Οι 3 κανόνες εσωτερικού σχεδιασμού που μπορούν να μεταμορφώσουν το σπίτι σας

Παρακάτω παραθέτουμε τους τρεις (3) βασικούς κανόνες της εσωτερικής διακόσμησης που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο σπίτι μας σε κάθε δωμάτιο. Είτε είστε αρχάριος με την διακόσμηση είτε επαγγελματίας, είναι ωφέλιμο να φέρνουμε πάντα στο μυαλό μας τους παρακάτω κανόνες πριν από κάθε ξεκίνημα.

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε την σπουδαιότητα του να γνωρίζουμε τι κυκλοφορεί στο εμπόριο όσον αφορά τα έπιπλα, τα υφάσματα, τις επενδύσεις και γενικότερα να έχουμε αν όχι την πλήρη εικόνα, την βασική ιδέα της ποικιλίας που διατίθεται στα καταστήματα που μπορούμε να έχουμε στην διάθεση μας για να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Στην διαδικασία λοιπόν αυτή ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε ένα αδιέξοδο και να χάσει τον προσανατολισμό του από την ποικιλία των χρωμάτων και των τεχνοτροπιών.

Σε αυτό το σημείο είναι καλό να επιστρέφουμε στα βασικά. Με αυτό το σύνθημα στο μυαλό, σήμερα σας έχουμε φέρει τους τρεις (3) κανόνες της εσωτερικής διακόσμησης που θα μεταβάλλουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα δωμάτια στο σπίτι σας.

Οι 3 βασικοί κανόνες για την εσωτερική διακόσμηση

Πριν βιαστείτε να πείτε “Οι κανόνες δεν είναι για να σπάνε;” διαβάστε προσεκτικά τι έχουν να μας πουν. Οι παρακάτω κανόνες έχουν τον λόγο τους που είναι βασικοί, δώστε λοιπόν μια ευκαιρία να τους γνωρίσετε και δείτε από μόνοι σας ότι μπορεί να κάνουν την διαφορά.

Ο κανόνας των 3 επιπέδων (ή ο κάθετος κανόνας 3/3)

Οι κανόνες στην διακόσμηση. Εικόνα: Blakes London

Η νεότερη ερμηνεία του κανόνα των 3 επιπέδων έρχεται από τον σχεδιαστή Mark McCauley, ο οποίος περιέγραψε την έννοια στο βιβλίο του, [Color Therapy at Home: Real-Life Solutions for Adding Color to Your Life]. Όπως και πολλές άλλες τρέχουσες τάσεις, αυτός ο κανόνας βασίζεται στην επίμονη επιθυμία μας να αφομοιώνουμε τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο με την αισθητική μας αντίληψη.

Η ιδέα του McCauley λειτουργεί ως εξής, στην φύση με μια πιο πλαισιωμένη ματιά, τα πιο σκοτεινά χρώματα θα βρεθούν προς το έδαφος. (Σκεφτείτε τα σκοτεινά χόρτα, τις πέτρες και τη λάσπη.) Εν τω μεταξύ, οι μεσαίες αποχρώσεις των δέντρων και της ζωής των φυτών θα ήταν στη μέση. Ο ελαφρώς τονισμένος ουρανός θα αγκαλιάσει την κορυφή του πλαισίου.

Κατά την άποψή του, ένα κομψό εσωτερικό σχέδιο θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, με την πιο σκούρα απόχρωση στο κάτω μέρος, μια μεσαία απόχρωση στη μέση και την ελαφρύτερη απόχρωση στην κορυφή. Αυτό είναι μια χρήσιμη ιδέα για το ξεκίνημα για όσους προσπαθούν να σχηματίσουν μια παλέτα χρωμάτων. Μπορεί να λειτουργήσει τόσο με πολύχρωμες αποχρώσεις όσο και με μονοχρωματικές αποχρώσεις.

Ο κανόνας 10-30-60

Ο κανόνας 10-30-60 αφορά στη δημιουργία της τέλειας παλέτας χρωμάτων. Εικόνα: Lionel Moreau Photography

Όταν αποφασίσετε ποια χρώματα θέλετε να χρησιμοποιήσετε, θα είναι και η στιγμή που θα πρέπει να καθορίσετε ποιον ρόλο θα παίξουν αυτά τα χρώματα στο σχεδιασμό σας. Εκεί έρχεται ο κανόνας 10-30-60. Με αυτόν τον κανόνα, θα πρέπει να επιλέξετε μια κυρίαρχη απόχρωση, μια δευτερεύουσα απόχρωση και ένα χρώμα έμφασης (το χρώμα που θα δώσει τον ιδιαίτερο τόνο στον χώρο).

Όπως υποδηλώνει το όνομα αυτού του κανόνα, η κυρίαρχη απόχρωση σας θα καλύψει περίπου το 60% του δωματίου. Δεδομένου ότι παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στο σχέδιό σας, ίσως θέλετε αυτό να είναι η πιο ουδέτερη επιλογή σας. Η κυρίαρχη απόχρωση είναι μια καλή επιλογή για πράγματα όπως το χρώμα του τοίχου και τα καλύμματα δαπέδου. Στη συνέχεια, η δευτερεύουσα απόχρωση μπορεί να είναι λίγο πιο τολμηρή και είναι συνήθως κατάλληλη για έπιπλα. Τέλος, το χρώμα της έμφασης είναι η πιο τολμηρή επιλογή και μπορείτε να το βρείτε στα αξεσουάρ.

Πάρτε την παραπάνω εικόνα ως παράδειγμα. Δεδομένου ότι το φρέσκο, λευκό χρώμα φέρνει το μεγαλύτερο μέρος του δωματίου, αυτή είναι σαφώς η κυρίαρχη απόχρωση. Εν τω μεταξύ, η κίτρινη (μουσταρδί) απόχρωση που βρίσκεται στις καρέκλες και τα μαξιλάρια είναι μια σταθερή επιλογή για ένα δευτερεύον χρώμα. Το μπλε του τοίχου είναι προφανώς η έμφαση, αναμφισβήτητα η πιο τολμηρή απόχρωση.

Ο κανόνας των τριών

Χρησιμοποιήστε τον κανόνα των τρίτων όταν σχεδιάζετε επιφάνειες. Εικόνα: Studio 2LG

Αφού έχετε τα χρώματα υπό έλεγχο, ήρθε η ώρα να δούμε τα αξεσουάρ σας. Έχουμε μιλήσει ξανα για τη σημασία των συνθέσεων (των αξεσουάρ), αλλά σε περίπτωση αμφιβολίας είναι πολύ χρήσιμο να ακολουθήστε τον κανόνα των τριών.

Οι ομαδοποιημένες συνθέσεις δημιουργούν περισσότερο οπτικό ενδιαφέρον από ό, τι ακόμη και οι αριθμημένες συνθέσεις. Συγκεκριμένα, η σύνθεση 3 στοιχείων φαίνεται να είναι ο ιδανικός αριθμός για μια ομαδοποίηση σε αντίθεση με ένα, πέντε, ή ακόμα και επτά, διότι η πρώτη μπορεί να δίνει την αίσθηση του υπερβολικά λιτού ενώ οι τελευταίες δύο διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανιστούν υπερβολικά γεμάτες.

Όταν επιλέγετε στοιχεία για να προχωρήσετε στην ομαδοποίησή τους, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά διαφορετικά για να δημιουργήσετε οπτικό ενδιαφέρον, ενώ διατηρείται ακόμα τον κοινό παρανομαστή για να τα συνδέσετε μαζί. Πάρτε για παράδειγμα την παραπάνω εικόνα. Ενώ όλα τα αξεσουάρ έχουν διαφορετικά σχήματα, έχουν ένα ενωτικό χρώμα.

Συμπέρασμα: Οι τρεις κανόνες εσωτερικού σχεδιασμού μπορούν να σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε σχεδόν οποιοδήποτε σχέδιο. Ανεξάρτητα από το δωμάτιο στο οποίο κάνετε τον σχεδιασμό ή την προσωπική σας αισθητική, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε αυτές τις δοκιμές.

Οι 3 κανόνες εσωτερικού σχεδιασμού που μπορούν να μεταμορφώσουν το σπίτι σας αναρτήθηκε: 18 Οκτωβρίου, 2019 από το Σπίτι και Διακόσμηση