Μαλλιά: Πώς αλλάζουν με τα χρόνια;

Κοιτάξτε μια φωτογραφία πριν από 10, 20 ή περισσότερα χρόνια. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα μαλλιά στο κεφάλι σας τότε να μην είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που υπάρχουν τώρα. Η αλήθεια είναι ότι οι μπούκλες σας δεν φαίνονται απλώς διαφορετικές – έχετε εντελώς διαφορετικά μαλλιά.

Φυσικά, αυτό δεν συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη. Οι μεμονωμένες τρίχες φυτρώνουν, μεγαλώνουν και πέφτουν σε έναν πολυετή κύκλο. «Κάθε τρίχα είναι μια ζωντανή οντότητα με μέση διάρκεια δύο έως έξι χρόνια», λέει ο πιστοποιημένος δερματολόγος Jeffrey Hsu, MD.

«Στους ανθρώπους, ο κύκλος δεν είναι συγχρονισμένος, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε τρίχα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες».

Και χάρη στις φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, οι τρίχες που αναπτύσσετε τώρα μπορεί να φαίνονται διαφορετικές από αυτές που προηγήθηκαν.

Πώς μεγαλώνουν τα μαλλιά

Τα ανθρώπινα μαλλιά αναπτύσσονται σε έναν κύκλο τριών φάσεων. Υπάρχουν περίπου 100.000 τρίχες σε ένα ανθρώπινο κεφάλι. Κάθε μία από αυτές περνάει μια περίοδο ανάπτυξης και ανάπαυσης πριν η τρίχα αποκολληθεί από το τριχωτό της κεφαλής και πέσει, εξηγεί ο πιστοποιημένος δερματολόγος Rohit Kakar, MD.

Η φυσιολογική τριχόπτωση είναι μεταξύ 50 και 100 τριχών την ημέρα, πολλές από τις οποίες αποβάλλονται ενώ πλένεστε ή χτενίζεστε. Αφού πέσει μια τρίχα, ο θύλακας από τον οποίο προήλθε παραμένει αδρανής για περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής. Μόλις ο θύλακας ξεκουραστεί καλά, σχηματίζεται μια νέα τούφα και αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά.

Δηλαδή κάθε 7 περίπου χρόνια, έχουμε καινούργια μαλλιά;

Ναι και όχι. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες από τις τρίχες στο κεφάλι σας σήμερα δεν υπήρχαν πριν από επτά ή περισσότερα χρόνια. Αλλά επειδή οι μεμονωμένες τρίχες πέφτουν και ξαναφυτρώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς, δεν είναι όλες οι σημερινές τρίχες σας καινούργιες.

Με άλλα λόγια, μερικές τρίχες μπορεί να είναι μόλις λίγων μηνών ή ενός έτους. Αλλες μπορεί να είναι σχετικά παλιές και να κρατούν για αρκετά χρόνια. Και ένα μικρό ποσοστό θυλάκων – μεταξύ 1 και 3 τοις εκατό – είναι αδρανείς, χωρίς καθόλου τρίχες.

Το μοτίβο της τριχόπτωσης και της αναγέννησης των μαλλιών σας είναι αρκετά τυχαίο. Αυτό είναι καλό, γιατί σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε τριχόπτωση σε μια συγκεντρωμένη περιοχή, όπου μπορεί να είναι πιο αισθητή.

Διαφορετικοί θύλακες τρίχας βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου της τρίχας, επειδή δεν υπάρχει συγχρονισμός, γεγονός που σας επιτρέπει να έχετε σταθερή πυκνότητα μαλλιών. Επτά χρόνια είναι το ανώτατο όριο ζωής για μια ανθρώπινη τρίχα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι τρίχες σας θα τα καταφέρουν για τόσο πολύ.

Οι κύκλοι ανάπτυξης και απώλειας των μαλλιών μας τείνουν να γίνονται μικρότεροι με την ηλικία και οι γυναίκες έχουν γενικά μεγαλύτερες φάσεις ανάπτυξης από τους άνδρες. Από την άλλη πλευρά, οι ορμονικές μεταβολές, η ασθένεια και η βλάβη σε έναν θύλακα τρίχας μπορούν να προκαλέσουν την ταχύτερη πτώση μιας τρίχας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το χρόνιο στρες.

Φυσιολογικές αλλαγές μαλλιών που σχετίζονται με την ηλικία

Αν αισθάνεστε ότι τα μαλλιά σας δεν είναι ακριβώς τα ίδια σήμερα όπως ήταν όταν ήσασταν νεότεροι, υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Μια τρίχα που ξαναβγαίνει στη θέση μιας παλιάς που έπεσε μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή των μαλλιών σας στο σύνολό τους.

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας αρχίζουν να γίνονται:

Πιο λεπτά: Καθώς η φάση ανάπτυξης των μαλλιών μικραίνει, η διάμετρος κάθε μεμονωμένης τούφας αρχίζει να μειώνεται. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός αυτών των λεπτότερων τριχών, τα μαλλιά σας μπορεί να μην φαίνονται και να μην τα αισθάνεστε τόσο πυκνά όσο παλιά.

Ξηρότερα: Το τριχωτό της κεφαλής παράγει λιγότερο σμήγμα, ή φυσικό έλαιο, καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη απαλότητα και λάμψη των μαλλιών με την ηλικία.

Πιο γκρίζα: Το ξέρατε ότι αυτό θα ερχόταν. Καθώς περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότεροι θύλακες της τρίχας χάνουν τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία και δίνουν χρώμα στα μαλλιά μας. Ως αποτέλεσμα, οι νέες τρίχες που ξαναβγαίνουν να είναι γκρίζες.