Βελουτέ κολοκύθας με μους γιαουρτιού

Υλικά 

Για την κολοκυθόσουπα

  • 1 1/2 kg κίτρινη κολοκύθα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 1 lt ζωμό κρέατος
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μους γιαουρτιού

  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για την βελουτέ κολοκύθας

Καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα.

Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια.

Καθαρίζουμε προσεκτικά την φλούδα.

Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους και ίνες ξύνοντας τη σάρκα.

Κόβουμε την κολοκύθα σε κομματάκια σε μέγεθος μπουκιάς.

Στην συνέχεια αφού καθαρίσουμε την πατάτα, την κόβουμε σε μικρά καρέ.

Ψιλοκόβουμε και το πράσο.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά: κρεμμύδι, πράσο, κολοκύθα και την πατάτα.

Τα σοτάρουμε για 3-4΄μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το ζωμό κρέατος και το μοσχοκάρυδο.

Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 25΄, έως ότου μαλακώσουν.

Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και αλέθουμε λίγη λίγη τη σούπα μέχρι να γίνει κρέμα.

Για τη μους γιαουρτιού

Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει παχύρρευστη.

Προσθέτουμε το κρύο γιαούρτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι καθώς και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Ισομοιράζουμε τη βελουτέ σε βαθιά πιάτα ή μπολ.

Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με μια γεμάτη κουταλιά της σούπας μους γιαουρτιού και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή