Γυμναστική και περίοδος: Μύθοι και αλήθειες

«Δεν θα έρθω. Έχω περίοδο»: Μια φράση, που αν είσαι γυναίκα, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχεις πει κάποια στιγμή στη ζωή σου.

Κι είναι αλήθεια, ότι τόσο ο πόνος, όσο και η μεγάλη ροή που μπορεί να έχεις ορισμένες μέρες, λειτουργούν ως αποτρεπτικοί παράγοντες για την προπόνησή σου. Πότε όμως η περίοδος είναι απλώς μια δικαιολογία, για να θρονιαστείς στον καναπέ και να χαζέψεις στο κινητό και την τηλεόραση;

Έμμηνος ρύση και ορμόνες

Έχεις ακούσει ποτέ για τις ενδορφίνες; Είναι οι ορμόνες της χαράς που παράγει ο οργανισμός σου σε πολλές περιπτώσεις. Όταν τρως σοκολάτα, όταν κάνεις μια αγκαλιά, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και τέλος, όταν γυμνάζεσαι.

Ναι, ναι… Σωστά διάβασες! Όταν κάνεις γυμναστική, ο οργανισμός σου μειώνει τις προγλασταδίνες, οι οποίες ευθύνονται για τη δυσφορία που νιώθεις και αυξάνει τις ενδορφίνες. Γιατί σε αφορά αυτό;

Γιατί οι ενδορφίνες, πέρα από ορμόνες της ευτυχίας είναι και παυσίπονες ορμόνες, που όπως καταλαβαίνεις, στις «δύσκολες μέρες», μπορούν να γίνουν σύμμαχοί σου.

Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Την επόμενη φορά που θα έχεις περίοδο, λοιπόν, μη βιαστείς να βάλεις τα ρούχα σου στο πλυντήριο. Αντίθετα, φόρεσε αθλητικά, δέσε τα κορδόνια σου και βγες από το σπίτι.

Κι αυτό γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, το καλύτερο «φάρμακο» κατά του πόνου της περιόδου (όχι όταν αυτός είναι δυσβάστακτος) είναι να ιδρώσεις. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Επομένως, αυτό που συστήνουν είναι η αερόβια προπόνηση. Τρέξε, κάνε ποδήλατο, χορό ή ανέβα στον διάδρομο και άρχισε να ιδρώνεις.

Σε λίγη ώρα, θα έχεις ξεχάσει ότι δεν ήθελες να σηκωθείς από τον καναπέ σου!

Τι συμβαίνει με την αντοχή σου;

Πότε πρέπει να μείνεις στο κρεβάτι; Όταν ο πόνος είναι υπερβολικός. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι να ξεκουραστείς για 1- 2 ημέρες. Αν όμως πιστεύεις ότι οι αντοχές σου το επιτρέπουν, μην χάνεις στιγμή.

Μάλιστα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκπλαγείς από τον εαυτό σου. Κι αυτό γιατί τις δύσκολες ημέρες, η θερμοκρασία του σώματός σου πέφτει, κάτι που λειτουργεί αντίστροφα για την αντοχή σου, η οποία αυξάνεται.

Την επόμενη φορά που θα πεις «δεν αντέχω σήμερα», ξανασκέψου το!

Τι πρέπει να προσέξεις

Κάνεις γιόγκα, ρυθμική ή χορό; Τότε ίσως χρειαστεί να είσαι λίγο πιο προσεκτική. Ορισμένες ασκήσεις (π.χ. το κατακόρυφο) μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ροής του αίματος.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό εκείνες τις μέρες να νιώθεις αδυναμία ή ζαλάδες. Οπότε, καλό θα ήταν να αποφεύγεις ό,τι μπορεί να αποβεί επικίνδυνο!

Ιωάννα Δούρη