα, ενώ αναπτύσσουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιο είναι το κατάλληλο κατοικίδιο;

Αφού μάθατε όλα τα οφέλη που θα μπορούσε να προσφέρει το κατοικίδιο στην οικογένεια σας, μήπως ήρθε η ώρα να υιοθετήσετε ένα; Και πριν κάνετε την έκπληξη στο παιδί σας, ας δούμε μερικά από τα καταλληλότερα κατοικίδια για τα παιδιά:

Σκύλος

Είναι ο καλύτερος φίλος των ανθρώπων αλλά κυρίως των παιδιών. Είναι από τα πιο κοινά κατοικίδια για οικογένειες και  προσφέρουν εξαιρετική συντροφιά. Είναι ικανά να διδάσκουν σε παιδιά πολλές αξίες, όπως η φιλία, η πίστη και η αγάπη άνευ όρων. Τα σκυλιά είναι πολύ κοινωνικά ζώα, αλλά απαιτούν προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα για να τα κρατήσετε υγιή. Μερικές από τις πιο φιλικές ράτσες προς τα παιδιά είναι: Λαμπρατόρ, Γκόλτεν Ριτρίβερ και Κόκερ.

Γάτες

Όταν έχετε περιορισμένο χώρο στο σπίτι, το κατάλληλο κατοικίδιο είναι οι γάτες. Απαιτούν λιγότερη προσοχή από τους σκύλους, αλλά χρειάζονται κι εκείνες τακτική φροντίδα. Είναι στοργικές αλλά και ανεξάρτητες.

Ψάρια, τρωκτικά και μικρά πουλιά

Και τα τρία είδη ζώων μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια για τα παιδιά, καθώς τα βοηθάνε να εξοικειωθούν με τη ρουτίνα της καθημερινής φροντίδας. Τα ψάρια μπορούν να είναι καλά ως κατοικίδια, ειδικά για οικογένειες που έχουν λίγο χρόνο ή λίγο διαθέσιμο χώρο. Τα μικρά πουλιά, όπως τα καναρίνια, μπορούν να γεμίσουν το σπίτι με χαρά. Πα’ όλα αυτά, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα και την υγιεινή τους για να αποφύγετε τα παράσιτα.

Τέλος, τα τρωκτικά είναι τα καλύτερα κατοικίδια για παιδιά καθώς είναι πολύ παιχνιδιάρικα και απαιτούν ελάχιστο χώρο, αφού μένουν στο κλουβί τους.

imommy.gr/