Αυτή είναι 83, αυτός 92. Συναντήθηκαν, ερωτεύτηκαν και μοιράζονται την αισιοδοξία τους

Όταν ο σύζυγος της Άλισον πέθανε το 2010, έγραψε σε έναν από τους παλαιότερους φίλους του για να τον ενημερώσει. Αν και δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον Μάικλ, ήξερε ότι ήταν στενός φίλος του συντρόφου της και, σίγουρα, εκείνος απάντησε αμέσως. Εκτός από τις αναμνήσεις για τον σύζυγό της, η Άλισον και ο Mάικλ – τώρα 83 και 92 ετών – μίλησαν και για τη δική τους ζωή. «Μοιραστήκαμε την ιστορία μας και έμαθα ότι ο Μάικ έπαιζε βιολί και φλάουτο», λέει η Άλισον. «Τα Χριστούγεννα μου είπε ότι χόρευε στην κουζίνα με τον Μπαχ και το γράμμα μου στα χέρια του».

«Τα γράμματα της Άλισον ήταν κάτι που περίμενα με ανυπομονησία», λέει ο Μάικλ, ο οποίος εκείνη την εποχή ζούσε στο Σέφιλντ και φρόντιζε τη σύζυγό του, η οποία έπασχε από άνοια. «Ήμουν πολύ απασχολημένος και συνήθιζα να αφιερώνω μόνο δύο ώρες την εβδομάδα για τον εαυτό μου. Ήταν τόσο καλή και είχαμε πολλά κοινά. Σύντομα ανακαλύψαμε ότι είχαμε τις ίδιες αξίες τόσο στη ζωή όσο και στην πολιτική».

Στις αρχές του 2013, η σύζυγος του Μάικλ πέθανε. Εκείνος και η Άλισον συνέχισαν να γράφουν ο ένας στον άλλο και η φιλία τους δυνάμωσε. «Άρχισε να μοιράζεται μαζί μου αυτά τα υπέροχα ποιήματα», λέει η Άλισον. «Ήμουν δασκάλα, οπότε μπορούσαν να αντιληφθώ ότι ήταν πολύ καλά».

Μήνες αργότερα, η Άλισον τον κάλεσε στο σπίτι της, στο Χαλ, για δείπνο. «Στην αρχή διστάζαμε να συναντηθούμε, επειδή τα γράμματα ήταν τόσο σημαντικά για εμάς», λέει η Άλισον. «Ένιωθα ότι ήταν ρίσκο και ότι μπορεί να μην συμπαθούσαμε ο ένας τον άλλον από κοντά». Είχε προβλήματα με την καρδιά της και φοβόταν ότι αυτό θα μπορούσε να τον αποθαρρύνει. «Έπαιρνα φάρμακα που με είχαν κάνει να πάρω βάρος. Δεν ήμουν σίγουρη αν θα του άρεσα».

Το πρώτο χτυποκάρδι 

Δεν χρειαζόταν να ανησυχούν. Μόλις ο Μάικλ έφτασε στο σπίτι της, υπήρξε αυτόματα μια σπίθα μεταξύ τους. «Ξαφνικά κατάλαβα ότι με κοιτούσε με ρομαντικό τρόπο», λέει. «Ήμουν τρομερά νευρική και φλυαρούσα ασταμάτητα».

Παρά την έλξη, τα πράγματα κινήθηκαν αργά στην αρχή. «Μου άρεσε πραγματικά, αλλά είχαμε περάσει και οι δύο από γάμους και νομίζαμε ότι αυτό θα ήταν το τέλος. Νομίζω ότι ήμασταν λίγο απρόθυμοι να παραδεχτούμε ότι υπήρχε κάτι μεταξύ μας», λέει.

Ο Μάικλ την επισκέφθηκε ξανά λίγες εβδομάδες αργότερα και πριν περάσει πολύς καιρός πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν σχέση.

Λίγους μήνες αργότερα, η υγεία της Άλισον άρχισε να ανακάμπτει. «Ο γενικός γιατρός μου είπε ότι ο Μάικλ θα έπρεπε να δουλεύει για το κρατικό σύστημα υγείας», λέει γελώντας. «Οι μύες της καρδιάς μου δυνάμωσαν. Το αποδίδω στην ευτυχία μου. Ήμασταν και οι δύο τόσο ευτυχισμένοι που περπατούσαμε με αυτά τα τεράστια χαμόγελα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ερωτευτούν, αλλά εμείς σίγουρα μπορούμε».

Το 2014, ο Μάικλ μετακόμισε για να είναι μαζί της στο Χαλ- παντρεύτηκαν σε ένα κοντινό χωριό δύο χρόνια αργότερα. «Είχαμε 60 καλεσμένους και η αδελφή του Μάικ ήρθε ακόμη από την Ιντιάνα. Ήταν υπέροχα», λέει η Άλισον.

Εκτός από το να λύνουν σταυρόλεξα, πρόσφατα αγόρασαν ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ. «Ανήκουμε επίσης σε μια ομάδα Σαίξπηρ, όπου συζητάμε για τα έργα που έχουμε διαβάσει, και βγαίνουμε για περπάτημα στην περιοχή Peak District τώρα που τα προβλήματα υγείας της Άλισον έχουν ξεπεραστεί», λέει ο Μάικλ. Σύνολο και οι δύο έχουν τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και τρία δισέγγονα και απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με την οικογένεια.

Ο Mάικλ λέει ότι η ζωή είναι «υπέροχη» με την Άλισον δίπλα του. «Νομίζω ότι είναι οι ομοιότητες που έχουμε που κρατούν τη σχέση μας δυνατή», λέει. «Έχουμε και οι δύο τα ίδια ενδιαφέροντα για τη μουσική, τη λογοτεχνία και τον σοσιαλισμό. Με κάνει να γελάω και ποτέ δεν έχουμε τσακωθεί για τίποτα. Αν ποτέ προκύψει κάτι, το παρακάμπτουμε».

Η Άλισον αγαπά την ευγένεια του συντρόφου της. «Είναι τέλειος για μένα. Είναι επίσης πολύ έξυπνος. Λύνει σταυρόλεξα και sudoku, ενώ εγώ μαθαίνω ισπανικά. Με υποστηρίζει σε ό,τι κάνω», λέει. «Είμαστε ακόμα εντυπωσιασμένοι από το θαύμα του ειδυλλίου μας. Φοράμε ακουστικά βαρηκοΐας- εγώ έχω καινούργια γόνατα και καινούργιους γοφούς. Αλλά αναπληρώνουμε τις σωματικές μας δυσκολίες με το μυαλό και την καρδιά».

*Με στοιχεία από theguardian.com – in.gr